Mamma Ellenin perintökasvi

Kodissani kasvavan kliivian tarina on erityinen. Olen saanut kasvin Sirkka Svinhufvudilta, joka on vaalinut ansiokkaasti Ellen Svinhufvudin (1869–1953) kliivioita kymmeniä vuosia.

Kliiviat kukkivat jo kymmeniä vuosia sitten Luumäellä Kotkaniemessä, jonne Ellen ja Pehr Evind Svinhufvud muuttivat vuonna 1908. Kliivia oli  fiini uutuuskasvi Ellenin syntymän aikoihin.

Pyysin Sirkalta pientä alkua kliiviasta,  johon Sirkka vastasi: ’’Saat vaikka ison’’. Sain valtavankokoisen kasvin, joka kukki ihanasti jo heti ensimmäisenä keväänä ja kesänä.

kliv1

Olin ja olen edelleen valtavan onnellinen  kliiviasta, jonka lehdistö levittäytyy neliön alalle. Välillä on tullut mieleen, että pienellä taimella harjoittelu olisi voinut olla helpompaa ja stressittömämpää. Huomaan tarkkailevani kliiviaa huolestuneesti, jos se kuihduttaa lehtiä.

Ellenin kliivian kukinto on siro, väriltään pehmeän oranssi. Se on samaan aikaan herkkä ja heleä.  Lehdet ovat pitkät ja kapoiset maatiaiskliivioiden tapaan.

kliiv3

Ellenistä kertovassa kirjassa (Ellen Svinhufvud, Hilkka Vitikka, WSOY 1997)  on kuva vuodelta 1917, jolloin Pehr Evind on palannut Siperiasta. Vasemmasta laidassa pilkistää lehtiä, jotka voisivat kuulua pienikokoiselle kliivialle. Kliivian alkuperästä ei ole kuitenkaan tietoa. Joka tapauksessa Ellen oli innokas kotipuutarhuri, joka sai Kotkaniemen puutarhan kukoistamaan.

kliiv5

Nyt Ellen-rouvan kliiviat ja Kotkaniemen irtaimisto on siirretty pois remontin alta. Kaiken piti olla jo selvää: remontin piti valmistua vuonna -17, mikä olisikin juhlistanut upeasti Suomen 100-vuotisjuhlaa. Nyt Kotkaniemen tilanne on taas avoin. Se on valtava pettymys Kotkaniemen puolesta taistelleille ihmisille.  Olen itsekin kotoisin Luumäeltä.

Muistan kuinka ihanasti jättimäiset kliiviat  kukkivat Kotkaniemen salin ikkunalla. Harras toiveeni on, että upeat kasvit voisivat palata mahdollisimman pian kotiin  Kotkaniemeen.

 

 

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Upea aarre! Poikkeavatko maatiaiskliiviat vaatimuksiltaan tai ominaisuuksiltaan jotenkin muista kliivioista? Minulla on vain se leveälehtinen perusmuoto, mutta tuollainen kapealehtinen olisi vielä hienompi.

  • 1.1

   outitynys sanoo

   Luulen että on aika samanlainen hoidon suhteen. Mullakin on kaksi tavallista kliiviaa ja hoidan näitä kaikkia samalla tavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *