Kaakelimaali lattialle // ohjeet

Sain ennen juhannusta maalattua keittiön nurkkauksen lattioille tarkoitetulla V33 kaakelimaalilla. Tarkoitus on maalata keittiöön vielä tummanharmaa ruudukko, joten ruudukkomaalauksesta teen ohjeet vielä erikseen. Yksivärinen maalaus (joka ruudukkomaalauksessakin tehdään samalla tavalla) toteutetaan näin:
Tarvitset:
Maalarinpesu
V33 esikäsittelyaine lattiakaakeleille
Karkea harja (esim. juuriharja. Itse käytin myös hankaussientä ja saumaharjaa)
Kumihanskat
V33 kaakelimaali lattialle 
Maalarinteippi
Sekoitustikku
Nukkapintainen tela
Pensseli
Esikäsittely on todella tärkeää, joten älä oikaise tässä vaiheessa! Pese lattia huolellisesti maalarinpesulla, jotta rasva ja lika irtoavat. Ole tarkka etenkin nurkissa ja saumoissa, johon lika tarttuu herkimmin. Itse pesin pinnat karkeapintaisella sienellä ja juuriharjalla. Käytin saumojen pesuun myös saumaharhaa.
Huolellisen pesun jälkeen levitin lattialle esikäsittelyaineen, joka harjattiin pintaan juuriharjalla. Esikäsittelyaine puhdistaa pintaa entisestään ja edistaa maalin tarttuvuutta. Aine annetaan vaikuttaa 30min. jonka jälkeen se pestään pois. Esikäsittelyaineen pesun jälkeen pinnan annetaan olla aloillaan vielä vähintään 24h, jonka jälkeen maalaus voidaan aloittaa.
Maalaus aloitetaan reunoista, jotka maalataan pensselillä. Muista teipata reunat. Maalasin pensselillä myös laattojen väliset saumat. Omasta mielestäni tämä oli helpompaa, vaikka ohjeen mukaan maalaus suoritettaisiin saumojenkin osalta telalla. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että maalauksesta tulee tasainen. Häivytä maalia, jotta siihen ei jää ”jyrkkiä” värieroja. Maalasin aina muutaman laatan kerrallaan, ristikkäisin (ensin pitkittäin ja sitten poikittain) vedoin. Jätä telausjälki aina saumakohtaan, jotta pinnasta tulee jo ensimmäisellä maalauskerralla mahdollisimman tasainen. 
Ensimmäisen maalauskerran jälkeen lattia näytti tältä. Kannattaa irroittaa teipit heti myös ensimmäisen maalauskerroksen jälkeen, jotta maali ei lähde sen kuivuttua teippien irroituksen yhteydessä repeämään. Uudelleenmaalaus voidaan suorittaa 3h ensimmäisen maalauskerran jälkeen. Maalatun pinnan päällä kärsi jo kävellä varovasti heti 3h ensimmäisen maalauskerran jälkeen, joten toisen kerroksen maalaus sujui tämän osalta huoletta. 
Varpaiden kynsilakka tosin jäi polvi-istunnassa pintaan kiinni, joten kantsii olla varovainen kynsilakkojen kanssa. Maalikerros kuitenkin peitti hyvin pienet kynsilakkasutut. 🙂
Toisen maalikerroksen jälkeen tulos oli tämä! Maali tasoittui erinomaisesti ja lopputulos on loistava. Itse maalaus oli todella helppoa ja nopeaa. Suuremman vaivan vei esikäsittely, joka sekin onnistui hyvin helposti. Lattian päällä voi kävellä jo 12h maalauksesta ja sain suoritettua maalauksen lasten ollessa unilla. Olin yllättynyt siitä, että maalista ei lähtenyt kovinkaa pahaa hajua. Aikaisemmin käyttämäni kaakelimaali oli huomattavasti voimakkaamman hajuista. 

Nyt annan maalin kovettua 14vrk jonka jälkeen voin toteuttaa pinnalle vielä tummanharmaan ruudukkomaalauksen. Yksivärisen maalauksen toteutan myös meidän eteiseen, jossa on samanlaista kaakelia, kuin mitä tässä keittiönurkkauksessa oli. Eteiseen tosin tulee tummempi (värikartta harmaa) värisävy. Tässä keittiönurkkauksessa värisävy oli vaaleanharmaa, joka mielestäni on tosi lähellä valkoista. En vielä osaa antaa tämän kummempia käyttökokemuksia, sillä maali ei ole ollut lattiassa kuin pari päivää ja me lähdimme kotoa juhannuksen viettoon. Tämän perusteella voi kuitenkin ehdottomasti suositella! V33 maaleja ja tuotteita myy K-raudat ja hintakin on melko huokea (750ml n. 40€).
Postaus toteutettu yhteistyössä Colornova ja V33 kanssa. Postausta vastaan olen saanut tuotteita käyttööni. 
Sisällön tuotan itsenäisesti. 
Kommentit
 1. 2

  sanoo

  Ihan mieletön muutos!!! Kannatti kyllä ehdottomasti maalata 🙂 Toivottavasti maali pysyy hyvin, itselläni kun aina keittiössä tuppaa lentelemään tavaroita käsistä…. Nimimerkillä Muutama veitsenjälki niin työtasossa kuin lattiassa 😀

  • 2.1

   sanoo

   Joo, todellakin kannatti! Muutaman päivän käyttökokemuksen perusteella tämä V33 tuntuu kestävältä ja jääkaapin alle menevästä nurkasta yritin testimielessä rapsutella, mutta pysyi paikoillaan rapsuttelusta huolimatta. Lupaavalta vaikuttaa! 🙂

 2. 4

  sanoo

  Oi, tosi upea! Kyllä pienenkin alueen maalaus tekee heti ison eron. Mulla on edelleen maalauslistalla meidän kylppäri, jonka seinät haluaisin raikastaa. Kiva oli lukea näitä maalauskokemuksia!

  • 4.1

   sanoo

   Tosi paljon vaikutti koko keittiön ilmeeseen, kun tänä pienen kaakelipläntin raikasti maalilla. Voin kyllä ehdottomasti suositella tätä muihinkin kaakeleihin. Tuntuu lattiassa tosi jämäkältä! 🙂

  • 6.1

   sanoo

   Kiitti! Joo, raikastui huimasti! Muutaman päivän käyttökokemuksen perusteella tämä V33 tuntuu kestävältä ja jääkaapin alle menevästä nurkasta yritin testimielessä rapsutella, mutta pysyi paikoillaan rapsuttelusta huolimatta.

 3. 8

  sanoo

  Tämä olikin uusi maalituttavuus kaakelimaaleissa. Ronsealia olen käyttänyt itse. Oliko se aiemmin käyttämäsi kenties juuri tuota Ronsealia ja jos niin miten kuvailisit eroja?
  Joka tapauksessa, hieno muutos ja paljon pienemmällä rahalla kuin laatan vaihto 🙂

  • 8.1

   sanoo

   Ronsealia olen käyttänyt aiemmin kodarin välitilaan. Mun mielestä tämä V33 levittyi tasaisemmin ja tuntuu lattiapinnassa tosi jämäkältä! Ronseal oli tarkoitettu lähinnä juuri välitilaan ja ei kyllä taatusti lattiassa pysyisi. Muutaman päivän käyttökokemuksen perusteella tämä V33 tuntuu kestävältä ja jääkaapin alle menevästä nurkasta yritin testimielessä rapsutella, mutta pysyi paikoillaan rapsuttelusta huolimatta. Niin, ja tuoksu ei tässä ollut mun mielestä niin voimakas kuin Ronsealissa.

   Ja kyllä, huomattavasti edukkaampi vaihtoehto kuin laatan vaihto ja pystyi tekemään näppärästi itse!

 4. 9

  Perhe remppaa sanoo

  Kiitos postauksesta? Olet kyllä tehnyt tarkkaa työtä – todella siisti ja tyylikäs. Raikastui keittiön lattia toden teolla:) Miloin aiot toteuttaa maalauksen eteisen osalta? Minulla on nimittäin jo ostettuna maali harmaa värisävy ja pohdin, että onko se soveltuva vai vaihdanko sen kuitenkin johonkin toiseen…

  • 9.1

   sanoo

   Voi kiitos! Mahdollisimman pian oli tarkoitus aloittaa eteisen maalaus. Tarkkaan en vielä tiedä, mutta kesän aikana joka tapauksessa. Jos värisävyt ovat suhteessa värikarttaan kaikki näin vaaleita, niin harmaa on varmaan aika vaalea. Meilläkin tulee eteiseen juuri tuo harmaa ja uskon sen olevan hyvä 🙂 Pysyhän kuulolla. 🙂

  • 12.1

   sanoo

   Kiitos Laura! Tällä hetkellä vaikuttaa tosi hyvältä. Yritin rapsuttaa maalia jääkaapin alle menevästä nurkasta ja eipä lähtenyt irti. Jämäkästi tuntuu olevan pinnassa kiinni!

 5. 14

  Satu sanoo

  Kiitos Maru inspiraatiosta ja yksityiskohtaisesta opastuksesta, maalit ym. haettu tänään ja vessanraikastusprojekti alkakoon! Tykkään blogistasi muutenkin, savolaistyttö itsekin (joskin muualla asuva) 😉

 6. 15

  Remppamamma sanoo

  Täällä on sama maali odottamassa kylppärin lattiaa, jahka saan ensiksi saunan lauteet ja seinät maalattua loppuun! 😀 Meille tulee lattiasta tummanharmaa. Jäin kuitenkin miettimään nuita saumoja, että pitäisikö ne maalata vielä jälkikäteen erikseen, että tulisi vähän ilmettä eikä lattia näyttäisi niin tasapaksulta. Kuulisin mielelläni, miten ja millä sinä ajattelit toteuttaa saumojen maalauksen! 🙂

  • 15.1

   sanoo

   Minä ajattelin jättää saumat saman värisiksi, kuin laatat. Samalla maalilla siis vaan laattojen ja saumojen yli. Itse tykkään tasaisenvärisestä pinnasta tosi paljon ja minusta se vähän "kuuluu" tähän lattapintojen maalaukseen. 🙂
   Olen lueskellut sellaisesta saumatussista, jolla voi maalauksen jälkeen piirtää saumat. Kannattaa googlettaa. Omakohtaista kokemusta ei ole esim. pitävyydestä, mutta se lienee varteenotettava vaihtoehto "saumaamiselle". 🙂

 7. 16

  sanoo

  Heippa! Todella hyvältä ja tyylikkäältä näyttää lopputulos 🙂 Olisin kysellyt kestävyyden perään? Mietin juuri uuden asuntomme keittiön laatan vaihtamista tai juurikin pelkkää maalaamista.

  • 16.1

   sanoo

   Meillä on kestänyt todella hyvin! Kulumaa ei ole tullut eteisessä tai keittiössä, vaikka pikkulapsiperheellisenä hiekkaa ja kulutusta on rutkasti. Itse voin suositella, vaikka alla olevan anonyymin kommentista voi lukea toisenlaisiakin kokemuksia.

 8. 17

  Anonyymi sanoo

  Suosittelisin kaikkia varomaan tätä maalia. Blogistilla on käynyt hyvä tuuri, jos maali on kestänyt. Meille sattui sellaista valmistuserää, joka ei kovettunutkaan. 15 vrk kuivumisen jälkeen lattia ei kestä sukkaa kovempia esineitä naarmuuntumatta, huonekaluja ei voi ajatellakaan ja kynnystä silikoonatessa lattiamaali lähti maalarinteipin mukana irti. Tasan tarkkaan ohjeiden mukaan tehtiin. Surullisinta tässä on se, että kelvottomaksi osoittautunutta maalia ei voi edes uudelleenmaalata virheettömällä maalilla. Täytyy uudelleenlaatoittaa, eli tehdä juuri se, mitä halusimme maalauksella välttää.

  • 17.1

   sanoo

   Todella kurja kuulla. Voin uskoa, että jonkin verran ärsyttää. Omat kokemukset ovat kuitenkin aivan päinvastaiset ja maali on kovasta kulutuksesta huolimatta pysynyt virheettömänä. Meillä eteisen lattia etenkin on kovalla kulutuksella hiekan yms. johdosta. Lattiapinta on kestänyt myös lasten autoleikit.

   Onkohan kaakelin pinta ollut jotain erikoisempaa matskua? Muuta selitystä en kyllä keksi.. Haitteko korvausta käyttämistänne maaleista? Ja kuten jo totesin, niin en toivo kenellekkään tälläistä kokemusta. Kirjoitan blogiin sellaisista materiaaleista ja menetelmistä, jotka todella koen (oman kokemuksen mukaan) kelvollisiksi. Tämä maali on meillä toiminut moitteettomasti.

 9. 18

  sanoo

  Olen maalannut nyt tummanharmaalla takkahuoneen ja kodinhoitohuoneen lattiat. Odotin, että kuivuttuaan se muuttuu tummaksi, mutta sitä ei todellakaan ole. Nyt on pakko mennä hakemaan uutta mustanharmaata maalia ja maalata sillä vielä pariin kertaan. Harmi 🙁

 10. 19

  Anonyymi sanoo

  Millaisia kokemuksia teillä on lattian liukkaudesta? Suunnittelimme tätä maalia nimittäin kylpyhuoneen lattiaan. Toinen asia, joka askarruttaa, on naarmuuntumisherkkyys, mutta tosiaan olisi kiva kuulla, onko joku laittanut tätä maalia kylpyhuoneen lattiaan.

 11. 20

  sanoo

  Meillä olisi jossain vaiheessa kylppäri lattialaattojen maalaus edessä. Kellastuneet laatat 90-luvulta eivät oikein nappaa. 😛

  Itse kyselisin sitä, että miten elitte maalin kuivumisen keskellä? Kuitenkin keskeinen paikka toi keittiö jokapäiväisessä elämässä. Käytittekö tilaa normaalisti sen 12h kuivumisen jälkeen, ennen ruudukkokuvion maalaamista?

  Kiitoksia jos ehdit vastata! 🙂

 12. 21

  Aukusti sanoo

  Laitetaanpa tänne kommenttipalstalle omia kokemuksia, kun tätä blogia itsekin luin ennen ko. kaakelimaalin käyttämistä. Tässä puolueetonta mielipidettä (ei ole kytköksiä maalin maahantuojaan/myyjiin tai muihinkaan alan toimijoihin).
  Nyt alkaa olla hiukan pitkäaikaiskokemusta, tein oman lattiani maalauksen elokuun loppupuolella, ja olin hiukan epäröivä kun olin juuri lukenut tuon 20.8. kommentin kovettumattomasta maalista. Eli nyt on reilut 6 kk takana lattian uudistamisen jälkeen.

  Kohteena oli vanhan kylpyhuoneen lattia jossa klassinen 6-kulmainen Pukkilan laatta. Isoin alkusysäys itselläni oli muutamassa kohdassa olleet varsin näkyvät värjäymät ja laattojen lähietäisyydellä erottuva kuluneisuus ja naarmut/pinttymät.
  Omia havaintoja ja kokemuksia:
  -esikäsittelyaine on yllättävän tehokas, laattojen värjäymät hävisivät käytännössä kokonaan siinä yhteydessä (aiemmin olin kokeillut mm. etikkaa, sitruunahappoa, ym.) ja mietin jo hetken jätänkö maalaamatta kun pinta alkoi olla laikuton… no en jättänyt

  -koska kyseessä oli kylppärin lattia kallistuksineen ja 6-kulmainen laatta, telaamiseen saikin kiinnittää vähän enemmän huomiota kuin suorassa pinnassa 4-kulmaisilla. Itselläni oli melko kapea pieninukkainen tela joka mielestäni oli ok valinta, leveämmällä olisi ollut nopeampaa mutta kallistusten vuoksi kerrospaksuus olisi varmasti vaihdellut ja sen myötä väri olisi ollut epätasainen.

  -omassa erässäni kovettuminen oli sellainen kuin ohjeissa luvattiin. KOROSTAN maalarinteippien poistamisen tärkeyttä HETI ensimmäisen kerroksen jälkeen (kuten blogisti kirjoittikin); itsellä ehti yksi reuna alkaa kovettua niin että teippiä irrottaessa irtosi pieneltä alueelta lattian maalia teipin mukaan; sain tämän kuitenkin fiksattua siistiksi: vanha maali "suli" uuteen kiinni kohtuullisen hyvin kun seuraavana päivänä paikkasin. Ja ennen maalauksen aloittamista kovete tuli sekoiteltua huolella maalin sekaan, se tuntui kyllä pitkään lilluvan pinnassa mutta pidemmällä veivaamisella aine tasaantui.

  -pieniä pintavirheitä lattiaan jäi muutamaan kohtaan, mm. maalikaukalon "kippaamisen" vuoksi (maalausurakka venyi kesäloman tuoksinassa yön puolelle, jolloin ei ihan skarpeimmillaan ollut :-] eli suosittelen tekemään virkeänä). Siitä huolimatta olen tyytyväinen jälkeen, virheet ovat lieviä ja erottuvat vain läheltä, harvemmin sitä lattiaa niin läheltä syynää :-). Oman apunsa varmaankin tuo maalin kiiltoaste joka on sen verran puolihimmeä(?) ettei virheet loista silmään. Mielestäni oikein sopiva kph:n lattiaan.

  -Kaiken kaikkiaan maalista en omalta kohdalta löydä moitittavaa, on ollut tähän saakka lupausten mukainen

  -Liukkaudesta: siinäkin suhteessa tuntuu olevan sopiva kylpyhuoneeseen, tuntuma jalan alla on melko sama kuin ennen maalausta, en siis ole huomannut minkäänlaista liukkauden lisääntymistä

  -puhtaanapito helpottui verrattuna kulahtaneeseen laattapintaan.

  -ja ehkä kanssaihmisille kiinnostavin osuus: pitkäaikaiskestävyys tähän asti ollut moitteeton, muutamia kertoja olen hiekkaisilla kengilläkin kävellyt, maali ei ole irronnut enkä ole huomannut että olisi naarmuja tullut mihinkään. Pesukonetta itselläni ei lattialla ole (taloyhtiössä pyykkitupa), joten siitä ei ole kokemusta, muuta arjen kulutusta ainakin sietää hyvin. Jos kone olisi, laittaisin ehkä varmuuden vuoksi alle pehmusteeksi muovimaton. Ensimmäisen 2 viikkoa olin varovainen, silloin ei ulkokengillä maalatulla pinnalla kävelty tietenkään.

  • 21.1

   sanoo

   Kiitos kovasti tosi kattavasta vastauksesta! Uskon, että tästä on monelle apua. 🙂 Meillä on eteisessä tullut lattian maalipintaan naarmuja, mutta siinä pinta onkin toooodella kovalla kulutuksellä hiekkakenkien yms. vuoksi. Onneksi maalia saa myöhemmin lisättyä päälle lisää. Uskoisin, että lattiakaakelimaali sopii parhaiten tiloihin, joissa ei kuljeta ulkokengillä, jotta pinnalle ei kulkeudu hiekkaa ja täten "hierrä" pintaa rikki. Ihan loistavaa, että maali on toiminut teillä erinomaisesti! Itsekään en tekisi toisin, vaikka pinta onkin saanut kengistä naarmuja – ei tullut itselle yllätyksenä.

 13. 22

  Marko sanoo

  Itse on tarkoitus maalata kylpyhuoneen 90-luvun vihreä lattia harmaaksi. Tärkeäähän tässä olisi tietää, miten kestää pidempiaikaista kulutusta esim. 2 vuotta.

  • 22.1

   sanoo

   Moi! Meillä ei ole vielä ollut lattiamaali paikoillaan kahta vuotta. Jos pinta saa kolhua, niin kuluu. Keittiössä ja eteisessä kulumaa on tullut melko paljon. Eteisessä hiekkaisista kengistä ja keittiössä pudonneista kattiloista. Ainahan sen voi sitten uudestaan maalata. 🙂

 14. 23

  sanoo

  Hei, miten on keittiön lattia kestänyt? Mietin olohuone/avokeittiö lattian maalausta, lähtökohta samanlainen kuin teillä. Meillä in mahdollista antaa lattian kuivua 2vkoa rauhassa, ilman mitään käyttöä. Auttaakohan tämä kestävyydessä?

 15. 24

  sanoo

  Hei, miten on keittiön lattia kestänyt? Mietin olohuone/avokeittiö lattian maalausta, lähtökohta samanlainen kuin teillä. Meillä in mahdollista antaa lattian kuivua 2vkoa rauhassa, ilman mitään käyttöä. Auttaakohan tämä kestävyydessä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *