Muhkeat hyasintit

Valkoiset, viime syksynä istutetut hyasintit (Hyacinthus orientalis) ovat nyt kauneimmillaan. Kukka on  upea –  jopa hämmentävän muhkea ja näyttävä. Kolmen sipulin ryhmä loistaa kuin huutomerkki kuivien lehtien ja versojen keskeltä.

hyas2

Vaaleanpunaisetkin avautuvat pian.

hyas3

Siniset hyasintit odottavat vielä nuppuna lehtien lomassa. On hauskaa, miten kukan värin voi päätellä nuppuvaiheesta saakka.

hyas5

Kasvupaikan pitäisi olla loistava: perennapenkki pienessä rinteessä, jossa maa on multavaa ja läpäisevää. En kastele penkkiä kesän aikana ellei kesä ole poikkeuksellisen kuuma ja kuiva. Kuivuus on tärkeää, jotta hyasintti muodostaa kukka-aiheita ensi kevättä varten. Maan pitäisi olla myös lämmintä lepokauden aikana. Sipulit ovat myös talvenarkoja.

Jättikokoinen kukinta kuluttaa valtavasti hyasintin voimavaroja, joten kukinta heikkenee väistämättä ensimmäisen vuoden jälkeen, En harmittele sitä, mutta toivon hyasinttien leviävän laajaksi kasvustoksi ja tekevän paljon siroja kukintoja.

Kuvasin viime keväänä ystäväni hyasintteja (kuva alla).  Jos omat hyasintit näyttävät tältä ensi keväänä, olen enemmän kuin tyytyväinen. Kenties raatsin napata muutaman kukan maljakkoon jo muutaman vuoden kuluttua! Siihen saakka tyydyn nuuhkimaan suloiselta tuoksuvia kukintoja.

hyas

 

 

 

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *