Vehreyttä ja työntäyteisiä päiviä

Eteläpenkki_Kasvihormoni.fi-4

Koko piha on muuttunut yhtäkkiä kesäiseksi, ja arvelen sen johtuvan siitä, että nyt on KESÄ. Tietysti se on sellainen suomalainen kesä viileine säineen ja hyttysineen, mutta hei, eikai sitä näillä leveyspiireillä muuta voi odottaakaan?

Eteläpenkki_Kasvihormoni.fi-6Yhtäkkiä pihalla on vehreyttä niin, että kuvia katsoessa ei voi missään nimessä puhua keväästä. Multapintaa on näkyvissä vain niissä kohdissa, joista kasvit ovat ottaneet ja kuolleet talven aikana, muualla on paksu kasvipeite – rikkaruohoja nyt vähintään, jos ei mitään tarhurin itse istuttamaan tai kylvämää. Tulppaanit ovat vielä viileyden vuoksi täydessä kukassa (jee!) ja kukkapuut aloittelevat iloitteluaan. Alkukesän merkkejä täydentää myös taustalla kukkuva käki, kuk-kuu kuului eilenkin illalla lupaillen vielä kymmeniä elinvuosia. Pieni suru tulee puseroon, kun se lopulta hiljenee.
Etelärinne_Kasvihormoni.fiMeillä tässä kesäntäyteisessä pihan reunassa on varsinaista tunkua. Etelärinteen alue muotoutui toissakesänä, kun rinnettä loivennettiin täyttömullalla ja kivikkokasvit väistyivät helpompien versioiden rinnalta. Alue on suojaisa ja superlämmin, mutta tiesin jo siinä vaiheessa, että alue tulee räjähtämään kortteesta, joten koetin valita siihen kasveja, jotka pärjäävät kilpailulle (toisin kuin parin sentin korkuiset kivikkokasvit).

Rinteessä kasvaa hedelmä- ja marjapuiden ohella muun muassa saniaisia ja maahumalaa, jotka tuntuvat pitävän kortetta kurissa. Minä puolestaan pyrin pitämään maahumalan kurissa, sillä se on kova kiemurtelemaan luikertelevilla varsillaan kaikkialle, minne sallitaan. Leviäminen on kuitenkin maltillisempaa kuin vihulaiskortteella, sillä maahumala leviää pinnan päällä, ei sen alla. Korte sen sijaan on ottanut ja kasvanut tässä rinteessä myös polkuja eristävän juuriestematon päälle, mitä en kyllä osannut arvata!Eteläpenkki_Kasvihormoni.fi-2Tontin reunalla meillä on menossa työmaa. Kiire on kova, jotta saisimme nurmien kivireunustuksen valmiiksi tällä viikolla. Kohta pitää nimittäin aloittaa myös meidän viime syksynä kylvetyn nurmen leikkaaminen, ruskeana paistavista läikistä huolimatta se on kasvussa kaikkialla. Fiilis on mahtava ja sen ymmärtävät kaikki, jotka ovat elelleet rikkaruohoilla pinnoitetun tulevan nurmikentän kanssa riittävän pitkään. Enää en moiti yhtään niitä, jotka haluavat pihaansa hetivalmiin mutta superkalliin rullanurmen, niin ihanalta ajatus valmiista nurmipinnasta tuntuu sen mutavellirikkaruohomeren keskellä. Silti olen tyytyväinen meidän ratkaisuun siitä, että nurmi laitettiin tulemaan siemenistä. Mutta siitä myöhemmin lisää!
Eteläpenkki_Kasvihormoni.fi-1The first official Summer days have consisted of tulips, planting, digging, and brick laying. The weather has been on worker’s side, not those on vacation. But hey, this is up North with an impact from Gulf stream; if you want hotter weather, you better head for something more South or continental. I’m enjoying the light nights with cuckoo on the back, welcome to join me!

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *