Kevätkasveja omenapuiden alla

Kun muutin taloon, omenapuiden alla kasvoi enimmäkseen harvaa nurmikkoa ja vuohenputkea. Halusin saada puiden alle nopeasti lehtevän ja kukkivia kasvuston, joten tuppasin maahan kaikkea mahdollista. Sekaisin.

Etelänkevätesikon kukat loistavat auringossa vielä hetken. On vaikea kuvitella, miten varjoisaksi puiden alusta vielä muuttuukaan. Esikolle olosuhteet sopivat hyvin. Se kukkii upeasti ja kylväytyy runsaasti. Kukinta kestää viikkoja, tuuheat lehtiruusukkeet säilyvät vihreinä koko kesän.

Etelänkevätesikko.

Etelänkevätesikko.

Metsäunikko (Hylomecon japonicum) viihtyy varjossa valkovuokon tapaan. Siinä missä valkovuokon lehdet kuihtuvat kukinnan jälkeen, metsäunikon kasvusto säilyy vihreänä koko kesän. Laji on omiaan omenapuun juurelle ja metsäpuutarhaan. Olen ostanut sen taimen Latviasta. Kukat ovat aika pienet ja kukinta-aika lyhyehkö. Viis siitä: metsäunikko on ihana!

Metsäunikko.

Metsäunikko.

’Punakanelin’ alle on tunkua. Kielo, karhunlaukka ja varjolilja kokeilevat mahdollisuuksiaan vallata kasvutilaa. Tuoksumataran (Galium odoratum) lehdistö näyttää vielä vaatimattomalta. Hetken päästä kasvi kukkii valkoisena harsona, joka nousee puoleen sääreen. Peittokasvi vyöryy mattona hentojen kasvien päälle. Onneksi sen kasvusto on lehtevä keväästä syksyyn. En osaa kuvitella helpompaa ja kauniimpaa mattokasvia varjoisaan paikkaan. Ja nopeammin leviävää!

kev3

Kielokki (Uvularia) on hento myrkkyliljakasvi. Aion siirtää sen toiseen paikkaan, jossa ei kasva tuoksumataraa ja kevätkaihonkukkaa. Pelastan sinne myös muita hentoja ja hillittykasvuisia lajeja. Kuva kertokoon kielokin ahdingosta.

Kielokki, tuoksumatara ja kevätkaihonkukka.

Kielokki, tuoksumatara ja kevätkaihonkukka.

’Thalia’-orkideanarsissin kukat nuokkuvat lumoavasti alaspäin. Istutin viehkoa viktoriaanisen ajan sorttia myös vanhaan puutarhaani. Laji osoittautui konstikkaaksi ja  kukinta heikkeni vuosi vuodelta. Nyt toivon ’Thalian’ viihtyvän, sillä maaperä on läpäisevää ja samalla hikevää. Istutin sipuleita varmuuden vuoksi kahteen paikkaan. Vanhassa lajikkeessa on lumoa!

Orkideanarsissi ’Thalia’.

Orkideanarsissi ’Thalia’.

 

 

 

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *