Lumoava käyntikohde kasvi- ja puutarhaharrastajalle

Olen käynyt useita kertoja Otravaaran lehdossa, Kiteellä. Alue sijaitsee Laatokan lehtovyöhykkeen laitamilla. Se näkyy kasvi- ja eläinlajistossa ja tekee lehdosta elämyksellisen käyntikohteen luonto- ja puutarhaharrastajalle.

Pohjoiskarjalaisen lehdon opastekyltissä kerrotaan näin.’’Otravaaran lehto on ainut lehtoängelmän  elinvoimainen alkuperäisesiintymä koko maassa’’.  Lehto onkin ainutlaatuinen.

Lehtoängelmän taimia on myynnissä yleisesti, joten kasvin voi helposti istuttaa omaan puutarhaansa. On kuitenkin upeaa nähdä kasvi luonnossa – lintujen laulun säestämän! 

Ängelmän kukinta on upeimmillaan kesä-heinäkuun vaihteessa. Kaikki alla olevat kuvat on kuvattu viime kesänä heinäkuun alussa.

angel3

Lehtoängelmä ja hiirenporras.

Lehtoängelmä (Thalictrum aquilegiifolium) kasvaa noin 1,5 metrin korkuiseksi.angelma

Lehdot ovat uhanalaisia. Niitä uhkaa kasvaminen umpeen.

ang2

Otravaarassa kasvaa myös monia muita vaateliaita lehtokasveja, kuten soikkokaksikko, kullero ja  pensaista koiranheisi, näsiä ja paatsama.

Keskikesä on myös koiranheiden kukinta-aikaa.

koiranh

Koiranheisii

Lehdossa kukki myös suloinen lehtoakileija. Se kasvaa metsässä viljelykarkulaisena. Tämä karkulainen sopii lehtoon paremmin kuin hyvin – ainakin minun mielestäni! Lehtoakileija on jalostamaton luonnonlaji.

akil

Lehtoakileija

Kulleron kukinta oli alkamassa. Liilakukkainen kasvi on linnunherne.

kuller

Kullero

Ja näin matkamessujen aikaan täytyy vielä lopuksi mainostaa kotimaan matkailua!

Jos lomailet Pyhäjärven rannalla keskikesällä, lehto on helppo liittää lomaohjelmaan. Paras liikkumistapa on polkupyörä, sillä samalla voi tiirailla tien laidassa kukkivia kasveja. Esimerkiksi maariankämmekkä-orkideaa kasvaa yleisesti pientareilla.

Lähistöllä on myös toinen upea luontokohde, Pappilannimenen Aconitum-lehto. Siitä kerron omassa postauksessaan.

Kiteeläinen Pyhäjärvi on kirkasvetinen ja Suomen 21. suurin järvi. Rajalla sijaitsevan järven venäläinen osa kuuluu Karjalan tasavaltaan. Itse nautin valtavasti kirkkaasta vedestä ja  laineiden kohinasta. Välillä tuntuu siltä, kuin olisin meren rannalla.

Lehdosta lisää: http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Suojelualueet/Natura_2000_alueet/Otravaaran_angelmalehto(6922)

 

 

 

 

 

Kommentit

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *