Huono multa esikasvatuksessa?

Kun taimikasvatus epäonnistuu, miettii helposti mullan osuutta.

Onko taimikasvatukseen tarkoitetuissa mullissa eroa vai ovatko ne tasalaatuisia? Oma kokemukseni on, että yleensä erot ovat vähäisiä. Taimikasvatukseen vaikuttaa niin moni muukin asia, joten mullan osuutta voi olla vaikea arvioida. Mutta jos huono tuuri osuu kohdalle, mullassa ei kasva mikään. Jonakin vuonna kaikki tiettyyn multaseokseen kylvetyt siemenet taimettuivat hitaasti. Sen jälkeen kasvu oli onnettoman hidasta. Tilanne muuttui vasta, kun siirsin taimet toiseen multaan. Luulen että syynä oli mullan ravinnetilassa.

Vaikka kotipuutarhurilla kylvöksen epäonnistuminen ei ole aina suuren suuri asia, on tylsä odottaa viikkokaupalla taimettumista ja kasvun alkamista.Siinä ajassa kun kylvös ja taimet jurovat, olisin normaalisti ehtinyt jo napsimaan satoa basilikan latvuksista. Jos jurovia taimia on laatikkokaupalla, tilanne alkaa jo kismittää.

Näin toimin multaostoksilla:

  1. Nuuskin multapussia. Jos haju on tunkkainen ja homeinen, multa jää ostamatta. Mullan pitää tuoksua raikkaalta. Omaan nenään kannattaa luottaa.
  2. Jätän mullan ostamatta, jos  säkki on painava ja multa tuntuu märältä. Märkyys lisää typen hävikkiä. Multa pitää säilyttää sateelta suojattuna.
  3. Ostan kahta eri tuotetta ja sekoitan kasvualustan niistä. Jos toisessa mullassa olisi jotakin ongelmaa, niin toinen paikkaisi tilannetta.

yrt1

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *