Näyttävin reunuskasvi: pikkusydän

pikkusydan_kasvihormoni.fi-1Kirsikkapenkin reunassa pullistelee täysi rivillinen pikkusydäntä. Kasvi nosti lehtensä esiin heti krookusten aikaan ja nyt se on avannut ensimmäiset kukkansa. En osaa tunnistaa kevät- ja kesäpikkusydäntä toisistaan, kumpikohan minulla mahtaisi olla?

Kasvi on tosi tuuhea pöheikkö, joka peittää kohopenkin reunun allensa. Joka alkukesä tulen siihen tulokseen, että tämä on täydellinen reunuskasvi. Elokuussa sen lehdistö tosin ränsistyy ja silloin mietin, miksi ihmeessä olen laittanut sitä koko penkin leveydeltä. Mutta vastaus löytyy taas seuraavana keväänä: tämän vuoksi! pikkusydan_kasvihormoni.fi-2Viime vuoden kaltainen vaaleanpunaisten tulppaanien iloittelu taitaa jäädä tänä vuonna väliin. Lieneekö kyse talven pakkasista vai muusta syksyn erikoisuuksista, mutta pinkkejä ’van Ejk’-tulppaaneja on noussut esiin vain muutama hassu kymmen. Kitkiessäni välipenkin reunaa esiin nousi muutama viime syksynä istuttamani uusi sipuli, jotka eivät olleet juurtuneet. Se selittänee sen, että vaikka lisäsin näitä samoja mahtavia tulppaaneja penkkiin, ei niitä näytä nousevan kukkaan kuin penkin toisessa päässä, jossa juurtuminen on selvästikin onnistunut paremmin.

Onneksi tuolla näyttäisi olevan liuta muita, hieman myöhäisempiä tulppuja tulemassa, joten kukinta ei jää kokonaan väliin tänäkään vuonna.pikkusydan_kasvihormoni.fi-3

Dicentras have formed once again a nice border to this partly shaded flower bed. Seems like the exceptionally different fall and winter we experienced has made it hard for the tulips to bloom in masses. Soon we’ll see what it will be like when they open in numbers.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Kaunista! Sain viime vuonna pikkusydämen taimia, mutta nyt ne näyttävät pieniltä ja kituvilta, vaikkakin kukkivat. Onkohan se enemmän varjopaikan kasvi? Minulla se on aika auringossa.

  • 1.1

   sanoo

   Pikkusydämet ovat puolivarjon kasveja, mutta äidilläni ne kasvavat aivan hurjina myös auringossa. Maan pitäisi pidättää kuitenkin jossain määrin vettä menestyksen takaamiseksi, ihan kuiva ei ole hyvä.

  • 2.1

   sanoo

   Pikkusydän on kiitollinen leviäjä, joten jos malttia riittää, muutamalla taimella pääsee melko pitkälle :).

 2. 3

  sanoo

  Minäkin tykkään pikkusydämestä, kukkii pitkään ja on tiivis kasvusto. Tosin voi levitäkin mutta toistaiseksi on pysynyt hyvin kurissa. Viime talvi tais olla kova sipulikukille.

  • 3.1

   sanoo

   Meillä tuo leviäminen tahtoo olla vauhdikasta mutta koska se on pintajuurinen, on sen kasvua melko helppo rajata. Lapio vaan maahan ja toinen puolikas pois ja jakoon, niin jo helpottaa loppuvuodeksi leviämistä!

 3. 4

  sanoo

  Olen samaa mieltä, pikkusydän on niin kiitollinen kasvi ja kukkakin on kaunis. Luulisin että tämä olisi kevätpikkusydän koska noin aikaisin puhkeaa. Minulla on pikkusydän puolivarjossa ja tykkää kovasti. Alkuun oli pieni mutta pullahtaa nopeasti vuosien saatossa ja leviääkin kivasti. Ainakin yksi taimi pilkistää pohjanmaan korkeudella, saas nähdä kuoliko loput?

  • 4.1

   sanoo

   Toivottavasti kukkasi nousee myös muualta kasvuun! Menetyksiä tuntuu liittyvän menneeseen talveen mutta onneksi pikkusydän on melko hyvä uusiutuja, niin saat tilalle nopeasti jakotaimia, jos ei raaski ostaa kaupasta uusia.

  • 5.1

   sanoo

   Jos se on tätä vaaleanpunaista pikkusydäntä, niin kyllä leviää! Nämä (ja penkin toisen puolen pikkusydämet) on otettu yhdellä lapionpistolla neljä vuotta sitten. Hyvä puoli on se, että kasvi on helppo pitää kurissa, sillä se on pintajuurinen, joten tarvittaessa saat pian myös jakotaimia kavereille tai vaihtopäiville!

 4. 6

  sanoo

  Minäkin laitoin uuden istutusalueen reunaan pikkusydäntä viime vuonna, ja hyvin näyttää talvesta selvinneen. Täällä III-vyöhykkeellä ei vielä olla kyllä lähelläkään kukintaa… 🙂

  • 6.1

   sanoo

   Näyttää meidän kolmosvyöhykkeet olevan erilaisissa olosuhteissa. Täysin varjossa olevat pikkusydämetkin avasivat ensimmäiset kukkavanansa tänään, nämä vähän aurinkoisemmassa olevat viikko sitten.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *