Jippii, keltaista näkyvissä!

Kehäkukan ensimmäiset nuput ovat nyt avautuneet! Kuinka paljon olenkaan kaivannut sen iloisia, kirpakan tuoksuisia kukkia!

Kävin reilu viikko sitten katsomassa tarhakehäkukan (Calendula officinalis) kasvustoja Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa. Lajikkeilla näyttää olevan eroa aikaisuudessa ja korkeudessa. Aikaisimmat, matalat  lajikkeet kukkivat, mutta kasvustot näyttivät hieman säälittäviltä. Eikä ihme!

cal7

Omat kasvini taas ovat reheviä, mutta kukinta on vasta alkamassa.  Noh, keltaista väriä on jo mukavasti näkyvissä.

cal2

Kehäkukka on lempikasvejani.  Siihen on monta syytä. Kasvi on helppohoitoinen, ja se kylväytyy itse kasvupaikalleen.  Riittää kun jätän osan kukista kylväytymään ja harvennan taimet alkukesällä. Aluksi olin liian hellämielinen ja jätin taimet liian tiuhaan. Lopputuloksena oli ruipelo kasvusto. Nykyisin jätän taimet noin 10 sentin välein.

Puutarhassani kasvaa peruskehäkukka, jonka siemenet ostin vuosia sitten ilman lajikenimeä. Kasvatin vuosia sitten myös toista lajiketta, jonka vaikutus näkyy ainakin joissakin kukissa. Osa kehäkukista on oransseja, osa keltaisia ja osa hieman kirjavia. Oranssi väri taitaa kadota kokonaan.

Tässä otos viime kesältä.

cal1

Kerään kukkia heinäkuulta lokakuulle saakka. Ripottelen terälehtiä salaattiin ja yrttiteen joukkoon. Kukka on raikkaimmillaan juuri, kun se on avautunut. Käytön pitää olla kohtuullista, sillä kehäkukka on rohdoskasvi.

cal5

Kehäkukka on  ihana kasvi myös ihonhoidossa. Olen käyttänyt kotimaista kehäkukkavoidetta  kasvoille jo vuosien ajan.

Yrttitarha-sivusto kuvaa kehäkukan vaikutuksia näin:

’’Kosmetiikassa kehäkukka on ihoa rauhoittava, puhdistava ja epäpuhtauksia poistava kasvi, joka sopii kaikille ihotyypeille. Sitä voidaan käyttää kasvovesissä, voiteissa, puhdistusmaidoissa, silmähauteissa, kylvyissä ja höyrytyksissä. Hiushuuhteluna kehäkukka antaa vaaleatukkaisille kullanväriä hiuksiin. Sen tiesivät jo viikinkinaiset, jotka käyttivät kehäkukkaa hiustensa värjäämiseen. Myös kanarialintujen höyhenpeitteen kaunistamiseen on käytetty kehäkukkaa.’’

Ja mikä parasta: aina kun avaan putkilon, muistan kesän ja oman pihan kehäkukat!

cal3

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *