Tuija-aita piiloon paahteelta

tuija-aita_talvi_Kasvihormoni.fi-4 Vaikka juuri nyt ei siltä tunnu, kohta paahtaa ja lumi sulaa. Se tietää tukalaa oltavaa meidän tuija-aidalle, joten viime viikonloppuna paitsi trimmattiin aidasta ylimääräinen kasvu pois, sen päälle levitettiin myös kuivumista estävä varjostusharso.

Tuija-aita suojataan kevättalvella, kun maa on jäässä mutta aurinko haihduttaa vettä tuijista. Kasvit siis kuivuvat paahteessa eivätkä saa kuljetettua uutta vettä tilalle. Suojaukseen käytetään läpäisevää harsokangasta tai juuttikangasta. Varjostusta tarvitsee tehdä vain ensimmäiset 3-4 vuotta, sen jälkeen työlään homman voi jättää tekemättä, kun juuret yltävät routarajan alapuolelle ja kasvit kykenevät selviämään tästä hankalasta vuodenajasta. Täydessä varjossa kasvavia havuja ei myöskään tarvitse peittää.

Suoja saa olla paikoillaan, kunnes pensasaita pystyy imemään sulasta maasta vettä. Niin typerältä kuin kasteleminen lumiseen aikaan kuulostaakin, se auttaa pensaita selviämään haastavasta tilanteesta vähemmän ruskeina yksilöinä, sillä maa sulaa nopeammin ja tilanne helpottuu.

tuija-aita_talvi_Kasvihormoni.fi-5Meillä tuijien suojaverkon kiinnottämiseen on testattu paria eri keinoa. Koska aita on yhtenäinen, myös verkko on aina asennettu yhtenäisenä. Ensimmäisenä talvena Tekninen tuki halusi suojata latvoja ja kiinnitti aidan päälle tukirimat, joiden yli verkko kulki (kuvat alla). Sittemmin viritelmän hyöty todettiin vähäiseksi, eikä yläkiskoa ole asennettu ensimmäisen talven jälkeen, eivät ne latvat siellä vapaasti aitaan nojaavan verkonkaan alla katkea (kuva yllä).

Tuija-aidan_suojaus

Meillä tuijien välissä on muutaman metrin välein kestopuiset pylväät, jotka toimivat kiinnityksen apuna. Ne pitää laittaa maahan sulan aikaan, joten jos olet päätynyt artikkeliin googlauksen tuloksena etsiessäsi neuvoja suojaamiselle, et saa sellaisia jäiseen maahan. Tällöin voit myös skipata meidän parhaan kiinnitysneuvon, eli verkon kiinnittämisen tuon tukikepin ja siihen kiinni ruuvattavan rimanpätkän väliin. Tällä kiinnityksellä verkko on kiinni ja pysyy, heppoisemmat niitit ja nastat tahtovat repeytyä kevättuulissa irti.

Melko hyvän pysyvyyden saa myös punomalla verkon kiinni metallilangalla, vähintäänkin jatkettavat verkot kannattaa kiinnittää toisiinsa tällä tavalla. Tukilangan voi kiepauttaa kohdalle osuvan tuijan rungon ympäri ja sitoa sitten löyhästi alkuperäisen langanpään kanssa yhteen. Toinen, runkoja paremmin säästävä tapa on pistää pitkä metallilanka suojaverkon läpi ja aidan toiselle puolelle yltävän verkkoon saakka ja siitä takaisin, näin saa samalla sidottua aidan molemmin puolin olevat verkot napakasti toisiinsa.

Mitä useammasta kohdasta kiinnityksen jaksaa tehdä, sen parempi, joskin verkkojen irrotusvaiheessa on tyytyväinen, mikäli on ollut laiska. Laiskuudessaan pitää myös muistaa, että tyhmyys ei ole tässä puuhassa sallittua: verkkoa ei saa laittaa kiinni vähän sinnepäin olevalla viritelmällä, se nimittäin aukeaa yhtä varmasti kuin eskarilaisen luistimen itse kiinnitetyt nauhat ja verkko ehtii kevätpuhureissa melko kauas yhden työpäivän tai tuulisen yön aikana. Enkä ikinä myönnä, että tästä olisi käytännön kokemusta ruudun tällä puolella.

Tuija-aidan istutusta koskeva postaus löytyy täältä.

Aidan leikkaamiseen liittyvä postaus löytyy täältä ja kesäleikkaamista testaan täällä.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
 1. 1

  Ada sanoo

  Meillä tehtiin tämän teidän ohjeen mukaisesti suojaus ja se toistaiseksi on pysynyt paikoillaan hyvin. Kiitos siis vinkistä! Lisäksi laitoimme tukipuiksi heinäseipäät ja ne ovatkin yllättävän kivan näköiset. Taidan jättää ne ihan pysyväksi elementeksi tuija-aitaan.

  • 1.1

   sanoo

   Mä olen samaa mieltä noista pylväistä, ovat kivoja! Minua vaan harmittaa, etten maalannut niitä alun perin meidän korostusvärin punaiseksi, näkyisivät tyylillisesti paremmin tuolta pensasaidan välistä.

 2. 2

  sanoo

  Huh kauhea homma….itse en laittaisi tujasta aitaa, kun on niin paljon kauniita ja helppohoioisempia vaihtoehtoja. Itse pyri kaikissa kasvi/puu/pensas/perennavalinnoissa helppouteen, en jaksa askarrella ja tupsuttaa turhaan…mutta toki jos tykkää säätää 😉 Valikoimia on joka makuun ja makuasioista turha kiistellä… 🙂

  • 2.1

   sanoo

   Tuija-aita taitaa olla tämän hetken mielipiteitä jakavin aita (heti orapihlajan jälkeen). Helppohoitoisempia vaihtoehtoja on paljon, esimerkiksi tämän aidan tilalla ennen kasvanut koristearonia on mielestäni upea, samoin vapaasti kasvava aidanne esim. angervoista, lumipalloheisistä ja kauniista kirjavalehtisistä kanukoista on mahtava. Olisin kelpuuttanut sellaisen meille milloin tahansa!

   Välillä helppohoitoisuus on kuitenkin toissijainen asia, jos halutaan ratkaista jotain ongelmaa, jolloin hoidottomuus ja en tee mitään -ajatus pitää heittää romukoppaan. Näin oli myös meillä tämän tontin takalaidan kohdalla: siitä näkyy suoraan naapurien olohuoneisiin, saunoihin ja makkareihin, mikä ei ole suoranaisesti meidän suosikkinäky. Niinpä Teknisen tuen painostuksesta meille istutettiin tämä hoitoa vaativa tuija-aita ja täytyy sanoa, että minäkin olen siihen nykyisin tyytyväinen. Koska inhoan hapsuiseksi kasvavia tuija-aitoja, meidän pihan aita pidetään leikattuna tiiviinä ja varjostus varmistaa sen, että ulkonäkö pysyy muutenkin kohdallaan eikä kuolevia kasveja pitäisi tulla.

   Lisäsin muuten tekstiin tiedon, että varjostusta tarvitsee tehdä vain ensimmäiset 3-4 vuotta, sen jälkeen työlään homman voi jättää tekemättä, kun juuret yltävät routarajan alapuolelle ja kasvit kykenevät selviämään tästä hankalasta vuodenajasta.

 3. 3

  Turre sanoo

  Hei,

  Mistä hankit varjostusverkkoa? Hankalasti löytyy kaupoista . Ite tarvitsen noin 80 metriä verkkoa. Olisi hyvä saada mahdollisimman pitkinä palasina.

  • 3.1

   sanoo

   Moikka! Meillä on verkko kolmena kymmenmetrisenä pätkänä. Omani ostin Prismasta keskellä talvea. Olisikohan varjostuskankaat vasta tulossa valikoimiin, kun niitä ei vielä tähän aikaan vuodesta tarvita?

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *