Saako puutarhassa olla trampoliini?

tramppa_kasvihormoni.fi-1Nyt heitän kaikille lukijoille tiukan mielipidekysymyksen:

Saako puutarhaharrastajan pihassa olla trampoliinia?

Blogissa suurimmat tunnekuohut on aiheuttanut kuvat, joissa meidän pihan trampoliini on näkyvissä. Hyi ja käsittämätön moka on lieviä ilmaisuja, kun trampan inhoajat puhuvat asiasta. Kuinka se trampoliini edes piilotetaan? (Odotetaan tietysti, että pensaat kasvavat tuossa vieressä.)

Alun perin meille ei pitänyt tulla trampoliinia lainkaan, mutta niinpä vaan se olosuhteiden pakosta on löytänyt tiensä alapihalle. Kun lapset ovat saaneet trampan lahjaksi ja nauttineet sen olemassaolosta, se on pystytetty meille uskollisesti, kun se mahtuu hyvin tuohon terassiksi tarkoitetulle aukiolle. Kevät alkaa, kun naapurustosta kuuluu tasaiseen tahtiin ruostuvien jousien nitinä – niin meiltä kuin lähes kaikilta muiltakin lähistön pihoilta.

Voi kuitenkin olla, että ensi kesänä meidän tramppaa ei enää koota pihaan, sillä enää sen laatu ei riitä meidän pihankäyttäjien hyppymiselle. Ei junioreille eikä minullekaan, Tekninen tuki siellä ei juuri olekaan ollut.

Uutta ei ehkä kuitenkaan hankita, hypitään salilla ja naapureissa. Piha siis vapautuu häkkyrästä, joka herättää tunteita, positiivisia ja negatiivisiakin.

Heitetään vaikka tikkaa.

tramppa_kasvihormoni.fi-2

What is your opinion: can a trampoline and garden fit in one yard? Yes, maybe or no way?

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Tottakai saa, onhan pihassa oltava koko perheelle tekemistä!
  Meilläkin sellainen oli useita vuosia, nyt muutamaan kesään sitä ei ole enää kasattu, kun porukka vanhenee…
  Eihän se mikään kaunistus ole, mutta aikaansa kutakin, vai miten se sanonta meni.

 2. 2

  Katja/Päivänpesän elämää sanoo

  Kyllä, pihassa voi olla trampoliini, myös puutarhassa. Meilläkin on ja tulee olemaan niin kauan kuin on ehjä, sitten ei enää hankita koska lapset kasvavat. Puutarha on aina talon asukkaiden näköinen, meillä siihen kuuluu trampoliini ja muuta lapsiin liittyvää välineistöä.

 3. 3

  sanoo

  Piha, joka olisi vain ja ainoastaan puutarha, tuntuisi minusta aika epäkotoisalta. Vähän kuin jokin kasvinäyttely – ei ollenkaan kotipiha.

  Kyllähän sitä ihmiset kuitenkin usein harrastavat paljon muutakin kuin puutarhanhoitoa, ja hyvä niin, joten miksei se muka saisi näkyä oman kodin pihassa? Pitäisikö kaikki muut harrastukset piilottaa jonnekin, ettei kukaan vain saisi tietää, ettei piha ole olemassa vain ollakseen täydellinen puutarha? Hassu ajatus. 😀

  Niinpä vastaan, että tottakai trampoliini saa olla näkyvillä! Kuten myös muutkin kuntoilu- ja harrastustavarat, lasten pihalelut, varastomökit ja -katokset, risu- ja lehtikasat ja sen sellaiset.

  • 3.1

   sanoo

   Tästähän tulee oikea käsitteenmäärittelymahtikeskustelu!

   Kotipiha, puutarha, piha – mitä kaikkia ulkotiloja meiltä mahtaakaan löytyä? Kaupungissa tuskin monella on tallipihoja, nurmikenttiä varmasti useammillakin, myös hyötytarhoja, keittiötarhoja, kasvimaita. Meillä saattaa olla, että pihaan pitää trampan tilalle tehdä myös kiipeilyharrastukseen liittyvä tempputelineistö, tästä on ollut viime aikoina kovat keskustelut ja toiveanomukset. Itse olen pohtinut, saisiko telineet rakennettua niin, että niitä voisi myöhemmin hyödyntää esim. pergolarakenteina. Pergolat eivät kyllä kestä sitä urheilun määrää, mitä telineissä on tarkoitus harjoittaa, joten meille lienee tulossa kuntopiha puutarhan kylkeen. Mutta sitten joskus, ehkä, myös se puutarha, josta lapset ovat lähteneet ja äiti saa ihan itse kuopsutella tiluksia haluamaansa kuosiin.

 4. 4

  Between sanoo

  Kyllä minustakin tramppa kuuluu lapsiperheen pihaan. Pihahan on koko perhettä varten, eikä vain kasviharrastajan intohimon kohde. Oikein suunniteltu piha ja puutarha tarjoaa kaikille mahdollisuuksia ja muuttuu asukkaiden iän ja tarpeiden myötä. On siellä puutarhassa paljon mukavampi touhuta kukkien parissa, kun samalla kuulee, että jälkikasvu nauraa ja narisuttaa tramppaansa, ovat hyvässä tallessa ja tuovat kaverinsakin siihen näkösälle.
  Hiekkalaatikosta ja keinusta luovuin aika pian lasten kasvettua niistä ulos. Leikkimökki on edelleen pihassa kylässä käyvien pikkulasten ilona. En ole vielä päättänyt, lähteekö se kenties jonain päivänä kokonaan, vai keksinkö sille jotain olennaista käyttöä.

  • 4.1

   sanoo

   Ehkä tässä on tuo oikea suunnittelu se avainsana? Meillä pihaa ei ole suunniteltu trampalle, joten se on ikäänkuin ilmestynyt oleskelualueen tilalle. Toisaalta kun oleskelu on siirtynyt terassille, se on mahtunut siihen hyvin.

   Trampan narisuttaminen on kyllä kiva ääni, varsinkin kun siinä on mukana naurua. Ääni on varmaan samaan tapaan ihana kuin moponkin pärinä: se on se tekeminen, joka saa hyvälle päälle, ei itse ääni.

   Tuo onkin hyvä kysymys: mitä sille leikkimökille sen jälkeen, kun siellä ei enää leikitä? Pitäisikö nekin suunnitella heti korkeammiksi, että niitä voi myös aikuisen kokoiset käyttää?

 5. 5

  Radamsa sanoo

  Olisi aika epädemokraattista ja rajoittunutta rajata kotipuutarhassa vietettävää aikaa lisääviä harrastuksia sieltä pois niiden epäesteettisyyden tai tyylipuhtauden säilyttämisen vuoksi. Puutarhasta voi nauttia myös pomppien, ei vain kävellen ja keinuen. Melko tilaavievähän iso tramppa on, mutta jos käyttäjien osuus suhteessa pihan pinta-alaan ei ole kohtuuttoman pieni, niin miksi ei.

  • 5.1

   sanoo

   Jos tilaa on, niin pihaanhan voi kehittää vaikka metsän ja trampan saa sitten piilotettua sen kuusikon kätköihin :). Ihana ajatus tuo puutarhademokratian säilyttäminen!

 6. 6

  sanoo

  Oon muiden kanssa samaa mieltä, piha/puutarha on kodin kaikkia asukkaita varten. Meillä ei ole tramppaa, mutta naapurissa on. Meillä on naapurustossa kivasti erilaisia aktiviteetteja lapsille, ja kun porukka on samanikäisiä, juoksevat lapset pihasta toiseen tekemässä erilaisia juttuja. Meidän pihan ”the juttu” on puolestaan leikkimökki.

  Itse angstailen meidän pihan ”pelikentän” kanssa, kun puutarhuriminä huutaa siihen istutusalueita, mutta muu perhe haluaa heittää siinä frisbeetä, pelata mölkkyä ja krokettia. Siirrän siis omat toiveeni tilankäytöstä eteenpäin – onhan se ilo katsella tyytyväistä sakkia, kun saavat pelailla ja touhuta pihalla. Oon siis sitä mieltä kans, että pihalla/puutarhassa voi olla monenlaisia toimintoja, pääasia, että asukkaat ovat tyytyväisiä.

  Laitetaanko siis vastarintaliike pystyyn? Näytetään pitkää nenää kaikille niille, jotka arvostelevat tramppoja ja isompia nurmialueita (pihapelikenttiä)? 😀

  • 6.1

   sanoo

   Vastarintaliike on selkeästi jo pystyssä, kun lukee teidän viestejä! Ei yhtään negatiivista kommenttia tähän mennessä!

   Puutarhuriminät voi muuten ihan hyvin, sillä tavalla salaa ja pikkuhiljaa, nakertaa isoista pelikentistä pienen päätysiivun kerrallaan. Mutta siinä on sitten vaara, että sitä puupäätarhurin nakertamaa osaa käytetään kuitenkin pelikentän jatkeena ja ei ne kasvit kuitenkaan juurru sinne kunnolla.

 7. 7

  sanoo

  Minun mielestä jokainen määrittelee pihansa ja puutarhansa sisällön itse. Trampoliini saa siellä olla, vaikka olisi kuinka innokas puutarhuri. Paras tapa, jonka olen trampan piilottamiseksi nähnyt, oli sen upotus maahan. Sen voisin juuri ja juuri hyväksyä omalla tontillani 😉 Itse olen siis (vielä) saanut pidettyä sen hökötyksen pihaltamme pois, vaikka olenkin rajannut pihalta puutarhan ja leikkipihan erikseen. Tontilla on siis selkeä paikka, jossa on nurmi, hiekkalaatikko, leikkimökki ja muuta leikkialuetta. Puutarhalle on rajattu selkeä alue, jossa ei leikitä tai pelata. Jako on meidän lapsiperheelle luonteva, vaikka toivonkin, että pystyn lasten vanhetessa ja varsinaisten leikkien vähentyessä pystyväni valtaamaan lisää tilaa puutarhalle ;D

  • 7.1

   sanoo

   Meillä oli kans mahdollisuus trampan upotukselle, itse asiassa tuossa terassipohjan (eli trampan) kohdalla oli puolen metrin monttu ennen kuin tuotiin siihen murske. Totesin kuitenkin, että tramppa on vaan väliaikainen eikä monttuun tule myöhemmin vesiallasta, joten nyt se on tasainen sorapinta trampan alla.

   Mä olen kans pomppinut maahan upotetussa trampassa, siinä ei ollut suojaverkkoja. Silloin se ei näkynyt mihinkään. Mutta jos siinä ei ole verkkoa, en ainakaan minä uskaltaisi hyppiä voltteja tai muita vähän vaativampia temppuja. Joten kyllä ainakin meillä se maan tasalla makaava tramppa olis näkynyt sen suojaverkon verran muualle. Ja se verkkohan tässä hökötyksessä on se ruma osuus.

 8. 8

  sanoo

  Tramppa on sairaan ruma, mutta musta olisi jotenkin itsekästä olettaa, että piha ei olisi lapsien. Kaikki mikä lisää lasten liikuntaa pihalla on lähtökohtaisesti hyvä asia. Meillä on kans. Mulle on yksi lysti vaikka sitä kauhistellaan (kun on pihasuunnittelijan pihassa). Meiltä löytyy myös liukumäki, hiekka-alue ja keinut sekä fudisnurtsi. Niiden aika on just nyt. Muuta sitten myöhemmin. Ihan ite ne sinne suunnittelin 😀

  • 8.1

   sanoo

   Ihan huippu touhupiha teillä! Mä niin toivon, että meillä olis kans mahtunut kunnon hiekka-alue. Suunnittelin ja toteutinkin sen, mutta ei se ole oikein kelvannut leikkeihin (toisin kuin edellisen pihan versio, se oli nykyistä selkeästi toimivampi). Ehkä meillä on menty jo sen hiekkavaiheen ohi? Jalkapalloa varten on olemassa tasainen nurmialue, mutta meillä ei olla innokkaita potkupalloilijoita, joten käyttö on tosi vähäistä. Alue sopii kuitenkin meidän pihaan ja tulee olemaan siinä varmasti jatkossakin.

 9. 9

  sanoo

  Heh, ensimmäistä kertaa kuulen, että trampoliini kuvissa herättää paheksuntaa 😀 Ei moro! Hämmentävää, että olet saanut siitä kielteistä palautetta. Tottahan toki jokaisessa puutarhassa saa olla mitä tahansa, kunhan se on omistajiensa mielestä kivaa.
  Mitä kivaa keksit trampoliinin paikalle, jos se tänä vuonna pysyy varastossa?

  • 9.1

   sanoo

   Trampan paikka on alun perin suunniteltu meille puutarhakeinua ja kahvittelupaikkaa varten. Nyt meillä on tullut oleskelut terassille, joten voi olla, että aukio saa uuden tarkoituksen. Lapset kinuavat siihen kovasti parkour-telineitä, jos ne saa suunniteltua sellaisiksi, että niitä voi hyödyntää myöhemmin esim. pergolarakenteena, luulen, että siihen suuntaan ollaan menossa.

 10. 10

  sanoo

  Saa. Puutarhan ja ylipäänsä koko kodin pitää olla asukkaidensa näköinen!

  Me muutimme aikanaan omakotitaloon, jotta lapsilla olisi tilaa leikkiä. Puutarhainnostus tuli vasta myöhemmin. Muistan ajatelleeni ennen kuin muutimme omakotitaloon, etten halua koskaan trampoliinia pihaan, koska se on niin ruma. Mutta pojat saivat mielen muuttumaan ja hyvä niin, koska trampoliini on ollut pihassa jo kymmenen kesää kovassa käytössä ja uskon, että tulee olemaan vielä monta kesää. Tällä hetkellä nikottelen ajatukselle, että teini haluaa uima-altaalle koripallokorin. Mutta sinne se on ensi kesänä luvattu laittaa, kivahan se on kavereiden kanssa siellä pelailla. Ja usko tai älä, tätä kirjoittaessa toinen teini tuli kotiin ja ilmoitti rakentavansa kaverinsa kanssa pihasaunan taakse kesällä minihalfpipen. Onneksi kasvihuoneeni on eri puolella pihaa 😀

  Joku muukin bloggari on kirjoittanut saavansa haukkuja joka kerta, kun trampoliini näkyy kuvissa. En muista kuka. Naurettavaa sanon minä!

  • 10.1

   sanoo

   Mulla on kaikki lapsien olemassaoloon viittaava (tramppa, lelut, leikkipaikat) sellaisia, että joku intoutuu kommentoimaan, että kun täällä Viherpihan alla bloggaan, luulisi, että osaisin olla vaaditun tason mukainen. Lienee kyseessä pääasiassa sama spämmeri, ainakin ip-osoite on sama eri nimimerkistä huolimatta melkein aina.

 11. 11

  sanoo

  Ilman muuta trampoliini tarvitaan! Kun lapset eivät enää pompi, on aika perheen äidin treenata lantionpohjalihaksiaan 😉 Rumahan se on, siitä ei pääse mihinkään.

  Nyt meillä pärisee mopo. En voinut aavistaa, että voisin tavallaan pitää sen äänestä maaseutuidyllissä. On se vaan niin kivaa kun lapset saavuttavat tavoitteitaan ja nauttivat.

  • 11.1

   sanoo

   Ah, kuinka ihanan lohdullista – tietenkin tarvitaan! Mun lantionpohjalihakset on treenattu kuntoon nimenomaan tramppatreenillä. Toimii!

 12. 12

  sanoo

  Tottakai voi olla ja oikeastaan vähän pitääkin jos talossa asuu tramppaikäisiä lapsia <3 Meillä liittyy trampoliiniin niin ihania muistoja, että pois en antaisi. Rakennusaikana se tarjosi lapsille oivat paikan riehua ja purkaa energiaa ja samalla he olivat poissa vaarallisistakin työvaiheista. Sittemmin tramppa on kasattu joka kevät ja jokainen ensimmäinen pomppu on kuvattu kännykällä. Oikein haikeana totesin juuri miehelleni, että viime kesänä tramppa oli ensimmäistä kertaa vähän vähemmällä käytöllä kun esikoinen täyttää jo 13 v. Onneksi pienimmäinen ja naapurin tytöt vielä jytkyttivät kyllä ihan mukavasti!

  • 12.1

   sanoo

   Onpa piristävää kuulla, että meissä aikuisissakin on niitä, jotka emme tahdo luopua pomputtimesta! Tuntuu, että äänessä ovat aina ne tramppoihin negatiivisimmin suhtautuvat. Mutta lasten vanhemmat tuntuvat tietävän, mikä merkitys näillä hökötyksillä on meidän vanhuutemme kustantavien ihmisten mielenterveyden kehitykselle. Jes!

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *