Laikkuköynnös: värikkyyttä ja kielon tuoksua

Nykyisen kotimme yhdessä omenapuussa kasvaa valtava laikkuköynnös, jonka iästä minulla ei  ole aavistustakaan. Köynnös on kietonut syleilyynsä vanhan ja huonokuntaisen omenapuun. Lisäksi köynnös hamuilee viereisiä omenapuita vaijerimaisilla lonkeroillaan. Tekniikka näyttäisi olevan sama kuin kalastajalla: ensin heitetään siima mahdollisimman pitkälle pitkälle ja katsotaan mitä jää saaliiksi.

Köynnös mataa maata pitkin ja juurtuu sinne tänne. Uusia taimia saa  helposti, kun kiskaisee maasta verson maasta. Omenapuun latvassa on menossa kamppailu elintilasta. Siinä missä puu puskee uutta vuosikasvua, laikkuköynnös kietoutuu sen ympärille. Nurmikolle laikkuköynnös ehtii vyöryä tämän tästä, sillä vanha, harva ja kukkiva ruohikko leikataan vain harvakseltaan. Ennen kuin ruohonleikkuri surahtaa omenapuun läheltä, nostelen maassa mataavia versoja puun oksille.

Köynnös kuulostaa hirviöltä. Mutta asiassa on toinenkin puoli. En nimittäin raatsi luopua köynnöksestä, vaikka se vie tilaakin neliökaupalla.

Ihanin puoli on se, kun laikkuköynnös täyttää koko pihan kielon tuoksuilla kukillaan. Isossa köynnöksessä on valtavasti kukkia ja tuoksu on sen mukainen.  Tiedän tuoksusta, milloin kukat avautuvat. Ja koska nuput avautuvat vähitellen, sulotuoksua riittää useammaksikin päiväksi.

laik2

Pidän valtavasti valkoisista lehden kärjistä. Ne näyttävät siltä, kuin lehdet olisi upotettu maalipurkkiin.

laik8

Köynnös näyttää kukkivan, kun sitä katsoo kaukaa. Tässä kuvassa on noin kolmas osa köynnöksestä.

laik1

Vähitellen lehden kärjet muuttuvat punaisiksi,  sitten ruskeiksi ja tumman vihreiksi.

laik7

Kaukaa katsottuna pihalla näyttäisi olevan punakukkainen pehko.

laik5

Köynnöksen alusta on valjaissa ulkoilevan Minni-kissan suosikkipaikkoja. Minni kieputtaa hihnan köynnöksen versojen ympärille. Sotkun selvittäminen onkin melko epäsuosittu tehtävä. Silloin pitää kontata lehtimajaan puun alle. Samalla näkee köynnöksen taas ihan uudesta suunnasta. Kovin elinvoimaiselta kasvi näyttää alhaaltakin katsottuna! Samalla saisi helposti kiskaistua maasta juurtuneita versoja. Taitaa kuitenkin olla niin, että tälle pihalle riittää yksi laikkuköynnös.

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *