SÄNKYJUTTUJA | ABOUT BEDS

Aurinkoinen aamu, sängyssä puhtaat lempilakanat ja kuppi kahvia. Lauantai alkoi täällä leppoisissa merkeissä makkarissa loikoillen – ja sänkyjuttuja pohtien.
Olemme nimittäin tässä jo jonkin aikaa harkinneet uuden sängyn hankkimista. Nykyinen vanha jenkkisänky alkaa vedellä jo viimeisiään, sen jouset ovat väsyneet ja keskelle on muodostunut pieni kuoppa. Pehmeä ja upottava sänky ei ole selälle mikään optimaalisin vaihtoehto, ja nyt kaipailisimmekin vähän tukevampaa ja jämäkämpää vaihtoehtoa nukkumiseen. 
Lyhykäisen googlailun ja tuttujen haastattelun perusteella vaihtoehdoiksi rajautui kaksi: joko panostaa laadukkaaseen sänkyyn tai pihistää ja hankkia runkopatjat Ikeasta. Hyvällä unellahan on tunnetusti iso vaikutus ja minusta sängyn, jos jonkin, pitäisi olla laadukas ja kestävä. Tempur tai Unikulma olisivat varmasti ne pitkäaikaisimmat hankinnat, mutta nyt näyttää kuitenkin siltä, että budjettisyistä olemme kääntymässä Ikean puoleen. Kävimme tänään Ikeassa testaamassa sänkyjä ja sieltä löytyi ihan varteenotettavat vaihtoehdot. Mies tykästyi kiinteään Sultan Skaun -patjaan, minä puolestaan puolikiinteään Sultan Songliin. Jäimme kuitenkin vielä hetkeksi pohtimaan asiaa, sillä emme haluaisi tällä kertaa tehdä vikaostoksia.
Nyt kaipailisinkin vähän teidän apuja. Onko Ikean runkopatjat teille tuttuja, ja millaisia käyttökokemuksia teillä on niistä? Olen kuullut patjojen hyvästä hinta-laatusuhteesta, mutta kuinka lienee käytännössä? Vaikka patjat melko edullisia sänkymittarilla ovatkin, on kyseessä kuitenkin iso raha ja vuosikausiksi tehtävä ostos, ihan sutta ei siis kuitenkaan viitsisi ostaa.
We would definitely need a new bed, our old one is uncomfortably soft and causes back pain. At the moment we have two options: whether to buy a high-class bed that lasts a lifetime or to choose Ikea. I have heard a lot of good about Ikea´s mattresses and unquestionably they would suit best to our budget. Today we went to Ikea and tested their beds but did not make a decision yet, even though those Sultan mattresses seemed quite nice to us. Have you tried Ikea´s mattresses, what do you think of them?
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Muistaakseni Ikean patjat pärjäsivät tosi hyvin taannoisessa kuluttajatestissä; omakohtaista kokemusta on vain lapsen runkosängystä, jossa nukun – hyvin – aina aika ajoin itsekin.

  • 1.1

   sanoo

   Joo tosiaan, nuo ovat tainneet saada aika hyviä arvosteluita erilaisissa testeissä, ja paljon kehuja olen muutenkin näistä kuullut. Toki patjat ovat vähän maku- ja tottumiskysymyskin ja mielipiteitä niistä on monia, mutta näin yleisesti ottaen nämä ikealaiset kuulostavat kyllä oikein lupaavilta.

 2. 2

  sanoo

  Meillä oli Ikean patjat käytössä yli kymmenen vuotta ja oltaisiin taatusti ostettu uudet samanmoiset, mikäli ei lähiliikkeen patjatarjous olisi houkutellut ja tuo sinikeltainen tavaratalo sijaitsisi lähempänä kotikoloa. Ikean patjoissa ehdottomasti hinta-laatusuhde kohdillaan.

  • 2.1

   sanoo

   Hyvä tietää, tämänkaltaista olen muualtakin kuullut! Juuri tuo hinta-laatusuhde tuntuu monen mielestä olevan patjoissa kohdillaan, ehkäpä siis mekin nyt käännytään niiden puoleen.

  • 3.1

   sanoo

   Kiitos vinkistä 🙂 Monet tuntuvat suosivan näissä kiinteää vaihtoehtoa, ja mietinkin hieman tuon puolikiinteän kestämistä ja mahdollista löystymistä ajan mittaan. Hyvä siis tietää, että nämäkin patjat tuntuvat hyvältä ainakin vielä muutaman vuoden jälkeen.

 3. 4

  Anonyymi sanoo

  "–joko panostaa laadukkaaseen sänkyyn tai pihistää ja hankkia runkopatjat Ikeasta."

  Kaikella hyvällä – yksi tasokkaimmista blogeistakin kun Pihkala mielestäni on – tuo siteeraukseni antaa nyt väistämättä vaikutelman perusteettomista ennakkoasenteista (siis vikaan menneistä) tai yhtä perusteettomista häpeän tunteista kun ei ostakaan kalleinta patjaa mitä rahalla saa.

  Sillä; patjaostoksillahan puolueettomien testienkin perusteella rahalla ei parasta saa. Ei auta ruudut, heinät tai käsinparsinnat kun kyseessä on hengittävyys, lämmönjohtokyky, nukkujan painon jakautuminen patjalla, patjan keholle antama tuki sekä kulutuskestävyys.

  Omassa kodissani nukun Ikean Hyllestad joustinpatjalla jonka päällä Tempur-petari. En vielä vuodenkaan jälkeen osaa sanoa, pidänkö tuosta petarista vai en. Miesystäväni luona nukun Ikean valikoimista jo poistuneella joustinpatjalla, jossa on kiinteä petari. Todella harmi etteivät myy tuota enää, on loistava patja.

  Minusta viisainta on ostaa aina mieluummin se kovempi patjavaihtoehto (teillä ilmeisesti siis tuo miehesi ehdotus), sillä pehmeneväthän ne hieman ajan kuluessa. Henkilökohtaisesti pidän sitä hölmöytenä, jos joku ajattelee patjakaupoilla hinnan ja laadun kulkevan käsikädessä, niin paljon on puolueettomia testejä näistä tehty.

  • 4.3

   sanoo

   No johan on tarkkaan luettu. 🙂 Kieltämättä olisin voinut valita sanankäänteeni toisellakin tapaa, mutta luulin pointtini ja tämän hetken vaihtoehtomme tulevan selväksi tälläkin ehkä hieman ontuneella lauseella.

   Mitä näin yleisesti huonekaluihin tulee, olen huomannut, että hinnalla ja laadulla on kuitenkin useimmiten jonkinlainen suhde toisiinsa. Esimerkiksi hintavampi sohva eroaa useimmiten selkeästi halvasta massiivipuurunkonsa, täytteidensä jne. ansiosta. Toki rahalla ei aina saa parasta, aina hintava tuote ei ole hintansa väärti ja joskus taas edullinenkin yllättää. Tästä esimerkkinä Ikean keittiökaapit, jotka ovat ainakin meidän käytössä osoittautuneet oikeinkin hyviksi.

   Patjoista tuntuu olevan mielipiteitä niin monta kuin ostajaakin. Kukin kokee patjan vähän eri tavalla ja arvostaa erilaisia ominaisuuksia. Toiset intoilevat vaikka juuri Tempurin puolesta ja ovat ehdottomasti sitä mieltä, että siihen kannattaa panostaa. Toisten mielestä taas Ikea hoitaa homman ihan samalla tavalla. Miehellä taas on ollut Tempurin tyyny vuoden päivät ja hän ei ole koskaan oppinut sillä nukkumaan… Ns. merkkivalmistajat markkinoivat tietysti surutta omaansa ja vakuuttavat, että ero halvempiin on huomattava. Että ota siitä sitten selvä.

   Nyt kuitenkin ollaan hankkimassa nuo Ikean patjat, sen verran kehuja ovat keränneet ja oikein mukavilta ne tuntuivat omankin selän alla. Meillä on sen verran paino- ja mieltymyseroja, että otamme joka tapauksessa kaksi eri patjaa yhteisellä petarilla. Mies haluaa selkänsä vuoksi kovan, minä olen suosituksen mukaan pehmeän ja keskikovan rajamailla, ja käännyn tässä varmaankin tuon keskikovan puolelle. Nyt näitä kommentteja lukiessa on vahvistunut tunne, että Ikea olisi niin laadullisesti kuin hintansakin puolesta se paras valinta meille ja tässä tapauksessa hinta-laatusuhde vaikuttaa nyt oikein hyvältä. Uskomme sitä ja taidamme hankkia sängyt nyt tuolta keltasinisestä, luulisin tuon olevan nyt ihan kelpo ratkaisu.

   Loppuun vielä kiitos tuosta tekstin keskellä olleesta pienestä kehunpoikasesta. 🙂

 4. 5

  sanoo

  Ikean runkopatjoista ja petareista on positiivisia kokemuksia. Entiset patjat olivat Ikeasta, ja nyt palvelevat mökillä vierassänkynä. Vieraat ovat kovasti kehuneet. 🙂 Uudet patjat hankittiin supertarjouksesta Vepsäläisestä, eikä niissäkään kyllä moittimista ole ollut. Eivät ole Hästensiä eivätkä muutakaan "merkkiä", mutta petarin ydin on muistaakseni luonnonkumia ja se tuo kyllä patjaan mukavaa jämäkkyyttä olematta silti liian kova.

  • 5.1

   sanoo

   Kiitos näistä vinkeistä, kyllä nämä positiiviset kommentit taitavat kääntää meidät ikealaisten puoleen!

 5. 7

  Anonyymi sanoo

  Moikka! Ehdoton ääni Ikean patjoille. En oikeastaan muualta edes lähtisi tällä hetkellä hakemaan, niin hyviä kokemuksia. Tafjord-petari ihan mieletön, ja Ikeassa saatiin viimeksi kyllä tosi hyvää palvelua senkin suhteen, millainen patja alle kannattaa hankkia. Ystävä minutkin Ikea-patjojen luokse houkutteli, kun oli omassa Ikean kokonaisuudessaan nukkunut koko opiskelujen ajan 5 vuotta, eikä juurikaan merkkejä kulumisesta. Kovat patjat vain alle, niin avot tulee uni!

  • 7.1

   sanoo

   Kiitos vinkeistä! Olikos Tafjord se mukautuva, hiukan tempurmainen petari? Juuri tuumattiin sitäkin, se tuntui aika mukavalta mutta kuinkakohan siihen tottuisi… Monet tuntuvat suosittelevan erityisesti noita kovia patjoja, mietinkin että mahtaakohan puolikiinteä väsyä aikojen saatossa hieman kiinteää helpommin. Itselle painon ja mieltymyksienkin puolesta sopisi varmaankin paremmin tuo puolikiinteä, mutta maku- ja tottumiskysymyksiähän nämä taitavat olla…

 6. 8

  sanoo

  Itse patjoja vuosia myyneenä (niin Vepsäläisellä kun Iskussakin) voin silti suositella lämmöllä Ikean patjoja. Ne pärjäsivät aikoinaan testeissä erittäin hyvin ja ovat hinta/laatu-suhteeltaan erinomaiset.
  Muutamaan asiaan kannattaa kiinnittää huomiota:
  -Nukutko kyljelläsi, selälläsi vai masulla (kylkinukkujalle ehdottomasti vyöhykkeellinen jousitus)
  -Painot (painavammalle tukevampaa jousta jne…)
  -Mihin olet tottunut, keho voi joutua ns. "shokkiin" uuden patjan kanssa, mutta tottuu kyllä muutamassa viikossa (esim. pehmeämpään/kovempaan patjaan kun nyt)
  -Petareilla pystyy pelaamaan TODELLA paljon pintapehmeyden/-kovuuden kanssa

  Ja ei muuta kun vesipullot ja mukavat vaatteet päälle, niissä testisängyissä täytyy kölliä ihan ajan kanssa! 🙂

  Mukavaa patjojen/sängyn metsästystä. <3

  • 8.1

   sanoo

   Olipas hyviä vinkkejä, paljon kiitoksia näistä! Ja hyvä tietää, että suosittelet Ikeaa myös tuolla kokemuksellasi. 🙂

   Nyt vain testailemaan ja pohtimaan!

 7. 9

  Anonyymi sanoo

  Vinkkaan Askon AirFlow -alesta -50%. Aiemmin minulla oli Ikean runkopatjasänky, pitkään, ja pidin sitä ihan ok ratkaisuna. Ostin nykyisen sänkyni reilu vuosi sitten, enkä ole katunut! Juuri tuo älyvaahto-petari tekee sängystäni ihanan. Nukun "painottomasti" koko yön! Mikä tärkeintä, selkäni ei ole enää koskaan kipeä tai jäykkä. Hyvä myyjä osaa vastata kysymyksiinne. Itseäni ilahduttu myös myyjän rautainen ammattitaito, sekä tuotteen kotimaisuus. Varaosiakin saa tarvittaessa |D
  terkuin,tytsy

  • 9.1

   sanoo

   Kiitos vinkistä, tämä AirFlow olikin itselleni entuudestaan ihan vieras. Onko kyseessä siis jokin tempurtyyppinen mukautuva älyvaahto? Täytyy ehdottomasti tsekata tämäkin!

 8. 10

  AnnaH sanoo

  Mielenkiinnolla luen kommentteja tästä asian ollessa meillekin ajankohtainen. Jo useamman vuoden ajan olemme harkinneet uuden sängyn/patjojen ostoa, mutta vaikealta tuntuu. Juurikin mietin, että kannattaako sijoittaa tuhansia esim. Hästensiin, jos ne eivät sitten meille olekaan täydelliset. Ikean patjoista olen myös kuullut suosituksia, ja melkein voisin niitä kokeilla, eipähän sitten harmittaisi niin kauheasti, jos eivät natsaakaan. Patja on kuitenkin niin yksilöllinen juttu. Toisaalta, nykyisistä ei ole kuin suunta ylöspäin..=)

  • 10.1

   sanoo

   Juuri samojen mietteiden keskellä täälläkin on painittu. Tuhansien sijoitus sänkyyn kyllä mietityttää, varsinkin kun monen mielestä vastaavaa laatua saa paljon edullisemmin. Ja sitten vielä valinnanvaraa on niin runsaasti ja mielipiteitä joka lähtöön, että ota siitä nyt sitten selvä. 🙂 Me taidetaan kyllä nyt olla kallistumassa Ikean puoleen, sen verran mairittelevia kommentteja se on täällä ja muuallakin saanut. Plussana vielä tuo hinta, se sopii hyvin tämänhetkiseen budjettiin eikä kirpaisekaan ihan niin kovasti, mikäli joskus sängyt haluaisi joskus vielä vaihtaa…

 9. 11

  sanoo

  Mekin pohdittiin joulukuussa Tempur sängyn ostoa ja petari on koekäytössä viikon. Ei tuntunut omalta. Päädyttiin Iskun Unigold jenkkisänkyyn ja Unigold air joustinpatjaan. Ollaan oltu tyytyväisiä 🙂

  • 11.1

   sanoo

   Tuo Tempur taitaa olla sellainen, että siitä joko tykkää tai sitten ei. Tai ainakin se taitaa vaatia hieman totuttelua… Minä ostin viime vuonna miehelle lahjaksi heidän tyynynsä, hän ei sillä ole koskaan oppinut nukkumaan. Minä puolestaan ihan tykkäänkin siitä, mutta tyyny on itselleni liian korkea.

   Iskun valikoimat ovatkin vielä ihan katsastamatta, täytyy ehkä kurkata vielä sinnekin.

 10. 12

  sanoo

  Ostin ikean runkopatjan ja petauspatjan ensimmäiseen opiskelijakämppääni vuonna 2004. Patja seurasi muuttojen mukana 8 vuotta, 6 eri kämpässä, kahdessa maassa. En koskaan ajatellut sen kestävän moista, mutta patja on kestäny älyttömän hyvin. Nyt se on parkkeerattu vanhempien luokse ulkomaanmuuton takia, mutta siellä käydessä yöunet ovat yhä moitteettomat.

  Ainut mitkä vähän otti osumaa muutoista, oli jalat, mutta ostin muutama vuosi sitten uudet ja nyt taas on kuin uuden veroinen.

  En muista tarkkaa mallia, mutta Sultan-sarjasta oli kyse.

  • 12.1

   sanoo

   Hyvä tietää! Samansuuntaisia kommentteja on kuulunut monelta, joten kyseessä taitaa kyllä olla oikein kelpo patjat.

 11. 13

  Anonyymi sanoo

  Sängyssä ja patjoissa nyt ei ainakaan kannata säästää, nukkumiseen käytetään kuitenkin kolmannes elämästä ja hyvä uni vaikuttaa koko päivään. Mieluummin säästäisin vaikka auton hankinnassa, kun siellä ei juurikaan aikaa tule vietettyä 🙂 Meillä Tempurin petauspatja ja juurikin meille sopiva. Suosittelen ja ei muuta kuin itsellenne sopivaa vaihtoehtoa testaamaan!

  • 13.1

   sanoo

   Tuo on ihan totta, siksipä nyt pitäisikin osata jotenkin valita hyvä ja kestävä patja. Mietin kuitenkin, että onko laadukkaaksi mainostetut merkkisängyt tae tästä vai saako laadukasta patjaa edullisemminkin… Tuo Tempur hieman mietityttää, testaillessa sängyt tuntuivat kyllä ihanilta, mutta mitenköhän tuollaiseen älyvaahtoon tottuisi.

 12. 14

  sanoo

  Mulla on juuri tuo Sultan Skaun ja saman sarjan Toröd-petari. On todella hyvä setti (ja hinta-laatu kohdillaan), jos tykkää kiinteästä patjasta. Ei ole parissa vuodessa pehmennyt yhtään. Ainut miinus jonka keksin on se, että petarissa ei ole irrotettavaa ja pestävää päällistä.

  • 14.1

   sanoo

   No hyvä tietää, tuo Skaun vaikutti kyllä tosi jämäkältä ja pätevältä. Itselle ehkä vähän liiankin jämäkältä, mutta ainakin mies tykkäsi kovasti. Petarivalinnassa ollaan myös vähän kahden vaiheilla, tuo saman sarjan petari vaikutti kyllä hyvältä, mutta sen kiinteä päällinen on kyllä pieni (tai oikeastaan aika isokin) miinus…

  • 14.2

   sanoo

   Unohdin sanoa, että mulle Ikeassa suositeltiin Skauniin juuri tuota saman sarjan petaria. Jos on joku muu, niin menee kuulemma runkopatjan osalta luonnonmatskujen hyvät ominaisuudet vähän hukkaan. Mene ja tiedä. 🙂 Toivottavasti löydätte hyvän!

  • 14.3

   sanoo

   Niin joo, tottahan tuo varmasti on. Eipä siinä paljon luonnonmateriaalit auta, jos välissä petarina on joku synteettinen versio. 🙂

   Nyt nukutaan vielä hetki vanhalla petarilla, mutta käännytään varmaan sitten kuitenkin tuohon saman sarjan malliin. Täytyy katsoa sitä sitten hetken päästä!

 13. 15

  Anonyymi sanoo

  Hei Maija,
  Me olemme nukkuneet Ikealla nyt kolme vuotta ja minäkin voin lämpimästi suositella. Ostimme ensin juuri ne puolikiinteät runkosängyt, mutta parin yön jälkeen tulimme siihen tulokseen, että ne olivat meille liian pehmeät. Onneksi vaihto hoitui helposti ja vaihdoimme sängyt kiinteään versioon. Kannatti!

  • 15.1

   sanoo

   Heippa ja kiitos näistä vinkeistä. Hyvä tietää, että vaihtokin onnistuu tarpeen tullen näppärästi, eipä sitä aina osaa kaupassa arvioida sänkyjen todellista tuntumaa…

 14. 16

  Anonyymi sanoo

  Nyt kolahti teksti ja kommentit niin, että vietin koko illan tutustuen ikean ja vähän muidenkin patja/vuodevalikoimaan. Alkaisi olla uudistumisen aika täälläkin. Sitä jäin ihmettelemään, että runkopatjaa saa 160 leveänä (tämän ottaisin 2 x 80 cm), mutta tuplapetaria vain 180 senttisenä. Meidän rintamamiestalon makuuhuone on niin ahdas jo tuosta kapeammastakin parisängystä… Annetaanpa ajatuksen hautua!

  • 16.1

   Anonyymi sanoo

   Kyllä ikeassa ainakin ennen on ollut 160cm leveitä petareita….
   Muistaakohan kukaan monen vuoden takaista kohua, kun jonkin suomalaisen ketjun (Asko,Sotka tai Isku) Baltiassa valmistettujen sänkyjen mukana tuli jotain luteita tai torakoita…? Vaikka mitäpä sen väliä, ovat taatusti hoitaneet elukat jo pois päivänjärjestyksestä/patjoista 😀

  • 16.2

   Anonyymi sanoo

   Turhaan tosiaan ihmettelin, en vain osannut käyttää tätä tablettia… Sieltähän niitä leveyksiä löytyi lisää. Onneksi kommentoin nimettömänä ��

  • 16.3

   sanoo

   No hyvä että asia selvisi 🙂 Siellä niitä leveyksiä tosiaan on vaikka millä mitalla! Me jätettiin vielä toistaiseksi petari ostamatta, mennään hetki vanhalla mutta jossain vaiheessa varmasti hankitaan myös sellainen Ikeasta.

   Edelliselle kommentoijalle – apua, en minä ainakaan muista tuota kohua! Olisipa aika ällöä löytää moisia yllätyksiä omasta patjasta. 😀 Noh, eiköhän tuo asia ole hoidettu jo aikoinaan salamana kuntoon…

 15. 17

  Anonyymi sanoo

  Senkin päällä olevia Elle Decorationin (ym) pinoja katsellesaan, jos haluat laittaa vanhoja sisustusehtiä kiertoon, tulisin mielellään hakemaan Koodista tai sitten suoraan Vimpankujalta. 🙂

 16. 18

  sanoo

  I don't know if you have find a new bed in the meantime, but i would recommend you a better matress than the ikea matress. It's better to go to a good bed store and test different matresses. We have the same problem, our matress is too soft. We had the idea to buy a cheaper bed but with a good matress.
  We have found a very good matress from röwer, it's expensive but worth the price. It will be good to decide to buy the matress you think it's confortable for you. Just try different matresses.
  Kind regards
  Martina

 17. 19

  sanoo

  Moikka,

  Minulla on ollut tuo Ikean Hövåg – patja nyt pari viikkoa vajaa 2 vuotta. Painan 73kg ja mittaa on 182cm. Patja on leveydeltään 160cm. Patja otettiin mittojeni mukaan ja huomioitiin myös että nukun selälläni ja kyljelläni. Patja oli kyllä alkuun hyvä, mutta nyt sille puolelle jossa nukun, on tullut kuoppa ja selkä kipeytyy. Patja ei ollut mikään älyttömän kallis (vajaa 300e), mutta en kyllä voi suositella Ikean patjaa. Mielestäni patja kierrätettynä tuottaa jätettäkin niin paljon, että ei sitä pitäisi kahden vuoden välein vaihtaa.

  Terveisin:
  Terho Sohlman

 18. 20

  sanoo

  Moikka,

  Minulla on ollut tuo Ikean Hövåg – patja nyt pari viikkoa vajaa 2 vuotta. Painan 73kg ja mittaa on 182cm. Patja on leveydeltään 160cm. Patja otettiin mittojeni mukaan ja huomioitiin myös että nukun selälläni ja kyljelläni. Patja oli kyllä alkuun hyvä, mutta nyt sille puolelle jossa nukun, on tullut kuoppa ja selkä kipeytyy. Patja ei ollut mikään älyttömän kallis (vajaa 300e), mutta en kyllä voi suositella Ikean patjaa. Mielestäni patja kierrätettynä tuottaa jätettäkin niin paljon, että ei sitä pitäisi kahden vuoden välein vaihtaa.

  Terveisin:
  Terho Sohlman

Trackbacks

 1. […] uusi Samsungimme oli tehokäytössä. Päätimme hankkia uudet sängyt ja sainkin teiltä lukijoilta hyviä vinkkejä ostopaikkojen suhteen. Ikean sänkyihimme olemme sittemmin olleet hyvin tyytyväisiä, eli liityin […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *