Remontti-sarja: Kunnosta puulattia

lattia4

remppa-lattia3No niin, nyt päästään kunnolla remppa-sarjan alkuun!

Mä ajattelin aloittaa tämän meidän lattioista. Puulattia, lankkulattia. Vanha kunnon kotoisasti nariseva, kaunis lattia. Se kun on oikeastaan yksi tärkein asia ollut meidän sisäremontissa. Lattiat on vienyt meillä tosi paljon aikaa, ollaan kokeiltu eri tekniikoita, eri maaleja, eri värejä…

Meillähän on tuolla pienemmässä huoneistossa todella kaunis puulattia joka on tummaksi käsitelty. Sille ei tehty muuta kuin pestiin hyvin.

remppa-lattia15Täällä meidän varsinaisessa asunnossa olikin sitten toinen juttu. Täällä oli tylsän harmaat ja likaiset muovimatot lattialla, eikä mitään tietoa mitä alta löytyy. Tosin pääteltiin että jonkinlainen puulattia sielä olisi,ainakin osassa huoneita. Koska toisessakin asunnossa on, ja koska paikoin muovimaton läpi tavallaan kuulsi lankkujen muoto. Jotenkin sitä aloittelijana myös kuvitteli että eihän se paljoa maksa jos rakennetaan sitten uudet puulattiat. (Just joo…)

Lopultahan meillä kävi pirun hyvä tuuri ja joka huoneessa oli lankkulattiat, jotkut tosi hyvässä kunnossa, jotkut vähemmän hyvässä. Joka ikisessä huoneessa on ollut aina superjännittävää repiä lattia auki, ja kurkata maton alle. Ollaan hihkuttu riemusta, tai oltu hiljaisia. Monesti puulattia on alkuun näyttänyt pahemmalta kuin on lopulta ollutkaan. Lankkujen alle ei ole kuitenkaan tarvinnut kurkkia, eikä lattiaa purkaa kuin aulassa. Luotettiin että lattia oli kunnossa koska talon alla kaikki näytti hyvältä. Joka tapauksessa, ihan jokaisessa lattiassa on ollut kovasti hommaa koska ollaan kaikki tehty itse. Nyt kerron vaiheittain että miten:

  1. Ensin tietty lattialistat pois. Varovasti listat irti sorkkaraudalla, taakse merkit että mistä kohtaa huonetta listat on. remppa-lattia14
  2. Helpointa muovimaton irroitus on ollut aloittaa seinän vierestä tai muovimaton saumakohdista. Mies  on yleensä tehnyt tämän, koska se vaatii voimaa. Matot ja liima myös haisi inhottavalle, joten hengityssuojain on hyvä juttu. Sorkkaraudalla, puukolla, millä vaan veitsellä jolla pääsee raapimaan reunaa auki. Sitten vaan käsillä repimään. Tässä on käytetty voimaa, mutta ollaan oltu myös varovaisia, koska mattoliima saattaa repiä mukanaan myös lautojen pinnasta hyvää puuta. Kärsivällisyyttä peliin jos haluaa laudat säilyttää mahdollisimman hyvänä. HUOM! Muista ennen repimistä selvittää ettei lattiassa ole asbestia! Se on todella myrkkyä eikä sitä saa missään nimessä itse käsitellä. Googlettamalla selviää millä aikakaudella sitä on eniten käytetty ja milloin kannattaa olla siitä huolissaan. Meillä ei sitä ollut koska muovimatot on kiinnitetty vasta 2000.
  3. Joissain huoneissa meillä oli isot vanerilevyt muovimaton alla. Ekalla kerralla säikähdettiin ettei lankkuja ole sen alla. Oli lopulta, levyt oli vain laitettu tasoittamaan lattiaa erinäisistä syistä. Kaivoimme muovin alta ruuvit puukolla esiin, ja taas niitä repimään. Jokaisessa laudassa oli miljoona ruuvia, ruuvit ihan liimassa ja levyt niin isoja että niitä oli hankala käsitellä…remppa-lattia17 remppa-lattia9
  4. Sitten itse lautoihin. Maalin-ja liimanpoisto. Meillä on täällä pääosin ollut noin 15 cm leveää ja 5 cm paksua lankkua. Eli täydellistä! Lankkujen päällä on kuitenkin joka huoneessa ollut paksu kerros vanhaa maalia ja mattoliimaa. Tämä on ollut vaihe mitä ollaan monet kerrat mietitty että voisko sen tehdä nopeammin, mutta ei olla keksitty keinoja. Tämä vaihe on ollut hidas. Maalinpoistoon hommattiin Speedheater-kuumennuslaite. Laite on kallis, mutta rahansa arvoinen jos remppaa on vähänkin enemmän. (jälleenmyyntiarvo myös varmasti hyvä.) Se kuumentaa maalin lempeästi, ja maali kupruilee ja sulaa, jolloin se on todella helppo raapia lastalla pois. Aluksi käytimme kuumailmapuhallinta, mutta se on hiukan vaarallinen ja muutenkin kuumentaa epätasaisemmin. Speedheater on myös äänetön. Haju on kova kyllä kaikilla tavoilla. Liimaan ei olla keksitty muuta keinoa kuin skrapaaminen. Välillä olen speedheateria käyttänyt siihenkin, mutta liima on niin venyvää ja haisevaa ettei toimi sillä kovin hyvin. Paksuja kerroksia vain lastalla irroitellen, ohuita kerroksia voimalla raapimella raapien pois. Kaikki kannattaa kuitenkin poistaa suht hyvin. Hiomakone menee muuten heti aivan tukkoon maalista ja liimasta, eikä hommasta tule mitään. (Kokemusta on.)lattia2
  5. Naulat pois. Meillä ei onneksi ollut mitenkään superpaljon nauloja. Niiden poistokin on aika kökköä puuhaa. Naulat pitää vetää pois tai naulata kunnolla lattiaan, tai hiominen ei onnistu.
  6. Tasoitus. Meillä lattiat on ollut tosi epätasaisia. On naulan ja ruuvin reikää, pintaa lähtenyt säleittäin muovimaton mukana jne. Askalten tuomat painaumat ovensuissa ja muut elämänjäljet on lattiassa vain sympaattisia ja osa historiaa. Ne sai olla, mutta meidän työnjäljet piti peittää. Tosin me ollaan tahallaan jätetty lattia vähän epätasaiseksi. Varsinkin kun meidänkin elämä, lapset ja eläimet, kuluttaa sitä lisää. Joten turha hioa millin tasaiseksi. Ollaan käytetty jotain valkoista perustasoitetta ja puukittiä jota saa eri sävyissä. Puukitissä on vaan se ikävä, että se kutistuu joten sitä pitää moneen kertaan laittaa. Siksi ollaan käytetty myös jotain “ei perinteistä” tasoitetta. Valkoinen tasoite ei näy maalin alta kuitenkaan. Lastalla vaan reilusti koloihin, liian paksut kohdat tasoittuu sitten hiomalla. Kuivatus noin vuorokauden.lattia3
  7. Hiominen. On mahdollista vuokrata isoja hiomakoneita joilla työn saisi varmasti nopeammin tehtyä. Me haluttiin kuitenkin että lankkujen reunat ja korkeuserot saa näkyä. Haluttiin hioa lattia lauta kerrallaan eikä surruttaa kaikkea nykyaikaisesti ihan tasaiseksi. Käytimme pääosin pyöröhiomakonetta eli epäkeskohiomakonetta. Ei ehkä kestävin laite tähän hommaan. Meidän lattioihin on mennyt kymmeniä hiomakoneen hiomapapereita. Samoin laippoja, joissa paperi on kiinni, on hajonnut varmaan 5 yhteensä. Niitä saa onneksi koneeseen ostettua erikseen.  Ensin huone pitää suojata muoveilla tosi hyvin, koska pienen pieni hiomapöly leviää joka paikkaan. Huone ihan tyhjäksi, väliovet teipataan kiinni ja avonaiset oviaukot muovilla umpeen. Sitten vaan surrutus. Todella epämukava työvaihe. Pölyä, meteliä ja lattialla konttailua. Sekä hidasta pienellä laitteella. Mies hioi kaikki lankut erikseen. Kuitenkin, kun työ oli valmista, lattia oli tosi ihana.
  8. Maalaus. Kerron tästä vaiheesta ja maaleista ensi viikolla. Tämä vaihe on ollut aina paras vaihe, mä oon yksin maalannut kaikki lattiat musaa kuunnellen tyhjässä huoneessa. Haaveillut siitä mitä huoneeseen tulee ja fiilistellyt uutta kaunista lattiaa. Parasta!

Siitä kuitenkin lisää ensi kerralla.

Käytetyt työkalut: Sorkkarauta, puukko, mattoveitsi, lasta, lattiaraavin, vasara, ruuvinväännin, speedheater, epäkeskohiomakone, lattian tasoitusaineet…

remppa-lattia7Piti vielä kertoa että joka huoneessa ei tosiaan ole ollut täydellinen lattia. Joissain huoneissa on nurkassa betonineliö vanhan puuhellan jäljiltä. (Tässä asunnossa kun oli 3 asuntoa ennen) Joissain pinnasta hiukan pehmeämpää lautaa, joissain kapeampaa lautaa. Joissain huoneissa isoja koloja esim vanhojen putkien jäljiltä. Aulassahan jouduimme vaihtamaan osan laudoista koska se oli korjattu tosi tökerösti ja lattia oli kahdessa tasossa. Suosittelen kuitenkin ettei lankkuja vaihdettaisi liian heppoisin syin. Paksu lankku on kallista, vaikea saada (itse teetetimme omamme aulassa) ja mitä enemmän säilytät historiaa, sen parempi. Betonikohdat sai jäädä maalin alle, isot kolot peitettiin lankun palalla, pehmeät laudat vaan hiottiin pinnasta. Loppupeleissä pienet virheet ym ei näy maalin ja kalustetun huoneen alla. Kaikki ei ole aina niin justiinsa, arvostetaan sen sijaan vanhaa ja kestävää.

Kysykää jos on kysyttävää. Omia vinkkejään saa toki myös jakaa, tämä kun oli vaan meidän tapa.

-Henna-

 

Kommentit (1)
  1. Remontti-sarja: Lautalattian maalaus - Koti asemalla
    24.1.2017, 10:08

    […] sitten kerroin meidän puulattioiden kunnostuksesta. Nyt on aika jatkaa siitä mihin jäätiin, ja kerron lattian maalausvaiheesta. Väreistä, […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *