Leiskuva ruska lokakuun alkuun

ruska_pohjoispuoli_kasvihormoni-fi-1Kaverini kehui muuttuneensa tänä vuonna syysihmiseksi. Syy on kuulemma ruskassa, joka hurmaa.

Luulen, että minusta tuli syysihminen parikymmentä vuotta sitten samasta syystä – ruskan ja lämpimien syyspäivien ansiota kaikki.

ruska_pohjoispuoli_kasvihormoni-fi-2Meidän pihan paras ruskanurkkaus on tämän pohjoispuoli. Ei täällä toki joka vuosi ole yhtä mahtavaa värimerta, viime vuosi oli sateiden vuoksi melko vaatimaton. Mutta kun suurin osa rinteen kasveista on juuri ruska- ja syyskasveja, ei väriloisto ennen marraskuuta petä minään vuonna.

ruska_pohjoispuoli_kasvihormoni-fi-4Ruskakasvien kaverina toimii hyvin ikivihreät havut ja hopealehtiset kasvit, sillä ne tuovat kivasti tasapainoa värien sekaan. Oranssiksi muuttuvat pilvikirsikka (kuvassa oleva puu) sekä naapurin raja-aitana kasvava marja-aronia ovat huikeita värimeriä, kanadanpiiskut (yläkuvissa etualalla) tuovat kirkasta keltaista piristämään tilannetta. (Heh, siis jos oranssia voi piristää jollain, jokainen päättäköön sen itse.)

ruska_pohjoispuoli_kasvihormoni-fi-7ruska_pohjoispuoli_kasvihormoni-fi-6Jos muut kasvit sattuisivatkin skippaamaan ruskan, kuunliljat kellastuvat joka tapauksessa. Tämä lokakuun vaihde on oikeastaan suurin syy sille, että kasvatan näitä taviskuunliljoja, niiden lehtien ruska on pettämätön. Onneksi viime yönä ollut kuura oli kevyt, niin lehdet eivät muuttuneet vielä täysin liiskoiksi.

ruska_pohjoispuoli_kasvihormoni-fi-8

Fall colors are the highlight before the harsh and dark season. The North side is the brightest spot in our garden, balanced by the evergreens and silvery leaves of smaller plants between the fiery oranges and yellows.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
 1. 2

  sanoo

  Ihania syksyn värejä puutarhassanne! Minä hoksasin vasta tänä vuonna tuon kuunliljojen kauniin syysvärin.
  Aurinkoiset, kuulaat syyspäivät ovat tosiaan huippuja, mutta on myös kivaa fiilistellä sateessa ja tuulessa. 🙂
  Ihanaa lokakuuta!

  • 2.1

   sanoo

   Kaunista lokakuuta sinnekin!
   Sateet kuuluvat syksyyn, joten niissäkin on syysfiilistä. Mutta eihän sitä voi kieltää, että aurinkoisessa kelissä viihtyy ja mieli virkistyy.

 2. 3

  Pirjo sanoo

  Ihania sävyjä. Tykkään tosi paljon tuosta pilvikirsikan ruskasta. Siinä kun on samaan aikaan vihreitä ja oransseja lehtiä. Jotenkin niin heleää 🙂

  • 3.1

   sanoo

   Syksyn värimaailma on ihan omaa luokkaansa, harva meistä laittaa tuollaisia massoja keltaista ja oranssia kasvukaudelle. Värien heleys ja herkkyys on yllättävää, kun syksy säväyttää siveltimellään.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *