Kun ’’syötävä’’ ei riitä!

Syötävä kukka -sanapari kuvaa mainiosti kukkia, joita voi käyttää ruokien ja juomien koristeluun. Sen sijaan hedelmiä kuvataan mehukkaiksi, marjoja makeiksi, vihanneksia raikkaiksi jne. Kukat ovatkin useimmiten joko kitkeriä tai mauttomia. Moni työntääkin ne lautasen reunalle.

Kukkien joukossa on kuitenkin myös lajeja, jotka maistuvat herkulliselta! Oma suosikkini on punaväriminttu. Sen kapeatorviset huulikukat ovat herkullisen punaiset. Ja herkullinen on makukin. Mielestäni kukkia kuvaavat parhaiten sanat makea, karkkimainen ja hedelmäinen. Luonnehdinta sopii kuitenkin vain avonaisiin kukkiin, jotka ovat täyttyneet medellä! Nuput ovat mitättömän makuisia.

Punavärimintun (Monarda didyma) kukat ovat hauskoissa kiehkuroissa ja kahdessa kerroksessa.vm2Väriminttu kukkii pitkään heinä–elokuussa. Se on kestävä perenna ja leikkokukka. Ylälehdet ovat värittyneet punaisiksi. Laji tunnetaan myös nimellä teeminttu.vm3Nypin avautuneita kukkia yksitellen sitä mukaa, kun ne avautuvat. Sirottelen niitä salaattien ja leivonnaisten päälle. Lehdet maistuvat pippurisilta, mutta niistä voi hauduttaa teetä, joka maistuu bergamotilta.vm5

Jos rapujuhlat kuuluisivat perinteisiimme, tiedän mitä käyttäisin koristeluun tillin kukintojen lisäksi!

vm1Mutta rapujuhlia ei ole tiedossa! Sen sijaan luvassa on herkkuhetki, johon kuuluu marenkia, mansikoita ja makoisia ja heleänpunaisia värimintun kukkia!

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *