Positiivisia ajatuksia hirrestä

Talo-aiheiset kirjat ovat alkaneet täyttää jo valmiiksi täyttä kirjahyllyämme.
Talo-aiheiset kirjat ovat alkaneet täyttää jo valmiiksi täyttä kirjahyllyämme.

 

Kun ajatus hirsisestä talosta on kerran iskostunut mieleen, se ei enää lähde pois sieltä. Mistä idea sitten tupsahti meille? Esimerkiksi sen myötä, että saimme lapsen. Äitinä sitä alkaa kummasti ajattelemaan elämää pidemmälle eteenpäin. Muhittelemaan mielessään esimerkiksi sellaista ajatusta, että jos nyt rakentaisi talon, sen haluaisi säilyvän myös jälkipolville – ja toivottavasti myös seuraaville sukupolville. Ja jos nyt miettii tietämiään taloja, jotka ovat säilyneet terveinä vaikkapa yli sata vuotta, nehän ovat nimenomaan hirsirunkoisia.

Olimme siis jo miltei päätymässä puutalokauppoihin, mutta jostain syystä noteerasimme samoihin aikoihin yllättävän monta juttua uusista, muovilla tiivistetyistä omakotitaloista, joiden kanssa kaikki ei todellakaan ollut mennyt ihan putkeen. Kuinka hirvittävä ajatus: rakentaa kerran elämässään unelmiensa talo, joka jo uutukaisena päätyy purkukuntoiseksi kosteusvaurioiden takia.

Mieheni sattui myös iltalukemiseksi ahmimaan Kari Ojalan kirjoittaman Talo ilman hometta -opuksen. Kirjassa kerrotaan kuinka rakentaa terveellinen talo ilman homeriskejä, ja sen lukeminen ei myöskään vähentänyt ajatusta hirsitalon järkevyydestä ja ekologisuudesta. Ja talokirjallisuudesta puheen ollen on pakko hehkuttaa myös Ulla Ahvenniemen ja Laura Lähteenmäen Mistä on omat talot tehty -kirjaa. Sen realistisempaa kuvausta talonrakennusprojektista on vaikeaa löytää (ja vieläpä naisnäkökulmasta kirjoitettuna!). Suosittelen sitä lämpimästi eritoten vielä unelmointivaihetta eläville talohaaveilijoille. Jos tuon kirjan luettuaan on vielä valmis rakentamaan, on varmasti oikealla polulla. Kertokaa ihmeessä myös teidän talokirjavinkkejä?

No niin.. ja takaisin hirsitaloihin..Niin, miltä nykyhirsitalot sitten näyttävät? Mielikuvat pyöröhirsisistä ja kellertävistä mökeistä karisevat nopeasti hirsitalovalmistajien mallistoja selaillessa: suoraviivaisia muotoja, skandinaavisen raikasta tunnelmaa – ja erinomaisia asumisominaisuuksia.

Listaan tähän vielä meidän TOP 7 -ajatuksemme hirsitalon plussista:

1) Hirsitalon rungon pystytys on nopeaa: samalla kertaa valmistuu sekä ulko- että sisäseinäpinta.

2) Hirsi sitoo ja luovuttaa sisäilman kosteutta ja tasaa lämpötilaa olosuhteiden mukaan.

3) Hirsi antaa raikkaan sisäilman, jota on hyvä hengittää.

4) Hirsi ei tarvi lisäeristyksiä vaan toimii sellaisenaan.

5) Luonnonmukainen hirsiseinä on kiva elementti sisustuksessa yhdessä levytettyjen ja maalattujen tai tapetoitujen seinien kanssa.

6) Hirrellä on hieman huonompi energiatehokkuus kuin muilla eristetavoilla, mutta pitkällä aikavälillä hirsitalon elinkaari saattaa olla moninkertainen verrattuna muovitettuihin rakennuksiin.

7) Hirsitalon hinta ei ole radikaalisti korkeampi kuin vastaavan puurunkoisen talon.

Mielellään kuulisin teidän muidenkin kommentteja ja lisäajatuksia hirsitalojen hyvistä puolista!

Ja pian meidän projektin etenemisestä taas lisää… =)

 

Kommentit (1)
  1. Marja Helne
    4.3.2016, 12:02

    Enpä olisi uskonut, että hirsitalolla on noin monta etuutta puutaloihin verattuna.Itse omistan 50-luvun rintamamiestalon, joka tosin on vain “lomakäytössä”, syksyllä purettin juuri yhtä seinää sisäpuolelta, ei sieltä löytynyt muuta eristettä kuin tervapaperia ja sahanpuruja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *