Lokakuun upea hehku loistaa

ruskapiha_kasvihormoni.fi-4Lokakuun nimi voisi olla myös ruskakuu, niin mahtavasti nimittäin hehkuu. Nuorempi juniori äimisteli tänään kouluun lähtiessä aroniapensaiden leimuavaa oranssia. Niiden väri on suorastaan hohtavan intensiivinen. Tuntuu, että edes voimakkaan punaisena leiskuvat villiviinit tai kirsikat eivät pääse tähän samaan voimaan kuin mikä on varattu aronialle.

(Meillä taitaa kasvaa marja-aroniaa, sillä naapureiden aroniat ovat vielä meidän pensaita voimakkaampia väreissään. Uskoisin, että muut tiellä olevat raja-aidat ovat koristearoniaa. Tai tiedä häntä, kun lajista ei ole jätetty meille vinkkejä, mutta salapoliisina yritän kuitenkin päästä asiasta perille.)

ruskapiha_kasvihormoni.fi-7Aronia-aita antaa vahvan kontrastin muille, vielä raikkaan vihreinä kasvaville kasveille. Onneksi on tullut istutettua myös näitä muita, viilentäviä kasveja tuonne ruskakasvien sekaan.ruskapiha_kasvihormoni.fi-6Tänään tuskailin kovasti, pitäisikö kukkasipuleita istuttaessa säilyttää vielä nämä hyvänä pysyneet kasvit vai leikkaanko varret suosiolla kompostiin. Päädyin siihen, että tässä yllä olevassa rinteessä on nyt multapinta: samalla sain pienennettyä runsaina rehottavia kasveja niin, että toivottavasti ensi vuonna tässä kasvaa alue, jossa on jotain rytmiä. Nyt kyseessä on lähinnä myrskytanner.

Hopeapeippi ja helminukkajäkkärä saivat molemmat tiukan typistyksen maavarsilleen ja rönsyilleen, jotta ensi vuonna ne täyttävät vain oman kolonsa. Myös muhkeiksi kasvaneet kuunliljat (joiden lajinimi ’Francee’ löytyi juurakon viereen upotetusta nimikyltistä) puolittuivat, jolloin ne näkyvät ensi kesänä taas puolipalloina yhden yhtenäisen lämpäreen sijaan. Tätä odotan!

ruskapiha_kasvihormoni.fi-8Ruskan lisäksi väriä löytyy pihasta vielä violetteina kasvavista kasveista. Nyt loppukesästä ostin pari keijunkukkaa, jotka tuovat oman lisänsä värikimaraan. Keijunkukan lehdet ovat mainioita myös sisällä kukkakimpuissa, sillä ne pysyvät hyvinä ja napakoina viikkokaupalla. Toivottavasti nämä säilyvät talven yli, peukutan näille nimittäin ehdottomasti!

Pian ruskakausi on ohi, mutta kyllä tätä kasvukauden lopettavaa fanfaaria varten kannattaa panostaa kasvivalintoihin, on se vaivan arvoista.

ruskapiha_kasvihormoni.fi-9

When is the right time to cut back dying leaves? When the colors are still bright, I postpone the decision. Not quite yet, please.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Vaikka ruska kestäisi vain vaikka viikon, niin kyllä kannattaa panostaa!
  Tänä syksynä on onneksi saatu nauttia näistä väreistä jo viikkoja.

  • 1.1

   sanoo

   Nyt on kyllä pitkästä aikaa erityisen kaunis ruskavuosi! Meillä alkavat puut vähin erin kaljuuntua, joten puutarhakasvit on se jäljellä oleva ruskan muoto. Mutta sitä kestää vielä onneksi hetken.

 2. 2

  sanoo

  Aronia on todellakin yksi kauneimmista syysväreistä. Marja-aroniassa on hieman isommat marjat kuin koriste aroniassa. Auttaisiko se yhtään tunnistamaan kumpi on kumpi? 🙂

  • 2.1

   sanoo

   Kiitos vinkistä! Tällä perusteella meillä on marja-aroniaa, marjat on huippuisoja. Jos olisi intohimoinen aronisti, meiltä saisia satoa pakastintolkulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *