Sentinvenytystä väärässä kohtaa

pensastuki_kasvihormoni.fi-3On asioita, joissa ei pitäisi säästää ja eilisen projekti on yksi niistä. Ei pidä ymmärtää väärin: sain aikaiseksi tosi hienot pensastuet, paremmat kuin kaupasta, mutta ongelma tuli siinä, kun innostuin puuhasta markkinointikikalla, jossa oli sana ”edullinen”.

Olen ajatellut tekeväni kahdelle rento-oksaiselle marjapensaalle tuet, jotta niiden sato olisi sekä helpommin syötävissä että kypsyisi nopeammin. Karviaisen marjat makaavat yleensä maassa ja ovat kerätessä hiekkaisia, mustaherukan kypsymistä saa puolestaan odottaa pitkään, kun oksat tykkäävät roikkua marjojen varjona.

Mielessä on ollut, että teen tuet pyöreästä, painekyllästetystä pylväistä ja ohuemmista harjanvarsista. Eilen puutarhalehteä lukiessa silmiini osui juuri suunnitelmieni mukaiset pensastuet ja otsikossa oli vielä edellämainittu sana edullinen. Tarvitseeko nainen muuta motivoituakseen? Päätin, että nyt on se hetki, kun tuet pitää tehdä, siis juuri tänä viikonloppuna, sillä marjat alkavat pullistua ja niiden parasta sitä tässä ajatellaan.

pensastuki_ennenjalkeen

Maassa lamoava ja tuella ryhdistetty karviainen. Itse tehty pensastuki on ehdottomasti kaiken tämän artikkelin vaivan arvoista.

Kävin ostamassa pylväät ja harjanvarret sekä harmaata puuöljyä, yhteensä karvan alle neljä kymppiä, kiitos. Siinä sivussa nappasin mukaani parilla kympillä kesäkukkia, kun tarjolla oli kauan etsimiä lajeja. Kaksi tuntia myöhemmin soitin Tekniselle tuelle, että tarvitsen reikäsarjan, sillä 23 millin paksuinen harjanvarsi ei millään mahtunut 22 millin poranterän tekemästä reiästä. Neljä kymppiä, ole hyvä.

Reikiä tehdessä tuhosin kourutalttani (sen pitkään vaalimani), pari kymppiä sinnekin, ja samalla halkesi ja repesi peukalonkynsi, joten puhdistusaineet, pumpulit ja laastarit kaupan päälle.

Se niistä säästöistä.

Aikaakin ehti mennä projektiin koko päivän edestä, sillä eihän tuollaisella reikäsarjan terällä saa reikää minuutissa aikaiseksi, ja kaiken kaikkiaan niitä piti tehdä kuusitoista isoa aukkoa. Onneksi ajasta ei tarvinnut maksaa palkkaa, sen sivukuluja eikä edes sairauspäivärahaa verta vuotavasta kynnestä, sillä tällä kertaa puuhan harrastin minä, ei palkattu ammattityövoima.

Mutta se lopputulos. Se, mitä sain aikaiseksi, on hienoa, toimivaa ja kaunista. Kaupassa kalliina pitämäni pensastuki olisi sen rinnalla ihan blaah (vaikkakin edullinen), sillä sen värikin on väärä, itse tekemällä tuli juuri oikeanlainen kokonaisuus. (Vinoon poratut reiät sai hyvin piilotettua tuonne pensaan taakse.)

Näin lopulta tein sen.

Itse tehty pensastuki

 1. Katkaisin 150 senttisen pyöreän puutuen kahdeksi pätkäksi, toisesta puolesta tuli hieman lyhempi kuin toisesta, sillä karviainen ja mustaherukka vaativat tuen eri korkeuksille.
 2. Käsittelin sekä tukipuut että niihin tulevat harjanvarsista rakentuvat poikkipuut puuöljyllä. Annoin sen kuivua pari tuntia.
 3. Porasin tukipuihin läpireiät tulevien aukkojen kohdalle 6 mm puuterällä. Reikiä tuli kaksi, ne sijaitsevat noin viiden sentin päässä toisistaan ja osoittavat 90 asteen kulmassa eri suuntiin. Pyrin tekemään reiät mahdollisimman keskelle pylvästä.
 4. Porasin 29 mm terällä apureiän mukaisesti aukon pylvääseen. Porasin reiän pylvään molemmin puolin, jotta sain suuaukon siistiksi. Jotta reikäsarjan hylsy ei menisi tukkoon puusta (mikä tietysti tapahtui pariin otteeseen), poistin puuainesta muodostuvasta reiästä taltalla sitä mukaa, kun hylsy porautui pylvääseen.
  pensastukireika_kasvihormoni.fi
 5. Koska reiät eivät tulleet aivan suoriksi, varmistin, että harjanvarsi mahtuu rei’istä. Suurensin huonosti sijoittuneita aukkoja taltalla.
 6. Tein maahan loven lapiolla ja asensin tukipylvään siihen. Naputtelin sen paikoilleen kumivasaralla. Pujotin harjanvarren paikoilleen, jotta sain seuraavan pylvään varmasti oikeaan kohtaan. Nakuttelin paikoilleen ja toistin, kunnes kaikki neljä pylvästä oli paikoillaan.
  pensastuki_kasvihormoni.fi-4
 7. Lyhensin harjanvarret isoilla oksasaksilla oikean pituisiksi ja viimeistelin katkaistut päät puuöljyllä.

Lopputulos hivelee silmiä, ilostuttaa mieltä ja kirvelee jonkin verran peukaloa.

pensastuki_kasvihormoni.fi-2

Supports for berry shrubs. All hand made, a bit long project but boy, it was worth it.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
  • 1.1

   sanoo

   Eiku tosiaankin! Peukalo arastaa vuorokaudenkin päästä, mutta kykenen silti kymmensormijärjestelmään 🙂

 1. 2

  sanoo

  On muuten hienot tuet! Ja itse tehdyn arvoa ei voi mitata 🙂
  Edullisuuskonsepti on tuttua juttua muun muassa kylvöhommista. Ovathan ne yksittäiset siemenpussit edullisia, mutta kun lisäksi hankkii mullat, purkit, vermikuliitit, pöytätasot ja kasvivalot, niin yhtäkkiä kyseessä onkin ihan kohtuullinen summa. Mutta saahan sitä harrastukseensa välillä käyttää rahaakin 🙂

  • 2.1

   sanoo

   Onneksi kyse on harrastuksesta, niin ei tarvitse laskea kuluja. Muutama vuosi sitten erehdyin laskemaan tomaatin kilohinnan ja tulin siihen tulokseen, että ei enää KOSKAAN uusiksi, mutta niin vaan tuolla taas kasvaa seitsemän tainta.

 2. 3

  sanoo

  Hienot tuet ja varmasti tukevammat, kestävämmät sekä hienommat kuin kaupasta ostetut.

  Puutarhamyyrä Kasveja siellä ja täällä -blogista

 3. 4

  sanoo

  On kyllä tosi hienot, meillä on pari tuollaista ostettua suurilla herukoilla. Itse menin taas ali siitä, missä aita on matalin ja tein juuri eilen myöskin karviaiselle tuen ihan vain harjateräksestä taivuttamalla. On tosi helppo, halpa ja täysin näkymätön ja sopii myös perennoille. Kuva löytyy blogistani, mutta siinä ei tosiaankaan ole juuri nähtävää 😀

  • 4.1

   sanoo

   Harjateräs on kyllä hyvä materiaali, kestääkin pitkään, niin ei tarvitse olla heti halkomassa sormia uudelleen. Heh.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *