Varrellisten pallotuijien kesäleikkaus tehty

pallotuija_kasvihormoni-3

Muotoon leikattu tuijapallo keskellä kukkapenkkiä. Takana oleva vihreä puu on samaa Brabant-lajia oleva, vapaasti kasvava tuija naapurin puolella.

Tein rohkean teon, sellaisen kokeellisen. Joskus rohkea rokan syö ja lopputulos on hyvä, joskus se ruokailu tuo mahataudin.

Saa nähdä, miten tässä käy.tuijan_leikkaaminenTuijia neuvotaan leikkaamaan lepokaudella, useimmin toistettu neuvo on, että leikata pitäisi maalis-huhtikuussa ennen uuden kasvukauden alkua.

Sehän tietää, että suurimman osan vuotta nopeakasvuisia tuijia katsellaan hapsuisina, sillä ei sieltä huhtikuusta ole kuin kaksi kuukautta siihen, kun uusi kasvu alkaa puskea pensaisiin. Ja se tarkoittaa, että muotoon leikattu aita ei ole kovin tiivis ja ryhdikäs suurimman osan vuotta.

Osassa lukemistani puutarhalehdistä ja oppaista kerrotaan, että tuijista voi poistaa kasvua myös elokuun tietämillä, ja päätin noudattaa tuota neuvoa tänä vuonna meidän pallopäisiksi leikattujen koristetuijien kohdalla. Ne näyttävät kovin hassuilta, kun pallot sojottavat ylöspäin niin, että pallomaisuus on aika vähäistä ja hapsumaisuus on päämuoto.

Otin siis puutarhasakset käteen ja leikkasin käsituntumalla pallot melko pyöreiksi. Sitten katselin niitä pari päivää yläkerran ikkunoista ja pistin mieleen, missä kohti meni (siitä kulmasta katsottuna) pieleen ja kävi leikkaamassa lisää.

hyotytarha_kasvihormoni-1Nyt muoto on huomattavasti pyöreämpi ja alkaa muistuttaa jo palloa. Talvi näyttää, oliko kesäleikkuusta haittaa. Pari vuotta lisää, ja myös lommokohdat peittyvät oksien tuuheuteen. Sitten voidaan puhua jo tuijapalloista tikun päässä.

jaloangervo_leikattu_kasvihormoni-1

 Muita tuijia koskevia postauksiani löydät näistä:

Tuija-aidan istuttamisneuvoni

Tuija-aidan kevättalven leikkaus

Tuija-aidan talvisuojaamisurakka

I showed the power of garden scissors to my Thujas and the pompoms are nice and round again.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
  • 1.1

   sanoo

   Näin minäkin arvelen, sillä tuijat eivät säikähdä vähästä. Lähinnä mietityttää mahdolliset kostean ilman tuomat sieniongelmat. Kiitos tsempistä!

 1. 2

  sanoo

  Oletko muotoillut nuo palloiksi tavallisista tuijista? Minulla on kaksi pallomaisena ostettua tuijaa. Leikkasin niitä keväällä ja uudelleen elokuun alussa, sillä uutta kasvustoa oli kesän aikana tullut reippaasti. Ainakin vielä ovat ihan hengissä.

  • 2.1

   sanoo

   Juu, nuo ovat meillä kasvavan tuija-aidan varapuut hyvin vapaamielisesti muotoiltuna. Kasvua niihin tulee tällä hetkellä yllättävän vähän mutta oletan, että kun aika tästä etenee, kesäleikkauksista tulee pakollisia, jollei mieli lieskan näköisiä pensaita.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *