Basilikaviidakko ikkunalla

Tänä vuonna olen kasvattanut basilikaa ainoastaan sisällä tilavassa ruukussa. Se osoittautui hyväksi valinnaksi. Olen saanut kerätä satoa koko kesän säälimättä. Tämä satsi lähti pastan päälle!

bas4

Alkukesällä huoneessa pörräsi joukoittain pikku kärpäsiä eli harsosääskiä. Vähensin kastelua, tein ruukun keskelle poteron ja kaadoin veden siihen. Kastelu tiesi basilikan taimille epätasaista kosteutta, mutta kärpäset hävisivät. Pintamulta pysyi sen verran kuivana, että lentävien kiusankappaleiden elinmahdollisuudet kärsivät.

Aluksi suunnittelin luopuvani basilikoista, kun valon vähyys alkaa riuduttaa niiden kasvua. Olen kuitenkin muuttanut mieleni, sillä yrtit ovat niin lehteviä ja satoisia. Lisäksi kellarissa lojuu kaksi kasvivaloa tyhjän panttina. Aion ripustaa ne basilikojen avuksi lähiviikkoina.

Taimet ovat ruukkuineen päivineen reilun metrin korkuisia. Kaikki kolme ruukkua ovat eri korkeudella, joten vaikutelma on aika lehtevä.

bas1

Olen myös ehtinyt tottua basilikoihin. Kun lehdistöä heilauttaa, työhuoneessa leijuu ihana, anismainen tuoksu.

bas2

Yrttitarha.fi -sivustolla kuvaillaan basilikan eteeristä öljyä näin: sisältää mm. eugenolia, tymolia ja linalolia; se vaikuttaa antiseptisesti, kouristuksia laukaisevasti, ruuansulatusta edistävästi ja virkistävästi.

Kouristuksista en tiedä, mutta virkistävä vaikutus kuulostaa oikein hyvältä! Pitää siis virkistää basilikaa kasvivalolla, jotta se jaksaa virkistää minua!

Kommentit
  1. 2

    Maarit sanoo

    No on sulla mielettömät basilikat!
    Tuollainen kulmaikkuna onkin niille oiva paikka.
    t. Maarit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *