Karhunlaukka: kasvupaikka ratkaisee

Vielä jokunen vuosi sitten karhunlaukat kasvoivat liian kuivassa paikassa. Kituliaalta näytti! Tilanne muuttui, kun siirsin taimia kolmeen uuteen paikkaan, ja sain vielä uusiakin taimia. Nyt karhunlaukat viihtyvät ja kylväytyvät reipasta tahtia.

Kasvin paikka voi olla huono, mutta se voi olla myös liian hyvä. Milloin tarhuri oikein on tyytyväinen? Silloin kun kasvi viihtyy, mutta leviää sopivaa tahtia.

Osa karhunlaukoistani kasvaa luumun ja laikkuköynnöksen välissä. Paikka on melko varjoinen ja multava.  Keväällä ja alkukesällä käyn täällä päivittäin, kesän edetessä aina vain harvemmin. Syy selviää kohta.

Karhunlaukan lähellä ja seurassa kukkii muun muassa ukkolaukka, narsisseja, lemmikki, alaskankleitonia ja esikkoja.

karh2

Tässä toukokuisessa kuvassa karhunlaukat ovat vielä nupussa.  Lehdet ovat raikkaita ja mehukkaita. Käytän myös kukkanuppuja ruokiin!

karhunl1

Vähitellen karhunlaukat jättävät muut lajit allensa.

karh8

Lehdet ovat edelleen käyttökelpoisia, mutta niiden raikkain aika on jo ohi. Käytän lehtiä tässä vaiheessa keittoihin ja muihin kypsennettäviin ruokiin.

karh7

Pian onkin jo akileijojen vuoro kukkia.

akil1

Ihastelen akileijonen kukintaa päivittäin.

Mutta. Akileijojen jälkeen tämä maapläntti saa jäädä omiin oloihinsa. Onneksi se yrttien ja perennojen taakse. Näky ei nimittäin ole kaksinen! Mietinnässä onkin laji tai lajeja, jotka sopisivat paikkaan. Ne eivät saisi levitä ja rehottaa liikaa, jotta kevään kukinta ei kärsi.

Vink, vink! Ideat sopivista lajeista ilahduttavat Ryytimaan Rouvaa!

Kommentit
  1. 1

    pupu puutarhakanii sanoo

    Akileijat on jänniä vaihtamaan väriä…minä sain joskus ammoin sitä perus sinistä, kasvoi aikansa ja hävisi. Oli poissa vuosia, mutta nyt on muutamana kesänä tullut vaalean punaisia ja kahden kiven välistä tummansinisen purppurainen väri. Sitä yritin ottaa pois kivien välistä ja osin sainkin, istutin syksyllä parempaan paikaan, ainakin osa näytti syksyllä olevan hengissä. Tiedä sitten, mitä on talvella tapahtunut, kun ainakin täällä satoi vettä jouluun asti ja pian pakkasjakson jälkeen taas vesilutsua on ollut.
    Syksyllä laittamiani 300 tulppaania odotan mielenkiinnolla, niitä ei ole ollut kuin 5kpl joskus 35v. sitten. Olivat ensin punaisia, mutta muuttuivat keltaiseksi.Siis muuttuivat, koska minulla ei ollut kuin ne 5, niin ei voi sanoa niinkään jotta punaiset söi myyrä ja keltaiset jäi.
    Syysleimut tekee myös omia värivariaatioitaan, ne on aarteitani, siis ihan hennon vaalean punaisia ja vaalean violetteja, pariakin eri sävyä.Saattaa olla niinkin jotta valkea on hallitseva väri ja se valkea geeni siementaimissa vaalentaa muita värejä. Ja ajan kuluessa ne vaaleat värit muuttuu valkeiksi. Minun oma teoriani noitten uusien värien synnystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *