Kuin pitsinen pöytäliina

Kesäkuun alku on puutarhassani valkoisen ja herkän kukinnan aikaa. Karhunlaukka, kevättähtimö, alaskankleitonia ja lemmikki kukkivat yhtenä rintamana muutaman neliön ryhmässä. Paikka on puolivarjoinen, maa  todella multavaa ja kasvu sen mukaista.

IMG_9912BL

Sateet ovat siivittäneet kasvit polvenkorkuiseen rehotukseen.  Hyvä puoli on, että ukkolaukkojen kuivat lehden kärjet jäävät peittoon. Toisaalta vielä hieman nuppuiset kukinnot näyttävät hassuilta, kun ne nousevat penkistä kuin nuppineulat neulatyynystä. Huonoimmin kävi keltaisille esikoille, jotka peittyivät muiden kasvien alle. Aion pelastaa taimet väljempään paikkaan.

Pienessä pihassa tällainen penkki olisi kauhistus – koko kesän jatkuvasta kukinnasta ei ole tietoakaan.  Sen sijaan karhunlaukan lehdet kuihtuvat kukinnan jälkeen. Minua se ei haittaa lainkaan, sillä  ryhmä jää muun kasvillisuuden taakse.

IMG_0340BL

Viime vuonna kasvu oli huomattavasti hillitympää. Kleitoniaa  ja tähtimöä oli aika vähän, kuten kuvasta ilmenee.

IMG_8743BL

27.5. 2014 .

Karhunlaukan lehdet ovat edelleen käyttökelpoisia, mutta heleimmän raikkautensa ne ovat jo menettäneet. Käytän niitä munakkaisiin ja keittoihin, mutta ruoan koristeeksi valitsen lehtien asemasta kukintoja tai ruohosipulia.

IMG_9922BL

Karhunlaukan kukat maistuvat miedosti sipulilta. Ovatko ne liiankin suloisia syötäväksi?

Maljakkoon poimin kukintoja, jotka ovat vielä hieman nuppuisia. Kimpusta voi samalla napata myös muutaman kukan ruoan koristeeksi.

IMG_9929

Eniten nautin kukinnasta kuitenkin puutarhassa!

 

Kommentit
 1. 1

  Salla sanoo

  Mullakin tuo karhunlaukka on lähtenyt hyvin kasvamaan. On se vaan aina yhtä ihmeellistä, kun maahan tökätty kasvinalku lähtee vaan kasvamaan – ja ilmestyy joka kesä uudestaan. Kiitos muistutuksesta, että sitä voi myös syödä!

  • 1.1

   outitynys sanoo

   Palkitsevaa toden totta! Ja ihanaa on myös se, että kasvia voi hyödyntää! Tuplailo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *