Kesäillan parfyymiretki

Omassa pihassa illakoiden massakukinta on toistaiseksi vain haave. Toista oli aiemmassa pihassa, jossa illakot kukkivat runsaasti. Olenkin siirtänyt taimia neljään eri paikkaan, jotta tilanne kohenisi.

Kotosalla pystyn nuuhkimaan vain yksittäisiä kukkia. Tuoksuva kukkameri on kuitenkin käden ulottuvilla: illakot kukkivat upeasti monin paikoin teiden laidoilla.

Luontoportti sivustolla  illakkoa (Hesperis matronalis) kuvaillaan näin: ’’Vanhojen maatiaisperennojen aatelistoon kuuluvaa illakkoa ei ole mitään syytä hylkiä nykyäänkään, sillä se kukkii pitkään ja uskomattoman runsaasti. Näyttävimmillään se on isoina ryhminä.’’

Voiko tästä olla eri mieltä?

ill3

Vantaan- ja Keravanjoen varsilla on monia laajoja, villinä rehottavia  illakkokasvustoja. Tänä vuonna kukinta on erityisen hieno! Ristikukkainen kasvi on nauttinut sateisista säistä!

ill2

Kukkien väri vaihtelee lähes valkoisesta kaksiväriseen  ja liilaan. Kun retkelle suuntaa illansuussa, tuoksu leijuu ihanasti  ilmassa.

ill1

Kasvia kehotetaankin istuttamaan lähelle ikkunaa, jotta sen tuoksusta voi nauttia kesäyönä. Omassa pihassani yksi taimirypäs kasvaa noin viiden  metrin päässä ikkunasta. Pitäisiköhän se siirtää pari metriä lähemmäs?

ill4

En malttanut viipyä illakoiden luona  hämärän laskeutumiseen. Se olisi kannattanut, sillä kasvustot houkuttelevat monia yöperhosia, muun muassa yökkösiä ja kiitäjiä.

ill5

Se tietää uusia retkiä! Onneksi illakko kukkii pitkään!

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *