Härkäpavun kylvö

Toukokuu kuluu vauhdilla, ja härkäpapujen kylvö meinasi unohtua!

Härkäpavusta sanotaan, että sen siemenet voi kylvää aikaisin. Ne kuitenkin kannattaa kylvää heti, kun maa on kunnossa. Jos kylvö myöhästyy, se tietää pienempää satoa. Siemen itää jo +5-asteisessa maassa. Tosin härkäpavunkin siemen voi mädäntyä, jos maa on kovin märkää ja kylmää. Aikaisemmin minulla oli savinen palsta, jossa kylvin siemenet aina kohopenkkiin.

Liotan härkäpavun siemeniä vain sen aikaa, että ne turpoavat.

härkäpapu

Liottamista tärkempää on siemenen upottaminen syvälle kosteaan maahan. Koska maa on kuohkeaa, peittelen siemenet noin 10 sentin syvyyteen.

Ripottelen siemenet helposti liian tiheään. Kun kasvutilaa on tarpeeksi, taimista kasvaa pensastavia. Itse kylvän siemenet noin 15 sentin välein. Silloin taimista kasvaa tuuheita ja pensastavia.

härkäpapu2

Taimivaiheessa vältän kastelua. Näin juuristo työntyy syvälle maahan. Vaikka maan pinta tuntuu kuivalta, 10 sentin syvyydessä on vielä kosteutta.

härkpap3

Tämä kuva on viime vuodelta!

Palkokasvien lannoitus mietityttää! Laihassa maassa sato jää pieneksi. Toisaalta taas suuri typen määrä vähentää satoa ja haittaa biologista typensidontaa.  Taitaa kultainen keskitie olla tässäkin asiassa paras.

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Juuri tänään laitoin härkäpavut maahan. Harvemmin on joutunut toukokuun alussa miettimään, että pitääkö odotella viileämpää säätä, että voi kylvää 🙂 Onneksi maa on vielä viileää ja yökylmyys estää liikaa lämpenemistä. Liotinkohan liian kauan papujani, saa nähdä lähtevätkö kasvuun. Keräsin siemenpavut viime vuotisesta Savitaipale-sadosta.

 2. 2

  Rouva Ryytimaa sanoo

  Hei Cheri!
  Samat touhut siis sielläkin! Lämpö vain jouduttaa taimettumista! On hyvä että maassa on vielä kosteutta!
  Toivottavasti saamme hyvän sadon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *