Kestovaipoista

Mä päätin jo tämän raskauden alussa, että tälläkin kertaa käytän osittain kestovaippoja, ihan niin kuin Mikinkin kanssa aikoinaan. Osittain tarkoittaa meidän kohdalla sitä, että kotona käytössä on kestovaipat, liikenteessä kertakäyttöiset. Luultavasti myös ihan aluksi aloitetaan kertiksillä, ja kun vauvaelämä lähtee käyntiin, aloitetaan kestoilut.
Mun on pitänyt jo monesti tutustua kestovaippatarjontaan, mutta kun tuntuu että niitäkin on miljoonaa erilaista, niin en ole jaksanut vielä asiaan paneutua. Nyt kuitenkin uusimmassa vauvalehdessä (07/2014) oli lyhyt mutta hyvä osto-opas kestovaippoihin. Siitä innostuneena aloin vähän googlettamaan.

Yllättäen tämäkin asia on kehittynyt kuudessa vuodessa, sitten esikoisen vaippa-ajan, ja kestovaippailu on entistä helpompaa ja tarjontaa on enemmän. Ensinnäkin innostuin siitä, että kestovaippoja saa nykyään yhdessä koossa. Eli yksi vaippa menee vastasyntyneestä vielä johonkin 13-16 kiloon asti, eli koko lapsen vaippaiän! Siis kuinka hurjasti tuossa säästääkään rahallisesti kun ei tarvitse ostaa eri kokoisia kestovaippoja, vaan samat vaipat kestää koko vaippailun! Ihan mieletön rahan sekä luonnon säästö. Vähän kyllä epäilyttää että näyttääkö tuollainen jätti-isolta vastasyntyneellä, mutta kokeillaan. Muistaakseni Mikin aikana kestovaipat ei oikein toimineet vastasyntyneellä, mutta melko pian kuitenkin. Eikä sitä tosiaan heti varmaan jaksakaan niihin paneutua.

Lisäksi innostuin all-in-one mahdollisuudesta. En muista oliko vastaavia Mikin vauva-aikaan. Onhan tuo silti hirveän kätevää, nimittäin vaippa on valmis setti johon ei tarvitse mitään lisäosia, lisäimuja tms. vaan se toimii niin kuin tavallisetkin vaipat. Nämä on siis niitä joita mieskin, ja ehkä mummit ja täti suostuu myös käyttämään. Toki esim taskuvaipat toimii yhtä hyvin, kunhan vain pakkaa imuosat vaippoihin jo ajoissa valmiiksi hoitopöydälle odottamaan.

Kestovaipoissa mukavaa on myös värikkäät kuosit, sekä se että ne sopii paremmin vauvan herkälle iholle. Likaiset vaipat kerätään pussiin, uloste tipautetaan pönttöön tai huuhdellaan ja kaikki sitten koneeseen. Monet kestovaipat myös lupaa kuivua vuorokaudessa.

Mulla on jotain Mikin vanhoja kestovaippoja tallella, mutta muutaman vaipan nyt tilasin kokeiluun. Netistä saisi myös käytettynä niitä tilattua. Facebookissa on kestovaipparyhmiä, huuto.net ym myy kestovaippoja. Sanotaan myös että vaippojen imukyky vain paranee käytössä, joten siinäkään mielessä ei ole huono juttu ostaa käytettynä.

Mä nyt kuitenkin päätin tilata muutaman all in one-vaipan sekä taskuvaipan kokeiluun uutena. Jos näihin tykästyn, on helpompi tilata sitten vastaavia myös käytettynä. Sitäpaitsi vaikka tilaan uusia, niiden jälleenmyyntiarvo tulee jatkossa olemaan hyvä.
Luulen myös että jos jatkan joskus vastaanottoperhetyötä, tulen hoitolapsillakin näitä käyttämään, jos nämä tosiaan on nykyään niin käteviä käyttää mitä luvataan. Jostain syystä se on aiemmin jäänyt. Säästetään aikamoinen summa jos ei tarvitse enää tätä vuosien vaippaostelua jatkaa. Tähän taloon on meinaan aikas monet vaipat ostettu!

Itse tilasin siis pientenparhaaksi.fi:stä Bumgeniuksen yhden koon all in one-vaippaa neppareilla. (Näitä saa neppareilla tai tarroilla) Sekä Bumgeniuksen 4.0 yhden koon taskuvaippoja. Ajattelin kokeilla molempia, jotta näen onko niissä eroa imukyvyssä ja käytössä.

”All in One on vaippa, jossa on kaikki yhdessä. Siinä on koskeussuoja, joka pitää kosteuden poissa vaatteista, imuosa, joka imee pissan ja kakan sekä usein myös kuivaliinapinta, joka pitää lapsen ihon kuivana.
Taskuvaipat ovat melkein kuin All-In-One -vaipatkin, mutta niissä ei ole kiinteää imuosaa. Imu pujotetaan vaippaa joko edessä tai takana olevasta aukosta. Taskuvaipat ja taiteltavat imut kuivuvat nopeammin kuin All-In-One -vaipat.”

Veikkaisin että vauvalle riittäisi noin 12 kestovaippaa, varsinkin jos niitä käyttää osittain niin kuin meillä on tarkoitus. Muutama menee päivässä, osa on pesussa ja osa käytössä. Eikä sitä tiedä vaikka innostun käyttämään näitä kylässä ja kaupoissakin, mukaan vaan pieni kosteuden pitävä pussi ja likaiset vaipat sinne.
Jos 12 riittää, ja samat vaipat menee koko vaippa-ajan, yhden vaipan hinta uutena on noin 24e, niin ei ole paha. Varsinkin jos ostaa käytettynä ainakin osan. Lisäksi roskien määrä vähenee huomattavasti!

Kertokaahan, onko täällä muitakin kestovaippaajia? Millaisia käytät, oletko tyytyväinen, onko jotain mitä suositella? Olisi kiva kuulla kokemuksia, varsinkin kun ei itse vielä pääse näitä testaamaan ja edellisistä käytöistä on aikaa.

Kestovaippoja myy netissä ainakin Pienten parhaaksi, Kestovaippakauppa, Myllymuksut, Vauvavaruste ja Vekaravintti.

Kuvat ja lainaukset täältä.

-Henna-

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Ainoa huono juttu noissa all-in-onessa on että kestävät aika kauan kuivua kun ovat paksuja. Meillä ainakin toimi taskuvaipat tai kuori harsot paremmin koska ne kuivui yhdessä yössä…

  • 1.1

   sanoo

   No joo, sitä mä kanssa mietin että varmaan kestää kun ovat niin paksuja kun niitä ei saa eri osiin kuivumaan… Senkin takia otin noita taskuja kanssa. Eihän niitä kauaa ehtis odotella että kuivuu. Meillä vielä viileä talo niin kuivuminen kestää muutenkin…

 2. 2

  sanoo

  Meillä ollu käytössä vastasyntyneillä sisävaippa + pul-kuori/villahousut, vähän isommalla myös taskuvaipat. Nyt 1,5-veellä pelkät taskut. Ja nepeillä, koska herra saa tarrat auki eikä vaipat pysyis millään jalassa 😀

 3. 3

  sanoo

  Meillä käytettiin kestoja 7 vuotta sitten meidän keskimmäisellä huonolla menestyksellä. En löytänyt hänelle sopivaa vaippaa ja aina falskasi. Miulta meni hermo ja nakkasin vaipat narikkaan! Kuopuksen kohdalla sitten taas ajattelin rueta käyttämään kestoja periaatteella " yksi kesto päivässä = on paaaljon vähemmän roskaa roskiksessa", mutta hurahdin siihen ihan täysin!! Hänellä käytimme enimmäkseen kestoja ja aloitimme sen heti kun kotiuduimme laitokselta. Nykyään vaipat ja värit, kuosit ja materiaalit on niiiiiin ihania! Harmi kun meillä ei ole enää vaippapöksyä 🙁
  Minä olen suosinut kotimaista ja meillä lähes kaikki oli pienien suomalaisyritysten valmistamia ( Onnikas, Myllymuksut, Mannamaa ym.). Meidän herkkäpyllyllä/atoopikolla tykättiin käyttää luonnonmateriaalista valmistettuja, kuten bambua ja hamppua… Mitenkään merkki/malliuskollisia ei oltu, mutta taskut oli hyviä, kun kuivuivat nopsaan 🙂

 4. 4

  Anonyymi sanoo

  Alkuun käytin harsoja ja kuorta, sekä ImseVimsen flanellisisävaippaa ja kuorta. Jonkin aikaa taskuja ja nyt Imsen isompia flanellivaippoja ja kuorta. Samaan tapaan kestoilen, että kotona kestoja ja menossa kertsejä. Jokaisella tuntuu olevan omat mieltymyksensä kestoista. FB:ssa on loistava kestoryhmä, kantsii liittyä siihen. Sieltä saa myös kaikenmaailman muita vinkkeja ja henki on hyvä! 🙂
  🙂 Vantaalainen

 5. 5

  sanoo

  Moikka, mulla ois täällä tulevien kaksosten kestovaipat, jotka uusissa äitiyspakkauksissa (onko niitä nyt yhteensä neljät vai kahdet, en muista, tungin ne tuonne kaappiin ?!) mutta siis jos haluat voin ne postittaa tai voit tulla hakemaan (jos liikut nurkilla), jos tarvitsette ja pidät niitä ä-pakkauksen kestiksiä hyvinä? Mä en nimittäin sattuneista syistä ala kestoilemaan :/// Eli ne on vapaana. Ihan ilmaseksi.

  Laita meiliä jos kiinnostaa niina(at) lottalili.com

 6. 6

  sanoo

  Meillä käytettiin just Bumgeniuksen vaippoja, ne on ihan huippuja. Itse tykästyin niihin taskuvaippoihin, kun all-in-onet tuntui jotenkin liian kokkareisilta ja kankeilta. Tosin meillä ne oli ostettu käytettyinä. Ainut huono juttu niissä taskuvaipoissa on tarrat, jotka ajan kuluessa eivät enää pidä kiinni, vaan taitaa niitäkin saada neppareilla. Mun mielestä tollainen osittainen kestoilu on erittäin järkevää, jos tarkoitus on kuitenkin pitää elämä vielä mukavan vaivattomana. Meillä käytettin alusta asti öisin kertiksiä, samoin jos vähän kauemmas lähdettiin kodista. Nyt hylättiin kestovaipat kokonaan, kun likka on jo sillä kynnyksellä että kohta toivon mukaan oppii vaipoista kokonaan pois, ja kertis-housuvaippoja on paljon kätevämpi nostaa ylös ja alas potalle mennessä kun ei tarvi ottaa koko alapäätä paljaaksi.

 7. 7

  Anonyymi sanoo

  Me alettiin heti käyttämään kestoja kun synnäriltä kotiuduttiin. Ensimmäiset viikot meni imse vimsen flaneli vaipoilla + kuori. Kun neiti vähän kasvoi/sai massaa niin otettiin käyttään muitakin, eemukka merkkiset taskuvaipat sopi meidän sirolle neidille tosi hyvin. Royalin kestoja on myös usemmat. Tilasin vielä ebay kautta (halvalla) useamman yhdenkoon nepparillisen ja niitä ollaan käytetty paljon, ei mitn valittamista.
  Kertikset ollet käytössä vain ulkomaanmatkoilla, silloinkin olen muutaman keston pakannut mukaaan.

  Se vielä et noi all-in-one kuivuvat tosi hitaasti. Ainakin ne mitä itsellä ollut, niin käyttö jäänyt todella vähälle. Taskulliset toimineet meillä, nyt 1v7kk opetellaan kuivaksi, öisin vielä vaippa mutta muuten näyttää hyvältä!

 8. 8

  sanoo

  Meillä pojilla (nyt jo 11 v ja 9 v) oli käytössä kestovaipat, täyskestoiltiin. Jo tuohon aikaan oli all-in-one-vaippoja ja myös noita koko vaippaiän sopivia vaippoja. Tosin itse tykkäsin kyllä ostaa ihan kilojen ja kokojen mukaan, niin oli sopivampia lapselle. Meillä käytettiin alussa harsoja ja villavaippahousuja, muutenkin olin aika tykästynyt villiksiin. Minusta kestot olivat niin ihania ja käteviä, suorastaan hurahdin niihin.

 9. 9

  sanoo

  Meillä on kestoiltu molempien lasten kanssa, esikoisen kanssa aluksi oli vähän aikaa kertsit/osakertsit ja sitten siirryttiin kokonaan kestoihin. Kakkonen on käyttänyt lähes pelkästään kestoja (poikkeuksena öisin joskus kertsi, jos yövaipat ovat olleet kaikki pesussa). Pienellä taskuvaipat ei aina toimi vaan parhaita olivat meillä maitokakkavaiheessa jalkaröyhelölliset sisä- tai sisätäyttövaipat (NB tai suoraan S-koossa) ja erillinen PUL-kuori tai villahousut. Myös yökäytössä sisätäytöt ja villikset on olleet varmin paketti (ja päiväkuivalla esikoisella vieläkin parempi kuin kertsit, jotka falskaa n. 70 % öistä).

  Isompana taskuvaipat on olleet tykätyimpiä. AIO:hin en ole mieltynyt oikein, koska narulla ne kuivuvat liian hitaasti (ja jos on ulosvedettäviä imuosia, niin käytännössä ne vastaavat taskuja). En myöskään tykkää mistään, missä on läppiä vauvaa vasten, koska sitten ne läpät ovat kakassa ja hankalia huuhdella kakkoja pyttyyn. Yhdenkoon vaipoissa on ollut sitä ongelmaa, että pienelle ne eivät ole istuneet oikein (ehkä n. 5 kg:sta hyviä, joten senhän saavuttaa nopeasti, jos ei alussa meinaa kestoilla) ja toisaalta eivät myöskään ole menneet niin pitkään, mitä kilot on antaneet ymmärtää meidän lapsilla. Ovat siis jääneet jo aiemmin pieniksi esim. liian mataliksi tai kumpparit ovat olleet jo liian kireät. N. 11-12 kg:ksi asti ovat menneet, tosin noita Bumgeniuksia meillä ei ole ollut, mutta muun merkkisiä. Jos ei pikkuvauvan kanssa aio kestoilla, niin hyvä vaihtoehto yhdenkoon lisäksi voi olla aloittaa suoraan esim. M-koosta, joka osalle sekin menee lähelle vaippaiän loppua tai jopa loppuun (esim. meillä M-koon Fuzzy Bunz meni esikoisella n. 5-6 kg:sta päiväkuivaksi asti).

  Sellainen vinkki myös, että kannattaa ostaa bodyn jatkopaloja. Ne paitsi pidentävät bodyjen käyttöikää yleensä niin kestovaipalle jää paremmin tilaa eikä falskaa niin helposti reisistä. Paita-housuyhdistelmät on muuten olleet parempia kestoilevalla taskuvaippojen kanssa erityisesti, bodyt helposti menee sinne reiden ja vaipan väliin ja kostuvat haaroista. Isopissaisilla leveät vaipat (esim. Fuzzi Bunz) on myös olleet parempia (nehän asetetaan kouruksi eikä leveänä haaroihin, jolloin se kouru auttaa pissaa ehtimään imeytymään imuosiin ja vaippakaan ei ole tavallaan sen leveämpi päällä kuin kapeampiakaan malli).

  Nepparit on paremmat, jos vaan jaksaa näprätä niiden kanssa, koska eivät menetä iskuaan, ei tarvii muistaa sulkea pesutarroja pesuun ja vaipat pysyvät siistimpinä, kun tarrat eivät raavi. Toisaalta hoitajat tykkäävät usein tarroista, kun ne muistuttavat enemmän kertsejä ja neppien kanssa onkin välillä tullut falskauksia hoidossa, kun ne ei ole niin optimaalisesti nepitetty 😉

  Paljolti kyllä makuasioita nämä kestoiluasitat, mutta nykyään tosiaan valinnanvaraa löytyy ja tuo fb-ryhmä OMV on tosi hyvä kyselyyn ja vaippojen osteluunkin tietysti 🙂 Hyvä lähtökohta tuo ostaa muutama ensin kokeiluun, koska mallien sopivuudet on tosi yksilöllisiä ja lisäksi tulee sisäpinta-asiat (toisille ei käy kaikki materiaalit), niin ei tule sitten niin järkytyksenä, jos ei olekaan heti ensimmäinen malli paras.

 10. 10

  sanoo

  Meilläkin osakestoillaan. Yöllä ja reissussa käytetään kertsejä, kotona päivällä kestoja. Mä oon ainakin ihan hurahtanut. 🙂 Alussa meni vaippoja toki vähemmän, mutta nyt kun pissatkin ovat isompia, vaippoja menee päivässä n. 7-8 kpl. Meillä on käytössä noin 30 vaippaa ja niillä pärjää mainiosti, kun pesee vaippapyykin parin päivän välein.

  Miekin testasin noita Bumgeniuksia, mutta en hirveesti tykännyt ja nyt meillä on käytössä lähes pelkästään Babylandit. Eivät todellakaan ole suomalaista käsityötä, mutta meillä toimineet ehdottomasti parhaiten. Laatu on ehdottomasti parempi, kuin mitä hinta antaisi olettaa. Ihan näin vinkkinä siis. 🙂 http://www.bambiino.fi/taskuvaippa-babyland-p-847.html

 11. 11

  Anonyymi sanoo

  Jos tykkää ommella, niin kestovaippayhdistyksen vaippakaava on todella hyvä! Ja helppo 🙂 Sillä saa kivasti tehtyä sekä sisä-että taskuvaippoja ja mikset aio:neja myös. Vaipan hintakin jää pienemmäksi. Ja sitä on helppo muokkailla leveydestä/pituudesta, siivekkeiden pituuksista, nepeillä vai tarroilla, kuminauhat kujassa vai ilman jne. Itse olen myös tykännyt laittaa tukikankaan, mikä taskuvaippaa jämäköittää kivasti. Meillä muutamat ostovaipat on ollu ihan vastasyntyneenä Nalle-vaippoja (ihania) sekä PopIn- yhdenkoon vaippoja, joista tykkään tosi paljon. Kaikki taskut on itse tehty. Facen OMV:n tsi-paja on ryhmä, josta saa apua jos alkaa ompeluttamaan 🙂 Se huono puoli siinä vaan on, että saattaa jäädä koukuun ;)- Laura-

 12. 12

  sanoo

  Meillä täyskestoiltiin muutoin, mutta yöt oltiin kertiksillä ekat 1,5v, sen jälkeen kestoissa nekin. Bumgeniukset totesin todella hyviksi ja pitkäikäisiksi vaipoiksi, erityisesti taskuvaipat. Lisäksi monelta tutulta olen kuullut paljon positiivista BG-vaipoista, tuntuu istuvan liki jokaiselle lapselle.

  Oman systeemin tosiaan löytää vain kokeilemalla ja on mahdotonta tietää ennen lapsen syntymää mikä systeemi oikeasti toimii. Meidän ripakintulle paras yhtälö oli sisävaippa+villahousut niin ei tarvinnut pelätä reisivuotojakaan. Ja äidin mieli lepäsi, kun pikkutyyppi viuhtoi villiksissään 🙂

 13. 13

  sanoo

  Kiitos kaunis kaikille todella hyödyllisistä kommenteista! Mitään en oikein osaa niihin vielä sanoa ennen kuin kokeillaan. Vaikka kesto-kokemusta onkin Mikin vauva-ajoilta, niin enhän mä muista…. Lisäksi vauvan koko ja ruumiinrakenne vaikuttaa sopivuuteen, joten nähdään sitten ajan kanssa mikä meille sopii parhaiten.:)

 14. 14

  sanoo

  Onnea kestoiluun! Ja muuhunkin vauva-arkeen toki 🙂

  Meillä esikoinen osakestoili hiukan huonolla menestyksellä kun en noista vaipoista juuri mitään tiennyt.

  Kuopus täyskestoili, taisi jäädä ilmaiseksi saadut vaippanäytteetkin käyttämättä. Isän, mummujen, tuffan ja päiväkodin hoitajien suosikkeja olivat valmiiksi täytetyt taskuvaipat tai aio:t tarroilla. Yöksi mies laittoi villahousut minkä tahansa vaipan päälle kun silloin sänky pysyi taatusti kuivana.

  Isoveli valitsi lempivaipat pikkusiskolle kuosien perusteella. Niinpä tytöllä oli sitten kukkien ja siilien seurana autoja ja pääkallojakin.

  Itse tykkäsin kaikista vaippamalleista. Käytössä olivat kaikki harsoista ja villahousuista alkaen. Suurin osa vaipoista oli itse tehtyjä ja saatoin siinä omaksi iloksi muutaman muunkun vauvan vaipattaa kun oli ylituotantoa.

  Kotimaisista vaipoista suosittelen kokeilemaan Hahtuvahullun Helmiä, Mannamaan perhostaittoimuja ja sitten kuivaksi opetellessa Nalle Hiekkapikkareita.

  Yhdenkoon vaipatkin koin käteviksi kun sama vaippa sopi parikuiselle kuopukselle ja toisaalta vielä yövaippoja käyttävälle 2-vuotiaalle esikoiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *