Kukkamatto omenapuiden alla

Pystykiurunkannus leviää puutarhassani kaikkialle. Tihein kasvusto peittää  ’Valkea Kuulas’ -omenapuun alustaa.  Keväinen kukkija on minulle rakas kevätkasvi, jonka annan kylväytyä vapaasti.

kiur5

Pystykiurunkannus 27.4.

Pystykiurunkannus (Corydalis solida) on mukulakasvi, jonka lehdistö kuihtuu kukinnan jälkeen. Kasvi hyödyntää kevään valoisan jakson omenapuiden alustalla. Se kukkii ja kerää vararavintoa mukulaan ja kuihtuu. Aikaisen kukinnan takia se hyödyttää myös hyönteisiä.

Luontoportti-sivustolta  löysin  tarinan kasvin nimestä:

’’Hyasintin näköisinä kukkivat kiurunkannukset työntyvät esiin talven jäljiltä paljaasta maasta varhain keväällä – samoihin aikoihin kun kiurut ilmestyvät maisemiin. Kansa on selvästi noteerannut tämän yhteyden jo antiikin aikaan antamalla kasville kiuruun viittaavia nimiä. Pystykiurunkannus kukkii, kun kiurut munivat, mutta ehtii kypsyttää siemenensä, ennen kuin kiurun jälkikasvu jättää pesänsä. ’’

kiur3

Pystykiurunkannus ja keltavuokko 28.4.

Omenapuiden alusta on myös vuohenputkelle mieluisa kasvupaikka. Piiskaan siimaleikkurilla vuohenputken kasvustoa, jotta keltavuokot, kiurunkannukset ja kielot eivät jää jalkoihin. Myös ahomansikat ja kevätesikot tukahtuisivat ilman apua. Siimaaminen heikentää tehokkaasti vuohenputkea. Annan kuitenkin osan takapihan vuohenputkista rehottaa rauhassa, sillä putkikasvi on hyödyllinen hyönteisille.

Pystykiurunkannus ehtii lakastua, kun keltavuokko avautuu täyteen kukkaansa.

kiur6

Keltavuokko kukassa toukokuussa 2014.

Pystykiurunkannus kylväytyy uutterasti. En kitke siementaimia, mutta en varokaan niitä! Sama pätee kiurunkannuksen kukkiviin kasvustoihin. Kävelen päältä, mutta vain tarpeen mukaan.

kiur4 kiu3

Näin hoidan luonnonmukaista kukkanurmea:

  • Jätän pihanurmikon lannoittamatta.
  • Huiskin syksyllä paksuimpia lehtimättäitä ympäriinsä. En haravoi lehtiä pois.
  • Levitän puuntuhkaa muutaman vuoden välein.
  • Leikkaan nurmikon vain muutaman kerran kesässä. Kiertelen kukkivien ja kylväytyvien kasvien kasvustot silloinkin.
  • Pidän vuohenputken kurissa siimaleikkurilla.

Pystykiurunkannus leviää vuosi vuodelta laajemmalle. Ensin taimia ilmestyy tuppaina nurmikkoon, lopulta kasvusto tuuhenee peittäväksi. Miten mieluisaa kehitystä!

 

 

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Kiitos vinkeistäsi luonnonmukaisen kukkanurmen hoitoon! Taidan kokeilla samaa tuossa omassa puutarhassani, tosin minulla nurmikolla valtaa alaa sammal.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *