Tomaattikastike säilykepurkissa

Tomaattisäilyke_Kasvihormoni.fi-1

Tomaattisäilyke, versio 1

Eilen taas nautin siitä, kuinka elo-syyskuussa voi syödä ruokansa omasta pihasta. Tomaattisato alkaa olla kypsää kasvihuoneessa ja yksikään kaupan tomaatti ei voita omia pikkuherkkuja, joita saa joinain päivinä parikymmentä, toisina kaksi. Pikkuiselta kasvimaalta tulee lisäksi yrttejä, sipuleita, valkosipuleita ja kesäkurpitsaa kuin parhaimmaltakin farmilta, joten oikeastaan mitään muuta ei tällä hetkellä kaipaa.

Punaisia tomaatteja valmiina herkutteluun ja lisää tulossa ainakin seuraavan kuukauden tarpeisiin. Ja jos omia ei ole, kaupasta saa tehokasvatettua tosi edullisesti!

Punaisia tomaatteja valmiina herkutteluun ja lisää tulossa ainakin seuraavan kuukauden tarpeisiin. Ja jos omia ei ole, kaupasta saa tehokasvatettua tosi edullisesti!

Tein eilen kasviksista kastikkeen pastan kaveriksi ja sitä syödessäni tajusin, että ainekset olivat samat kuin tämän viime vuonna tekemäni tomaattikasvissäilykkeen ainekset. Lisäsin joukkoon vain vuohenjuustoa ja pari ilmakuivatun kinkun siivua paloina. Nyt siis tekemään lämmitysvalmiita tomaattisäilykkeitä odottamaan kiireisiä päiviä, joita on totta tosiaankin tiedossa seuraavina viikkoina.

Tomaattisäilyke_Kasvihormoni.fi-2

Tomaattisäilyke, versio 2

Tomaattikasvissäilyke uunissa

Versio 1

  • 6 dl kypsiä tomaatteja
  • 2 dl sipulilohkoja
  • 1 dl oliiveja
  • 2-3 basilikan varren lehdet
  • pala chiliä
  • muutaman sentin palanen kesäkurpitsasta

Versio 2

  • 9 dl kypsiä tomaatteja
  • 1 pieni sipuli
  • 3-4 valkosipulin kynttä
  • reilusti basilikan lehtiä tilkkeeksi tomaattien väleihin

Valmistus Tomaattisäilyke_Kasvihormoni.fi-3

  1. Tiskaa litran vetoiset säilykepurkit mieluiten tiskikoneessa putipuhtaiksi.
  2. Huuhtele multa pois kasvimaalta noudetuista kasviksista. Käytä säilykkeeseen vain ensiluokkaisia kasviksia.
  3. Täytä purkki aivan piripintaan kasviksilla. Painele niitä puhtain käsin tiiviimmiksi, sillä kasvikset vajenevat kypsyessään reilusti.
  4. Laita kasvispurkkeihin kansi raolleen (estää roiskeiden leviämistä uunissa) ja nostele purkit 150-asteiseen uuniin. Kypsennä tunnin ajan tai kunnes säilyke kiehuu. Sulje kannet tiiviisti ja jätä kasvissäilyke jäähtymään sammutettuun uuniin.
  5. Säilö purkit viileässä paikassa. Käytä keittojen ja kastikkeiden pohjana: surauta soseeksi sauvasekoittimella ja mausta oman maun mukaan.

Tomaattisäilyke_Kasvihormoni.fi-4

The easiest way to can tomato sauce is to stuff everything into a jar an put the jar into an oven until cooked. 

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
  1. 1

    Ada sanoo

    Lupasin miehelleni, että kun saamme tänä vuonna muutamat pienet projektit valmiiksi, ei ensi vuonna ole mitään isompaa tehtävää puutarhassa… Sitten luin tämän postauksen ja nyt on saatava kasvihuone, jotta voin kasvattaa tomaatteja, jotta voin tehdä tätä säilykettä 🙂

    • 1.1

      sanoo

      Hehee, aina voi vedota siihen, että vierivä kivi ei sammaloidu ;). Musta tuntuu, että meidän kasvihuone nousi jota kuinkin samalla motiivilla. Viime vuonna tomaatteja tuli vain sen verran, että olisi tehnyt mieli syödä ne kaikki, mutta tätä säilykettä oli pakko päästä kokeilemaan. Jotta näitä voisi tehdä hyvällä omallatunnolla, pitäisi saada niin iso kasvihuone, että satoa tulisi vähintään reilusti. Älä siis haaveille alle 15 neliön ansarista!

  2. 2

    Lotta sanoo

    Hei Sini! Säilykereseptisi kuulostaa aivan ihanalta!! Tulee vesi kielelle! Kirsikkatomaattikauppaan ja kokeilemaan! NAMM! 🙂 -terv.Lotta

    • 2.1

      sanoo

      Hyvä jos inspiroidut! Olen säilönyt kirsikkatomaattien lisäksi tosi pullukoita pihvi- ja pastatomaattejakin ja hyvä tulee myös isoilla tomaateilla. Ne ovat oikeastaan aika hyviäkin, koska niistä ei irtoa niin paljon nestettä. Kannattaa kokeilla!

  3. 3

    sanoo

    Wau, onpas mukava tapa säilöä. Tämä vinkki pitää laittaa korvan taa. Tänä kesänä tomaatteja ei kyllä tullutkaan niin paljoa, että säilöisin 🙂

    • 3.1

      sanoo

      Bongasin ohjeen aikoinani tanskalaisen Camilla Plumin puutarhaohjelmasta ja oma reaktionikin oli sama ensi kertaa nähdessäni. Oikeastaan meille tuli kasvihuonekin näitä purkkeja varten :). Nyt tekniikkaa on testattu monesti ja joka kerta se on todettu toimivaksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *