Kuvasarja laiskuudesta

Kuulin muutamia viikkoja sitten ihanan neuvon: jätä ikkunat pesemättä, niin linnut eivät lennä päin laseja! (Toinen vaihtoehto oli paljon ikävämpi ja epäkäytännölisempi: pese ikkunat, mutta vedä verhot eteen).

Puutarhassa muutun vuosi vuodelta laiskemmaksi. Joskus laiskuudesta on silkkaa etua. Otetaan esimerkiksi kruunuvuokon kasvatus. Laji talvehtii heikosti, joten mukuloiden talvettamista viileässä paikassa suositellaan.

Tapaus 1.

Esikasvatin taimet ja istutin ne lavaan leikkokukkien toivossa. Syksyllä nostin mukulat maasta ja vein ne viileähköön autotalliin. Mukulat meinasivat unohtua sinne, kunnes muistin kaivaa ne esille. Nyt istutusta odottaa kuivanoloisia käppyröitä. Seuraavaksi sama kuvasarjana.

Nosto maasta syksyllä.

Nosto maasta syksyllä.

 

Kukinta kesällä.

Kukinta kesällä.

 

Mukulat nyt.

Mukulat nyt.

Tapaus 2.

Sama alku kuin ensimmäisessä tapauksessa: istutus, kukinta. Mutta syksyllä mukulat jäivät nostamatta maasta. Kuten kuvasta näkee, laiskuus palkitsee. Kruunuvuokoissa näkyy jo useita nuppuja. Lupaava kukinta siis tiedossa.

Talvehtineet kruunuvuokot.

Talvehtineet kruunuvuokot.

Oikeastaan tämä postaus kertoo siitä, miten monella tapaa voi onnistua! Onnistuminen riippuu monesta asiasta ja hrvoin on vain yhtä oikeaa tapaa! Siinä piilee puutarhaharrastuksen ihanuus!

 

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kannatetaan! Mullakin on talvehtinut daalia ja suureksi yllätyksekseni lehtikaali myöskin. En jaksanut syksyllä kiskoa lehtikaalin suurta vartta ylös ja nyt se kuolleen näköinen varsi työntää tuttua kippuraista lehteä 😀 Hip hurraa!

 2. 3

  sanoo

  Oletpa onnekas laiskuri! Mulla ei meinaa kruunuvuokkojen mukulat lähteä kasvuun sitten millään. Ostin mukuloita tällä kertaa ajoissa ja pistin ne pari viikkoa sitten liotuksen jälkeen multaan – eikä oikein mitään. Blaah. Taidan olla ensi vuonna vieläkin laiskempi ja ostaa valmiita ruukkutaimia 🙂

  • 3.1

   outitynys sanoo

   Niinpä! Joskus onnistuu vähän kuin vahingossa, joskus ei sitten millää. Nyt kruunuvuokot näyttävät vähän kurjalta! Ne saivat vahingossa kottikärryssä olleet kuravedet niskaansa. No, kasteluhan tekee vaan hyvää!

 3. 4

  Leila sanoo

  Mulla unohtui laittaa mukulat multaan, sitten katsoin, että ompa ryppyisiä ”rusinoita” mutta laitoin kuitenkin multaan yhdessä dahlioiden kanssa (28.6.2015) ja nyt suurinosa niistä on itänyt ja kasvattanut komeat lehdet. Nuppuja en ole vielä huomannut.

  • 4.1

   outitynys sanoo

   Ovat kyllä yllättävän sitkeitä! Mulla kruunuvuokot ovat kukkineet parhaiten ruukussa.

 4. 5

  anneli Saarinen sanoo

  miten talvetan ruukussa olevat kruunuvuokot? voinko laittaa ne ruukkuineen päivineen vaan maakellariin vai tarviiko kaivaa mukulat kuivumaan?ovat siis isoissa ruukuissa jossa kukkineet yhden kesän

  • 5.1

   outitynys sanoo

   Itse olen kaivanut ne maasta. Kun multa kuivaa, se karisee itsestään. Sitten istutan vain mukulat keväällä. En ole edes kastellut niitä talven aikana. Mukulat ovat olleet viileässä autotallissa paperipussissa. Tiedän kuitenkin joidenkin pitävän mukulat ruukussa multineen päivineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *