Suut makiaks raparperistä

Raparperisose_Kasvihormoni.fi-2

Raparperien paras säilöntäaika on nyt, kun raparperin varret ovat hyvässä kasvussa ja niiden varret ovat tuoreen mureita. Helpointa on pistää varret palasiksi ja pakkaseen, mutta ainakin meillä tällaiset raparperit tahtovat jäädä käyttämättä. Sen sijaan kun raparperit keittää valmiiksi soseeksi, tulee sulatettu sose käytettyä leivonnassa tai kiisselissä pois.

Raparperisose_Kasvihormoni.fi-3

Raprarpereistä irtoaa melko runsaasti nestettä niitä keitettäessä. Nesteen voi valuttaa soseesta erilleen ja keittää siirapiksi. Tätä siirappia voi käyttää monipuolisesti vaikkapa sellaisenaan kastikkeena tai koristelugeelinä tai sekoittaa kuplaveteen tuomaan makua ja makeutta juomiin.

Minä tein kevään juhlapäivälle kakun raparperisoseesta tällä ohjeella. Tein täytettä hieman tavallista enemmän ja tarjosin ylijääneen täytteen jälkkärinä rahkalla jatkettuna ja siirapilla maustettuna. Herkullista!

Raparperijälkkäri_Kasvihormoni.fi-3

Raparperisose ja -siirappi

  • 1 kg raparperin varsia valkoinen kantaosa paikallaan
  • 300 g sokeria (n. 3 1/2 dl)
  • (pari teelusikallista mausteita, esim. vanilja, kaneli, inkivääri, sitruunankuori, anis)
  • Siirappia varten saman verran sokeria lisää kuin on nestettä

Valmistus

  1. Huuhtele raparperien varret. Poista valkoisesta kantaosasta ylimääräiset, ohuet hetulat mutta jätä valkoinen osa mukaan: se on erittäin maukas osa raparperiä. Paloittele varret sentin paloiksi: kuoret antavat soseelle punaisen sävyn, kuorittuna soseesta tulee vihertävää.
  2. Laita raparperinpalat kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä, kunnes paloista alkaa irrota nestettä. Lisää tässä vaiheessa sokeri (ja valitsemasi mausteet) sekaan. Sekoita hyvin, kunnes sokeri on sulanut raparperin sekaan.
  3. Keitä hiljaisella lämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes raparperinpalat ovat täysin pehmeitä. Sekoittele välillä ja käytä kattilan päällä kantta tulisten roiskeiden estämiseksi.
  4. Laita iso siivilä kulhon päälle ja kaada sose siihen. Anna nesteen valua soseesta kulhoon. Voit nopeuttaa valumista kääntelemällä sosetta.
  5. Halutessasi soseuta valutettu raparperisose sauvasekoittimella tasaiseksi. Laita sose pakastepurkkeihin ja säilö pakastamalla. Mikäli haluat tölkittää soseen, kuumenna sose vielä kerran ja tölkitä hyvin desinfioituun lasipurkkiin sekä sulje kannella, jota on keitetty väljässä vedessä viitisen minuuttia.
  6. Siirappia varten mittaa valutettu mehu ja kaada se kattilaan. Lisää kattilaan saman verran sokeria kuin mitä nestettä on. Keitä koko ajan hämmentäen, kunnes sokeri on sulanut ja siirappi kuplii. Tölkitä tai pullota siirappi ja säilytä se jääkaapissa.

Raparperijälkkäri_Kasvihormoni.fi-2

Rahkainen jälkiruoka raparperisiirapista ja -soseesta

  • 2 dl vispikermaa ja 1 rkl vaniljakreemijauhetta
    TAI 2 1/2 dl vispautuvaa vaniljakastiketta
  • 1 prk (200 g) rahkaa
  • 1/2 dl raparperisosetta
  • tarvittaessa sokeria

Tarjoiluun

  • noin 12 pensasmustikaa annosta kohti
  • 2 rkl raparperisiirappia

Valmistus

  1. Vatkaa vispikerma vaniljakreemijauheen kanssa vaahdoksi tai käytä valmista vispautuvaa vaniljakastiketta.
  2. Lisää joukkoon rahka ja raparperisose ja sekoita jälkiruoka tasaiseksi.
  3. Maista ja lisää hiven sokeria, mikäli makusi sen vaatii. Muista, että siirappi on hyvin makeaa.
  4. Annostele jälkiruoka kulhoihin lusikalla nostellen tai pursottamalla se pussista. Lisää annoksiin pari ruokalusikallista siirappia ja koristele mustikoilla. Voit halutessasi lisätä koristeeksi myös syötäviä kukkia, esim. orvokkeja tai syreeninkukkia.

Raparperi_kasvihormoni.fi 1

Vinkkejä kasvatukseen löytyy täältä.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *