Ihanainen laji kuivaan ja varjoisaan paikkaan

Kuusen alusta on mielenkiintoinen (lue: ikävä, ongelmallinen, kurja…) paikka kasvattaa perennoja. Olen kyllä nähnyt  upeasti kasvitettuja kuusen alustoja – muiden pihoissa. Ne vaativat oikean lajiston ja säännöllistä hoivaa, kuten kompostin lisäämistä ja kastelua. Mutta entä kun kasvit jättää kokonaan hoitamatta?

Omien kokemusten perusteella pidän tarhavarjohiippaa (Epidemium x rubrum) suorastaan loistavana perennana kuivaan ja varjoisaan paikkaan.

1. Tarhavarjohiippa sietää hyvin sekä varjoa että kuivuutta. Ihailen sen elinvoimaa ja sitkeyttä onnettomassa paikassa.

2. Lehdistö on koristeellinen jo toukokuussa. Uudet lehdet ovat punertavia. Lehdistö on  myös todella peittävä, joten rikkaruohotkaan  eivät pääse pesiytymään kasvuston lomaan.

epip5

Toukokuu.

epi4

Toukokuu.

3. Kukat ovat herkät ja suloiset. Ne jäävät tosin lehdistön alle.

epip1

Lehdet muuttuvat heleän vihreiksi, kun kukinta etenee.

epi3

4. Lehdistö säilyy koristeellisena ja tuuheana syksyyn saakka. Tältä varjohiippa näyttää leutona syksynä nyt marraskuun alkupuolella. Lehdet ovat saaneet punertavan värityksen.

epi8

Marraskuu 7. pv 2015.

epi7

Marraskuu 7. pv 2015.

Olisi ihanaa, jos varjohiippaa leviäisi kuusen alla laajaksi kasvustoksi. Mutta tästähän päästään viidenteen hyvään ominaisuuteen.

5. Varjohiippa EI LEVIÄ laajaksi kasvustoksi eli liikaa.  Sen sijaan se pörhistyy ja pyöristyy mukavaksi pallomaiseksi kasvustoksi. Se on loistava ominaisuus. Liikaa rehottavia kasveja on puutarhassa jo ongelmaksi asti.

Kommentit
    • 2.1

      outitynys sanoo

      Kannattaa ainakin kokeilla. Mustilan arboretumissa kasvaa alppiruusujen alla. Eikä siellä kastella taimia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *