Mitä korkeampi, sitä parempi

Kun haluaa korkeita samettikukkia, niiden taimet kannattaa kasvattaa itse! Kaupasta ostetut taimet ovat kovin mallikelpoisia, tiiviitä ja topakoita. Itse pidän eniten korkeaksi reuhahtavista samettikukista. Niiden kasvattaminen ei vaadi ihmeitä – taimet venähtävät väistämättä. Sen sijaan tiivikasvuisten taimien viljely vaatii ammattitaitoa, kompaktien lajikkeiden suosimista ja paljon valoa sekä kasvutilaa. Lisäksi samettikukan taimia saatetaan käsitellä kasvunsääteillä, joka tuuhistaa ja mataloittaa kasvia entisestään. Sääteen vaikutus voi kestää koko kesän.

Tänä vuonna kasvatin ensimmäistä kertaa Linnén samettikukkaa (’Burning Embers’), joka on peräisin Linnén puutarhasta Hammarbystä.

sk1

Ihastuttava kukka on melko pieni ja pitkäkaulainen, kauniimmin sanottuna siro. Linnén samettikukkaan kuuluu kukkien värivaihtelu. Olen ymmärtänyt niin, että ostamani siemenpussi sisältää kuitenkin vain yhtä voimakkaan oranssinpunaista väriä.

sk2

Samettikukat kukkivat vasta nyt. Saan syyttää siitä eniten itseäni. Kylvin siemenet potteihin vasta huhti–toukokuun vaihteessa, vaikka suositeltava kylvöaika olisi maalis–huhtikuussa. Poistin myös ensimmäiset kukkanuput, jotta kasvit haaroittuisivat.

sk3

Lajike voi kasvaa jopa 70-senttiseksi ja pensasmaiseksi, mutta siitä minun on ainakin tänä kesänä turha haaveilla.
Pensastavaa ja korkeaa kasvustoa ei ole siis näköpiirissä. Onneksi kasveissa on sentään mukavasti nuppuja!

sk4

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Minullakin oli saman lajikkeen siemeniä, mutta samettikukkien kylvö meni tänä keväänä ihan mönkään. Tai siis kylvö onnistui hyvin, mutta kastelu unohtui jossakin välissä lohduttomin seurauksin. Nämä sinun kasvattisi näyttävät niin kauniilta, että pakko kokeilla näitää taas ensi vuonnakin!

  • 1.1

   outitynys sanoo

   Niin varma kuin samettikukka onkin, sekään ei näköjään onnistu aina! Ensi kesänä sitten taas uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *