Ohoh, mikä kukinta!

Tätä en olisi uskonut: ihastun kuunliljan kukkiin. Tiedän monen pitävän niitä mitättöminä ja poistavan kukinnot jo nuppuvaiheessa. Itse en ole siihen ryhtynyt, mutta olen silmäillyt kukintoja vain ohi mennen.

Tänä vuonna tilanne on toinen. Kukintoja on nyt erityisen runsaasti, ja kukatkin ovat isoja. Lehdetkin ovat kasvaneet isoiksi läpysköiksi.

kl9

Sateinen kesä on selvästi kuunliljan mieleen. Hosta kasvaa luonnostaan  kosteissa pensaikoissa ja metsissä. Ja niinpä lehtiperenna nauttii nyt vihdoinkin suotuisasta kesästä!

Onneksi kukinta jatkuu pitkään.

kl6

Nuputkin ovat kauniita.

kl8

Miten kukkien sulokkuus on jäänyt minulta aiemmin huomaamatta? Ainakin osa syy on se, että olen puuhannut kesällä eniten keittiötarhan puolella. Siellä kasvu on nyt aika hidasta, joten puuhaa on nyt normaalivuosia vähemmän. Kuunliljat ovat sen sijaan pärjänneet ilman hoitoa.

kl5

Herkkä, torvimainen kukka tuo mieleen liljan. Kuunlilja kuuluu kuitenkin parsakasvien heimoon.

kl2

On hauskaa seurata miten vesi valuu lehdeltä toiselle. Jokaisella lehdellä tuntuu olevan oma tehtävänsä veden kuljettamisessa.

kl11

Pihassa kasvaa neljää erilaista sorttia. Ne ovat kasvaneet täällä jo ennen muuttoamme, lajit ja lajikkeet ovat jääneet minulta tunnistamatta. Valtalaji on kuitenkin hämykuunlilja (Hosta undulata ’Erromena’). Hostat kasvavat talon pohjoispuolella, jonne aurinko paistaa vain aamulla. Muutaman neliön kasvusto on todella huoleton. Riittää kun nyppäisen maasta keväällä muutaman rikkaruohon.

kl1

Yhden asian tämä kesä muuttaa: ihastelen Hostan kukkia joka kesä. Olivatpa kukat isoja tai pieniä, jatkossa nautin niiden sulokkuudesta!

 

 

Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *