Luumupuun paikka!

Kuinka helposti sitä tekeekään päätelmiä kasvista yhden yksilön ja siitä kertyneiden kokemusten perusteella? Ihan liian helposti. Ammattiviljelmilläkin sen näkee: toinen saman lajikkeen hedelmäpuista notkuu hedelmiä, toinen näyttää surkealta.

Omalta pihaltani otan esimerkiksi ’Sinikka’-luumun.

Vanhassa pihassa luumupuu kasvoi aurinkoisessa ja avoimessa paikassa.  Jo istutusta seuraavana vuonna keräsin puusta pari litraa luumuja.  ’Sinikka’ muistutti satukirjan puuta: oksat roikkuivat joka vuosi täydellisiä, mehukkaita hedelmiä.

lu3

Kun muutimme, halusin pihaani ’Sinikan’, mutta taimelle oli vaikea keksiä otollista paikkaa. Taimi joutui tyytymään puolivarjoon. Heti istutusta seuraavana talvena rusakot muotoilivat puuta. Lunta oli niin paljon, että ne ylsivät suojusten yläpuolelle.

Rusakot eivät olleet kuitenkaan pahin ongelma. Puolivarjossa satomäärä jää vähäiseksi.

lu1

Tosin pieni satomääräkään ei ole pahin ongelma. Suurin ongelma on muumiotauti. Pilaantuneita hedelmiä tuntuu olevan vähintään yhtä paljon kuin hyviäkin.

Kasvupaikka on liian tuulensuojaisa, liian sumppuisa.

lu2

Toki osasyy inhan sienitaudin mellastamiseen saattaa olla sienitaudin itiöiden määrässä. Silti uskon vankasti kasvupaikan merkitykseen. Hedelmäpuistahan sanotaan, että paikka ei saa olla liian suojaisa. Tuulisuus kuivattaa kasvuston, mikä vähentää sienitauteja.

Olisi ikävää lopettaa postaus mätiin luumuihin näin kauniina syyspäivänä. Siispä liitän loppuun kuvan ’Vetraz’-kirsikkaluumusta, jonka istutin muutama vuosi sitten.

lu4

Olen päässyt jo maistelemaan sen makeita,  hunajaisen makeita hedelmiä.

Vaikka luumupuu tuottaisikin vain muutaman hedelmän, se on paikkansa ansainnut. Niin ihanasti puu kukkii keväällä, ja niin ihanalta omasta puusta poimitut luumut maistuvat!

Kommentit
  1. 1

    Kati sanoo

    Tiedätkö, tarttuuko omenapuun muumiotauti myös luumupuuhun? Pihassani on vanha omenapuu, jota muumiotauti vaivaa joka vuosi. En henno siitä luopua, koska kukinnan keväinen upeus voittaa tuon syksyisen harmin. Mietin luumupuun hankkimista, mutta tulisiko siihenkin muumiotautia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *