Sinin suosikit: salvia

salvia_kasvihormoni.fi-1Jotkut kasvit ovat sellaisia, että ne vievät jalat alta. Kuuluu humps ja tömps, ja sitä huomaa olevansa rähmällään niiden edessä.

Salvia, erityisesti lehtosalvia (Salvia nemorosa) on minulla juuri tällainen, jonka edessä olen tunnustanut rakkauteni alta aikayksikön. Taitaa olla muutoinkin kyseessä tosi rakkaus, sillä se ei ole vielä vuosienkaan saatossa yhtään vähentynyt, pikemminkin päin vastoin, ensimmäisen ihastuksen rinnalle on löytynyt myös muita yhtä upeita tukijoukkoja samasta kasviperheestä.

valipenkki_keskikesa_Kasvihormoni.fi-9Salvia on kaunis tähkäpää, joka kukkii pitkään. Pitkän ja kapean kukinnon tekevänä se sopii monen pyöreämmän kasvin kaveriksi. Olen yhdistänyt sitä yllä näkyviin harakankelloihin ja sormustinkukkiin, yksivuotisiin petunioihin (niihin, joiden nimi tuo ensimmäisenä minulle mieleen Looney Toonsin Petunia-possun) ja jättipoimulehtiin. Niiden seurassa salvia on urhea ja tiukasti muodossaan seisova sinisten tähtien sarja, joka tuo särmää ja tehoa muiden kasvien vapaammin soljuviin muotoihin.

Kasviyhdistelmat_kasvihormoni.fi-4Salvian yksi hyvistä puolista on se, että niitä on jalostettu monia eri värimuotoja. Meillä on tämän hehkuvansävyisen sinisen lisäksi valkoista ja punasävyistä salviaa. Punaisen kanssa en ole vielä oikein saanut intohimoista rakkauttani syntymään, mutta valkoinen salvia on onnistunut hiekkapitoisessa etelärinteen reunassa niin hyvin, että sen kasvualan lisääminen on seuraava tavoitteeni. Nytkin se peittää penkin reunaa tuuheana tuppaana.

etelarinne_kasvihormoni-fi-61.jpgSalvia ei ole ainoastaan minun mieleeni, vaan kukkien kidat houkuttelevat kimalaisia medenhakupuuhiin. Erityisesti valkoisessa salviassa käy kova surina, kun parhaillaan useampi kymmenen pörriäistä imee kärsällään herkkua talteen talvivarastoonsa. Iltaisin ne hyytyvät kukkien äärelle, kun lämpötila laskee niille liian alhaiseksi. Miltei kadehdittaa kimalaisia, kun ne saavat nauttia salviasta auringon lämmittävien säteiden saapumiseen saakka!etelarinne_kasvihormoni-fi-41.jpgSalvian yksi ihailtavia puolia on se, kuinka helppoa sitä on lisätä. Isoksi kasvaneen tuppaan voi nostaa ja halkaista, ja kohta tämä upea kukkija peittää kaksinkertaisen alan aiempaan nähden.

Toisaalta kukkavanoihin kehittyy runsaasti itämiskykyisiä siemeniä, jotka voi joko varistaa kukkapenkin tyhjiin kohtiin tai ottaa talteen ja kylvää pikkuisiin ruukkuihin. Kohta siemenistä kasvaa jo pieniä, uusia taimia, jotka ovat elinvoimaisia ja vahvistavat salviarivistöä kukillaan parin vuoden kasvamisen jälkeen.

salvia_pinkki_kasvihormoni.fi-8

Pinkkinä kasvava salvia etsii meillä vielä paikkaansa. Se on herkullisen värinen, mutta vieruskasveista parhaiten siihen on toistaiseksi sointunut tämä kaunis ja herkkä mutta paikalle omin luvin kylväytynyt rikkaruoho.

valipenkki_salvia_harjaneilikka_kasvihormoni.fi-1 Tämä postauksen kuvituksen valitseminen oli erityisen hankalaa, sillä salvia on erityisen kuvauksellinen ja sointuu lähes kaikkiin vierustovereihinsa. Ehkä yksi suloisimmista yhdistelmistä on harjaneilikkapostauksessakin näkyviä yhdistelmä salviaa, harjaneilikoita, tummia pioniunikoita ja ukkolaukan siemenpalloja. Ja katso, miten hyvin pioniunikko ’Black peony’ sopii terälehtensä tiputtaneiden salvioiden kaveriksi:salvia_kasvihormoni.fi-1Haluan lopettaa tämän postauksen kuvaan, jossa näkyy ensi-ihastukseni aloittanut lehtosalviayksikkö. Siellä se kasvaa vaatimattomassa maassa, kaverinaan harjaneilikoita ja verikurjenpolvia, etualalla monivuotista koristeheinää. Iso kiitos ja pitkää ikää tälle, edellisen kodin terassin kupeessa kasvaneelle yksilölle!

harjaneilikka-kasvihormoni.fi-5

Katso aiempia kasvisuosikkejani näistä postauksista:

Harjaneilikka
Kirjopikarililja
Kuunlilja

Täpläimikkä
Tulppaanit
Pikkusydän
Posliinihyasintti

Salvia is definately worth growing! It’s blooming brings striking color to a border and it is an easy plant to combine to other, more freely flowing plants. Have you made your acquaintance with this beauty? 

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
 1. 1

  Eeviregina sanoo

  Ihastuttavia kesäkuvia! Miten ihmeessä en ole hankkinut tuota(kaan) kukkaa pihalleni? Voi miten tulee ikävä kesää! Onneksi ollaan jo kovasti sitä kohti menossa.

  • 1.1

   sanoo

   Kesäkuvat ovat odottavan silmälle oikeita karkkeja :). Tähän aikaan vuodesta tuntuu, että kevät ei tule koskaan, mutta jo kuukauden päästä alkaa ensimmäinen viherrys sulaneiden lumien tilalle. Salvioita kohti siis mennään!

 2. 2

  sanoo

  Aah, upeita kesäisiä kuvia! Mullakin on salviaa kasvamassa, mutta se ei jostain syystä oikein kukoista. Vaihdoin viime kesänä aurinkoisempaan paikkaan, toivottavasti kukkisi ihanasti ensi kesänä. Tuo väriyhdistelmä poimulehden kukinnon kanssa on ihastuttava!

  • 2.1

   sanoo

   Salvia on ehdottomasti aurinkoisen paikan kasvi ja liian rehevääkään ei sen maaperä saa olla. Hiekkapitoisa ja vähäravinteinen aurinkopaikka tuo kukintaa!

 3. 3

  Maalaistyttö sanoo

  Kauniita kuvia! Minä kylvin tänä keväänä loistosalviaa ensimmäisen kerran ja se iti saman tien ja taimet ovat tosi topakoita. Sinisalviaa olen kasvattanut jo aiemmin ja sitäkin on jälleen kasvamassa uusi sukupolvi omista viime vuoden siemenistä (ei talvehdi meillä). Kaunis salvia sekin! Kuinka kauan luulet menevän, ennen kuin näen loistosalviani kukassa?

  • 3.1

   sanoo

   Mulla on mennyt kunnolla kukkiviin yksilöihin kolmisen vuotta. Ensimmäisenä vuonna siementaimi on pikkuruinen, toisena vuonna voi olla jo yksi kukkavana. Mutta kolmas vuosi on se, milloin kasvi alkaa näyttää jo kunnolliselta. Viidentenä pääseekin jo sitten jakamaan ja levittämään ilosanomaa!

 4. 5

  Katja sanoo

  Onpa kaunis, taidan lisätä haavelistalleni.

  Tuo herkkä rikkaruoho on ehkä lehtohorsma (tosin en näe sen lehtiä joten en ole varma)? Sitä on meidänkin perennapenkeissä ja hyvin mahtuu mukaan.

  • 5.1

   sanoo

   Lehtohorsmalla on isommat lehdet kuin tällä meidän pikkuruisen herkällä tulokkaalla. Sain kasville tänään nimen käydessäni kukkakaupassa (sillä siellä myytiin lähes samanlaista kasvia mutta viljeltyä yksilöä), mutta enhän minä enää sitä muista.

   Salviat ovat kauniita!

Trackbacks

 1. […] Voimakkaassa mullassa pioniunikosta kasvaa monikerroksinen ja näyttäväkukintoinen kasvi, ihan kuin nimikin antaa olettaa: pionimainen pallero. Hiekkamaassakin pionit ponnistavat kasvuun, mutta niiden kukinnot jäävät yksinkertaisiksi, kurkkaapa niistä kuva täältä harjaneilikoiden kaverina. Salviakin sopii sen kaveriksi, niistä on kuvia täällä. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *