Bellis eli kaunokainen on muutakin kuin söpö kevätkukka

Tuhatkauno, kaunokainen eli Bellis perennis on söpö kevätkukkija.

Sisällä lämpimässä kasvi jää helposti lyhytikäiseksi ihan kuten esikko. Se hyötyy kylmähoidosta ulkona tai jääkaapissa (kerroin tästä aiemmin täällä: http://blogit.meillakotona.fi/rouvaryytimaa/nain-nuutuneet-esikot-ja-monet-muut-kevatkukat-elpyvat)

Tässä pienessä kukkijassa on kuitenkin sisukkuutta.

bel1

Kun jo kukintansa lopettaneen taimen istuttaa keväällä penkkiin, kukinta voi jatkua pitkälle kesään. Tämän kasvin kuvasin kesäkuussa, mutta viimeiset kukat avautuivat heinäkuun lopussa. Sateinen ja alkukesä miellytti selvästi kaunokaista.

bel 1.6.

Minulla on neljää puutarhatutuilta saatua kantaa. Pieni valkokukkainen ’Alba’ on peräisin Ruissalon kasvitieteellisen myymälän taimimyynnistä. Punainen nappikukkainen lajike taitaa olla ’Purpurmantel’. Lisäksi pihassa kasvaa kahta roosanväristä ja melko kerrannaiskukkaista sorttia. Ne ovat vanhoja, runsaskukkaisia kantoja.

bel4

Bellis on omiaan vanhaan ja harvahkoon nurmikkoon. Viime kesän sateet siivittivät nurmikon niin hurjaan kasvuun, että kaunokaisen kukat jäivät peittoon aika nopeasti. Kasvuston päältä voi huoletta hurauttaa ruohonleikkurilla. Bellis kasvattaa uudet kukat katkenneiden tilalle.

Taimia on helppo jakaa ja istuttaa nurmikkoon:

  1. Irrotan lapiolla nurmituppaan.
  2. Tuon kuoppaan lisää multaa ja istutan taimet. Näin taimet saavat pienen etumatkan ruohikolta.

Bellis leviää mukavasti ja se myös kylväytyy. Vaikka laji on kaksivuotinen, se säilyy kasvupaikalla vuodesta toiseen perennan tapaan. Omaksi tehtäväkseni jää vain somien kukkien ihastelu!

bel3

Kukat ovat syötäviä, mutta en ole koskaan maistanut niitä! Miksi ihmeessä? Tänä keväänä somat kukat värittävät myös salaatteja ja leivonnaisia!

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *