Stailailua

kuvat Bolaget
Selailin Bolagetin sivuilla kuvia kauniista asunnoista ja mietin nykypäivänä kovasti yleistynyttä käsitettä asuntojen stailaus.  Ruotsissahan tämä osataan; minulla ei ole mitään tietoa tilastoista mutta kiinteistöfirmoja, jotka stailaavat kaikki myytävät asuntonsa taitaa olla aika paljon. Suomessa ilmiö ei ole läheskään niin suuri, mutta varmasti kasvussa.
Ei asuntojen stailauksessa sinänsä ole mitään pahaa, tottakai jokainen haluaa näyttää ostajaehdokkaille asuntonsa parhaat puolet ja se on ihan ymmärrettävää. Kuka nyt haluasi esitellä sotkuista kotiaan ehdoin tahdoin vieraille. Mielenkiintoista olisi tietää, miten lainatut designhuonekalut ja trendikäs sisustus nostavat myyntihintaa. Jos vähän sutaistaan maalia seiniin, korjataan renksottavat listat ja asetellaan pallotuoli paraatipaikalle, ollaanko oikeutettuja vaatimaan asunnon myyntihintaan monen tuhannen euron korotusta? Ja kuka sellaisesta haluaa maksaa? Mihin raja vedetään, mikä on hyväksyttyä ehostusta ja mikä huijausta? Varmasti monet ihmiset pystyvät näkemään asunnon todellisen arvon ulkokuoresta huolimatta, mutta yhtä varmasti on myös niitä jotka haksahtavat lavasteisiin.
Mitä mieltä te olette? Ainakin noita stailattuja kuvia on mukavampi katsoa, kuin Etuoven vastaavia, joissa töhnäiset keittiöt ja avonaiset pöntönkannet ovat melkeinpä sääntö eikä poikkeus.
Kommentit
 1. 1

  Anonyymi sanoo

  Itse olen syynännyt ostamani asunnot tarkkaan, sillä olen koittanut säästyä vähillä remonteilla. välittäjien määritelmät "hieno" ja "hyväkuntoinen" on moneen kertaan kumottu.

  Muuten stailauksesta, ei kai siitä haittaa ole.. mutta en kyllä halua maksaa kalusteista ylimääräistä 😀

 2. 2

  Anonyymi sanoo

  Näin kerran asuntoilmoituksen, jossa rohjettiin mainostaa asunnon olevan upeaa retroa ja designia. Niin, olihan kalusteet tätä, mutta asunto niiden "alla" ihan perussiisti kerrostalokämppä. En tiedä kuka näihin haksahtaa ja viimeistään muuttaessahan tulee totuus eteen kun edellisen asukkaan kalusteet on viety alta pois.

  -Hanna

 3. 3

  sanoo

  Anonyymi:
  Joo, nämä välittäjien määritelmät ovat välillä jopa aika huvittavia..

  Hanna:
  Oho, aikamoista touhua.

 4. 4

  sanoo

  Ehkä stailauksen perimmäinen tarkoitus on saada ostaja enemmän haluamaan asuntoa ja näin tekemään myös ostopäätöksen nopeammin. Ikävän näköinen asunto ei saa tunteita mukaan ostamiseen, päinvastoin sellaista ei näe niin haluttuna kotina, kuin jos sinne on jo luotu kiva tunnelma. Siistin ja halutun asunnon voi tehdä myös ilman kalliita design-huonekalujakin. Karsimalla kodin krääsää ja tekemällä tilan tuntua voi tehdä jo ihmeitä. Ei tarvitse välttämättä alkaa "huijaamaan", että asunnosta saa halutun näköisen:) Nämä on pitkälti näitä tunnejuttuja ja kyllähän se usein (ei tietenkään aina) on niin, että jos on miellyttävän näköistä, niin ostohalut on suuremmat sellaiseen kuin taas ikävän näköistä kämppää ei tee mieli edes alkaa tarkemmin tutkailemaankaan.

 5. 5

  sanoo

  Minut saa kyllä karkoitettua tehokkaasti kaikella kotoisella krääsällä ja siivoamattomalla asunnolla. En osaa kuvitella asuntoa tyhjänä ja nähdä siinä pelkkiä mahdollisuuksia. Siksi arvostan jonkinasteista stailausta, tai kutsutaan sitä vaikka riisutuksi asunnoksi.

 6. 6

  sanoo

  Soile:
  Näinhän se varmasti onkin, ja kodin pieni freesaus myyntivaiheessa onkin erittäin suotavaa. Tavarat järjestykseen, pölyt pois ja vaikka kimppu tuoreita kukkia pöydälle. En ymmärrä ihmisiä, jotka eivät viitsi edes siivota asuntonäyttöjä varten. Mielestäni suunnilleen siinä vaiheessa mennään metsään, jos stailaamalla pyritään saamaan lisätuottoa asunnosta tai vääristämään sen kuntoa.

  Katriina:
  Totta, kuten jo Soilellekin kirjoitin, onhan kunnon siivous ja pientavaroiden karsiminen tai järjestäminen aika tärkeä juttu asuntoa myydessä…

 7. 7

  Anonyymi sanoo

  Oisko tuo asuntojen stailaus yleensä nopeamman menekin takia eikä niinkään hinnan korottamisen tavoittelua…luulen näin. Jos asunto on "rispaantunu", ei myyjä voi kuvitella saavansa isoa hintaa verrattuna siihen, että esim. maalit ja repsottavat listat on vaihettu ehjiin..että ehkä se stailattujen asuntojen hinnankorotuski on ihan oikeutettua, tuskin ostaja maksaa normaalihintaa huonokuntosesta asunnosta, koska joutuu sitten korjaileen vaan jos asunto on kunnostettu ihan pienestikki, tottakai se näkkyy hinnassa. Ja stailattu eli parhaat puolet asunnosta esiin nostaminen tai esittely mitä kaikkea huoneeseen mahtuu (yleensä tyhjä huone näyttää pienemmältä ko onkaan) on kyllä minun mielestä parempi vaihtoehto ja suotakoon se semmosille jotka ei osaa hahmottaa tyhjästä tilasta kotia.

  ääh, emmie ossaa sanoa mitä tarkotan 🙂

  No, tuskin stailatulla asunnolla kovin isoja hinnankorotuksia haetaan vaan kiinnostuksen lissäämistä asuntoa kohtaan ja nopeampaa kauppaa, on monia jotka ei halua ostaa pommia vaan siistiä peruskuntosta kotia..ja siihen yleensä kuuluu myös pintojen korjaaminen eikä pelkät huonekalut…vai voin kyllä olla väärässäki 🙂 Eli siis pointtini oli, että stailaus on kyllä hyvä idea 🙂

  Mutta teän koti on kyllä ihana, näin välikommenttina ilman stailaukseen liittyen 🙂
  Terkuin,
  Satu

 8. 8

  sanoo

  Pikku freesaus on paikallaaan asuntoa myydessä, liiat ja "liian henkilökohtaiset" tavarat piiloon, repsottavat listat yms. korjataan, asunto tuuletetaan, kakiiki siivotaan hyvin ikkunoita ja kaakelin saumoja myöden, valaistus sopivaksi jne.

  Tyhjä asunto kannattaa edes viitteellisesti sisustaa, suurin osa asunnon katsojista ei selvästikään osaa hahmottaa tiloja muuten; mahtuuko sänky, mahtuuko sohva, miten ttämän kalustaisi…

  Ilmoituksen kuviin kannattaa paneutua; ei niitä välittäjien tyypillisiä äkkiä ikkunaa päin pläjäytettyjä kuvia, joissa ikkuna on "palanut puhki" ja muu huone on miltei musta tai vaihtoehtoisesti salamalla räiskäytettyä kuvaa kylppäristä, jossa on esillä kaikki purkit ja purnukat, puhtaat ja likaiset pyykit ja eripariset pyyhkeet… ei vain näytä kuvissa hyvältä (eikä näytössä)…

  Kun myin edellisen asuntomme, siivosin ja raivasin sen kuvia (ja esittelyä) varten. Selkeät, valoisalla otetu kuvat. Varsinaista stailausta ei tarvinnut tehdä, kun oli vielä viiden vuoden takaisen remontin jäljiltä hyväkuntoinen. Moni katsoja sanoi, että oli niin poikkeuksellisen siistit ja hyvät kuvat (aivan peruspokkarilla otetut), että oli pakko tulla katsomaan.

  Asunto menikin 52 tunnissa Oikotien ilmoituksen jätöstä, lehteen en edes ehtinyt ilmoitusta laittaa.

 9. 9

  sanoo

  Satu:
  Kyllä mie ymmärsin mitä tarkoitat, ja ihan totta kyllä 🙂 Ja kiitoksia välikommentista 😉

  Lumo:
  Minä usein ihmettelen juuri niitä kuvia. Eikö viitsitä sen vertaa panostaa, että siivottaisiin kaikki turhat rynttyyt pois tieltä, otettaisiin suoria hyvin valaistuja kuvia järkevistä kuvakulmista. Kyllä varmasti edistää myyntiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *