Herkkusuun laventeli

Laventeli kasvoi vuosia pihallani ainoastaan tuoksu- ja koristekasvina.Vierastin pitkään sen makua. Kaksi vuotta sitten huomasin, että sulotuoksuisen kasvin kukat ja lehdet kuuluvat mausteyrttien  kärkikastiin. Mieleni muutti yksi ainoa ruoka-annos.

Pidän silmäni aina auki laventelin suhteen. Kirpparilta löysin laventelikirjan, jossa on omat kappaleensa muun muassa viljelylle, ruokaohjeille, aromaterapialle ja lahjoille. Kaapissa odottaa laventelilla maustettu suklaa ja illalla aion juoda  laventelilla maustettua teetä – samaan tapaan kuin useimpina iltoina. Viime syksynä sain ihanan lahjan. Annoin puutarhaystävälle karhunlaukan sipuleita ja sain kiitokseksi itse tehtyä käsivoidetta, jossa oli kuivattuja laventelin kukkia. Yllättävä vastalahja ei olisi voinut olla ihanampi.

Oikeastaan kaikki alkoi siitä, kun ostin vahvaa kantaa olevan tähkälaventelin (Lavandula angustifolia) taimen puutarhalta viisi vuotta sitten. Kasvi oli siemenjälkeläinen ja sen kasvutapa oli pensastava pienestä koosta huolimatta.

lav2

Laventeli on pärjännyt hyvin. Se on pulskistunut mukavasti ja talvehtinut ongelmitta. Riittää kun napsaisen keväällä kuivat versojen kärjet pois. Tosin kasvupaikkakin on otollinen, sillä laventeli kasvaa loivassa rinteessä ja läpäisevässä maassa. Olen sirotellut taimen ympärille murskattuja kananmunan kuoria.

Laventeli on jo hyvässä kasvussa. Sen lehtiä voi jo varovasti kerätä teehen. Laventelin luona on ihana hyöriä, sillä sen vieressä kukkii sulotuoksuinen kaukasianpitkäpalko.

IMG_5610BL

Tähkälaventelin kukat ovat pienehköt, mutta tuoksu on jumalainen! Se päihittää muut laventelilajit talvenkestävyydessä.

lav

Heinäkuussa tähkälaventelin kaverina kukkii valkokukkainen ruusumalva. Näky on romanttinen! Ja vielä romanttisemmaksi se  muuttuu, kun laventelin kukintoihin lennähtää perhosia!

lav4

Viime vuonna tajusin yhden ikävän tosiasian: pihassa kasvaa vain yksi ainut vahvaa kantaa oleva taimi. Yritin lisätä laventelia pistokkaista. Olin kuitenkin turhan huoleton ja pistokkaat pääsivät kuivahtamaan. Tänä vuonna olen viisaampi ja lisään laventelia taivukkaista. Peittelin multaan kolme maahan lamoavaa versoa ja laitoin kiven painoksi. Tämän lisäystapa antaa anteeksi huolimattomuuden. Nyt tarvitsee vain odottaa taimien juurtumista.

lav6

Mutta palataan vielä takaisin laventelin käyttöön. Haluan antaa ohjeen helppoon ja kesäiseen  jälkiruokaan, joka sai minut hurmaantumaan laventelin makuun. Jälkkäriä teki ensimmäiseksi tyttäreni, joka sovelsi netistä löytyneen reseptin mieleisekseen.

Laventelilla maustetut persikat

 1. Halkaise persikat ja laita ne leikattu puoli ylöspäin vuokaan. Reseptiin sopvat myös kovat ja hieman raa’at persikat.
 2. Sivele puolikkaat hunajalla. Sirottele päälle laventelin lehtiä.
 3. Kypsennä grillissä tai uunissa, kunnes hedelmät pehmenevät hieman.
 4. Koristele laventelin kukilla. Nauti jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Hei – ihana kirjoitus ja kiitos vinkeistä. Juuri toissa viikonloppuna kävin ostamassa laventelia ja siitä omaan blogiini vähän kirjoitin muun ohessa. Voiko kaikkia lajikkeita syödä? Onko sinulla tästä tietoa. Täytyykin kokeilla tuota lisäystä myös omistanikin. Jospa ne olisivat vahvaa kantaa. Ihania vinkkejä. Kiitos!

  • 1.1

   outitynys sanoo

   Kiitos! Taimia kannattaa myös kysyä muilta harrastajilta. On hyvä merkki, jos taimi kylväytyy ja se on talvehtinut puutarhassa vuosia. Itse olen käyttänyt vain tähkälaventelia mausteena. Olen kuitenkin siinä uskossa, että kaikkien lajien kukat sopivat syötäväksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *