Kuinka tuija-aita tuli ollakseen

Tuija-aita_istutettu_kasvihormoni.fi 1

Vastaistutettu tuija-aita toi pihaan heti yksityisyyttä. Etpä tietäisi, että aidan takana on kasvimaa tai että siellä pelataan palloa.

Yksi blogihistoriani kysellyimpiä aiheita on pihamme tuija-aita. Kerron tässä postauksessa sen istuttamisesta, jos kaipaat kokemuksia aidan leikkaamisesta, klikkaa itsesi tänne, kevätsuojausta koskeva postaus löytyy taas täältä.
Tämänkertaisessa postauksessa vastaan myös useimmin esitettyihin kysymyksiin, joten jos etsit tietoa tämän vuosituhannen raja-aitahitistä, lukaise ihmeessä postaus huolella läpi!

1. Miksi tuija-aita?

Meidän tontti on rinnepiha ja talo kaksikerroksinen rinnetalo. Se tarkoittaa, että yläkerrasta on hyvät näkymät kohti horisonttia – mutta valitettavasti horisontin edessä on yksi rivitalo ja sen takana tuuhea metsä. Ei siis tiirailla merentakaisia maisemia vaan aika usein vilkuillaan, mitä naapuritontilla tapahtuu. Rinteen alla olevalta kevyenliikenteenväylältäkin voi katsella meidän pihaan, ainakin siihen asti, kunnes Tekninen tuki ahdistui entisen marja-aronia-aidan läpinäkyvyyteen kolmena vähemmän vehreänä vuodenaikana. Elämämme yksityisyyttä varten kaivattiin tarpeeksi nopeasti ja korkeaksi kasvava aita,  joka peittäisi näkyvyyttä myös talviaikaan. Kuusiaita olisi ollut mahtava, mutta peittävyyttä olisi ollut tiedossa liian hitaasti. Hyvä kakkonen oli tuija-aita, josta tuli meidän ykkönen.

2. Tuijia on erilaisia, mistä aita pitäisi istuttaa?

Meidän aita on ’Brabant’-tuijaa. Se kasvaa vauhdilla, puolisen metriä vuodessa, ja kestää hyvin leikkaamista. Aita onkin valittu juuri leikkaamista silmällä pitäen, mutta mikäli haluat välttää huoltotoimenpiteitä maksimaalisesti, valitse ’Smaragd’-tuija. Se kasvaa tiiviisti mutta hitaasti.

3. Paljonko taimia tarvitaan?

Tiiviin ja leikatun aidan suositusistutusväli on kolmisenkymmentä senttiä. Se tarkoittaa, että yhtä aitametriä kohti pitää hankkia kolme tainta. Toki istutusväliä voi harventaa vaikka metriinkin mutta silloin aidan peittävyyttä pitää odottaa muutama vuosi eikä aita näytä alussa kivalta (muista leikata tällöinkin joka vuosi). Rahapussin paksuus ja kiire siis ratkaisevat. Aitataimikuolemia varten kannattaa hankkia muutama ylimääräinen taimi, mikäli pysyy istuttamaan ne pihalle jemmaan. Näin saa heti oikean kokoisia taimia mahdollisten vahinkokuolemien tilalle.

Tuija-aita_istutettu_kasvihormoni.fi 4

4. Onko aita kallis?

On ja ei. Taimen hinta riippuu sen koosta ja lajista: ’Brabant’-laji on huomattavasti ’Smaragdia’ halvempi johtuen sen kasvutahdista. Kun aitataimia ostetaan kerralla paljon, saa taimista usein alennusta. Meidän 120-senttisenä hankitut taimet maksoivat vuonna 2013 noin 15 euroa kappale, ne olivat paakkutaimia. Astiataimet ovat hieman hintavampia, pienemmät taimet meidän aitataimia edullisempia (poislukien hinnannousu). Hinta riippuu myös tilausajankohdasta, kannattaa etsiä tarjouksia.

Isoon määrään sai kotiinkuljetuksen kaupan päälle, mikä oli erittäin hyvä asia. Peräkärryllä taimia olisi pitänyt käydä hakemassa useaan otteeseen.

Tuija-aitataimet_Kasvihormoni.fi

Tilatut aitataimet saapuvat pihaan lava-autolla. Ne nostetiin suoraan istutuspaikan viereen.

5. Milloin aidan voi istuttaa?

Istutusajankohtia on oikeastaan kaksi: kevät ja syksy. Meidän taimet olivat viimeisiä, jotka Hollannista toimitettiin, ne saapuivat kesäkuun alussa. Suuri osa taimista tulee ulkomailta, jossa kesäkuussa on jo kasvukausi pitkällä eikä taimia ole hyvä nostaa enää silloin ylös maasta. Syksyllä, kun kasvukausi alkaa olla jo ohi, taimia voi taas hankkia, sillä ne selviävät siirrosta paremmin.

Mikäli hankkii astiataimia (eli taimet ovat mustissa muoviruukuissa tuollaisen verkkopussin sijaan), aidan voi istuttaa milloin tahansa.

6. Ruukkutaimia vai paakkutaimia? Miten ne eroavat toisistaan?

Ruukkutaimet on istutettu alun perin muoviruukkuihin, niitä on siten helppo kuljettaa ruukkuineen päivineen paikasta toiseen. Kaikki juuret kulkevat ruukun sisällä. Niitä voi istuttaa milloin tahansa, katso kysymys 5.

Paakkutaimet on istutettu peltoon, mistä ne nostetaan ylös ja multapaakku sujautetaan harsopussin suojaan. Siirrettäessä osa juurista katkeaa, minkä vuoksi taimen on kasvatettava nopeasti uudet juuret. Kasvatustavasta johtuen tämä on ruukkutaimia edullisempi vaihtoehto, mutta siirtoa ei voi tehdä keskellä kesää.

7. Mitä minun on huomioitava istutettaessa?

Aita pitää istuttaa riittävän multavaan paikkaan jossa ei saa olla nurmea tai rikkaruohoja. Taimia ja vastaistutettua aitaa tulee kastella alussa runsaasti, joten istutusta ei voi jättää odottamaan seuraaviin päiviin. Tarkemmat istutusohjeet on alla.

Tuija-aitavalmistelu_kasvihormoni.fi 1

Ennen istutusta kitkin tulevan aidan kohdalta kaikki mahdolliset rikkaruohot pois ja varmistin, että multaa löytyy puolen metrin verran. Lannoitin myös olemassaolevan maan kanankakalla (sitä saa pussissa kaupasta, menekki löytyy myös pussin kyljestä).

8. Kuinka aita istutetaan?

Ensin pitää huolehtia istutuspaikka kuntoon (kuva yläpuolella) ja mallata aitalinja oikeaan muotoon. Taimille kaivetaan yhtenäinen puoli metriä syvä oja, kastellaan se, asetetaan taimet ja ravinteikas multa ojaan, kastellaan ja – tadaa! – aita on valmis! Yksityiskohtaisemmat ohjeet on alla olevissa kuvissa.

Tuija-aidan_istutus_Kasihormoni.fi

1. Valmistele istutuspaikka virittämällä tulevalle aitalinjalle ohjausnaru, mikäli istutat aidan suoraan linjaan. Jos aidasta tulee kaareva, tee linja maahan vaikkapa maahan asetetun kasteluletkun avulla. Mikäli taimet ovat jo tulleet, aseta ne istutuspaikan läheisyyteen.

Tuija-aidan_istutus2_Kasihormoni.fi

2. Huolehdi, että tuijat ovat hyvissä voimissa. Peitä ne paahteelta ja anna niiden imeä vetta runsain määrin. Saavissa liottaminen tai vesisuihkun suuntaaminen juuristolle on hyvä tapa saada vettä taimille. Sadesää saattaa sekin auttaa urakoijaa. 3. Kaiva linjanarun tai -letkun avulla oikean mallinen, yhtenäinen oja taimille. Mikäli aitalinjaa ei ole huomioitu jo tonttia valmistellessa, ojan tulee olla puoli metriä leveä ja vähintään saman verran syvä. Mikäli maa-aines on savista, tällainen kuoppa tulee toimimaan vesiränninä ja täyttymään vedestä, tällöin on parempi istuttaa aita hieman koholleen ja jättää oja matalammaksi (ja huolehtia, että vesi valuu sen pohjalta pois). Multaa tulee olla joka tapauksessa puolisen metriä, jotta aita jaksaa kasvaa eikä kuole pois tai ole kitukasvuinen.

Tuija-aidan_istutus3_Kasihormoni.fi

4. Aseta aitataimet ojan viereen oikealle etäisyydelle toisistaan. Paranna olemassaolevaa maata ravinteikkaaksi tai tuo paikalle hyvää ja rikkaruohotonta multaa. Itse en suosittele peltomultaa, sillä saat siinä rikkaruohot mukana. Laita ojan pohjalle multaa sen verran, että taimi tulee asettumaan entiseen istutussyvyynteensä ojan pintaan nähden (tai jää koholleen, jolloin taimet tulevat pieneen harjuun). 5. Nosta taimet pystyyn ja avaa taimen ympärillä oleva tukiverkko yläosastaan. Kastele jokainen taimi noin kymmenellä litralla vettä. 6. Täytä oja mullalla ja tiivistä sitä kevyesti ensin jalalla painaen ja sitten kannullisella vettä. Lisää tarvittaessa multaa tiivistämisen jälkeen. Kata multapinta kuorikatteella ja viritä aidan ympärille tihkukasteluletku, mikäli satut omistamaan sellaisen. Kastele päivittäin kelistä riippuen viidestä kymmeneen litralla vettä tainta kohden: sadekelillä vähemmän, aurinkoisella säällä tolkuttoman paljon.

9. Kuinka paljon aitaa pitää kastella? 

Aitaa pitää kastella istuttamisen jälkeen säällä kuin säällä, istutettaessa ihan tuhottomasti (katso ohjeet kohdasta 8.). Meillä kasteltiin jokaista aitatainta ensimäisenä kesänä keskimäärin kymmenellä litralla päivässä, sadepäivinä vettä meni tainta kohti viitisen litraa päivässä ja aurinkoisella kelillä kymmenestä jopa kahteenkymmeneen litraan. Nyt parivuotias aitamme saa vettä pitkien poutakausien aikana parin päivän välein, sillä mieluummin kastelen liikaa kuin uusin pystyyn kuolleita taimia. Juuret ovat jo niin syvässä, että tavanomaisella kesäkelillä kastelua ei enää tarvita.

Tuija-aita_istutettu_kasvihormoni.fi 3

Paras kasteluajankohta on aamu. Meidän aidalle ostettiin istuttamisen yhteydessä tihkuletku, joka on viritetty kastelemaan ajastimen avulla aina kello 5-6 aamulla. Näistä kuvista puuttuu kuorikate, joka vähentää kastelutarvetta ja pitää veden tuija-aidan juurella.

10. Olen kuullut, että aitaa pitää kastella myös keväällä ennen lumen sulamista. Pitääkö paikkansa? 

Tämä ohje kertoo kastelun tärkeydestä. Kevättalvella, kun maa on jäässä, aita ei saa maasta vettä. Aurinko puolestaan haihduttaa vettä sen lehdistöstä myös keväällä. Kun aitaa kastelee lumen päälle, maa sulaa nopeammin ja pinnassa olevat juuret saavat vettä nopeammin. Taimien varjostaminen kevättalvella tehdään samasta syystä muutamana ensimmäisenä vuotena, siis jotta haihtuminen vähentyisi. Hyvin juurtunut aita ei kastelua välttämättä kaipaa – eikä varjostustakaan.

Meidän aita on itään avautuvassa rinteessä, joka on ensimmäinen meillä sulava paikka. Meidän taimia ei ole tarvinnut kastella mutta varjostaminen on ollut tärkeää.


Tuija-aita_istutettu_kasvihormoni.fi 2

11. Huomasin pylväitä teidän aidan keskellä. Mitä ne ovat?

Laitoin aidalle tukiseipäitä ensimmäisenä vuonna talvista varjostamista varten. Suojaverkot on nidottu niihin kiinni, sen kummempaa merkitystä tolpilla ei ole. Aita pysyy itsekseen pystyssä ja kasvaa suoraan, kunhan tarkkailee istuttamisen jälkeen, että taimet eivät lähde mullan tiivistyessä kaatuilemaan.

Toivottavasti postaus vastasi kysymyksiisi! Mikäli ei, laitahan niitä tuohon kommenttilaatikkoon, niin tarkennan vastauksiani.

Aidan leikkaamiseen liittyvä postaus löytyy täältä.

Kesäleikkaamisesta kirjoitan täällä.

Tuija-aidan kevätsuojausta koskeva postaus löytyy täältä.

We have a cut thuja hedge at one side of our yard. In my experience, it is a very easy hedge giving privacy in all four Finnish seasons. When the hedge is just planted, watering is the most important thing to focus on. Other than that, the hedge will take care of itself.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Tuija-aita on varmaan tämän hetkisin ristiriitaisin puutarhatrendi. Laji oikein valittuna, riittävän tiheästi istutettuna ja oikein leikattuna mitä kaunein aita. Mutta ne lähinnä yksittäiskasveiksi sopivat tupsumaiset lajikkeet ovat aidoissa hirvitys. Aitalajeista paras on ehdottomasti Brabant. Myöskään ne metrin välein istutetut aidat eivät ole mieleeni. Lisäksi aitaa nähdään ihan liian paljon eteläisillä paahdepihoilla, joissa kaunis vihreä väri on muuttunut kuivan keltaiseksi. Kuten kommentin pituudesta näkee, todellakin ristiriitainen aihe 😀

  • 1.1

   sanoo

   Minä olin ennen tätä pihaa sitä mieltä, että meille (minulle) ei voi tulla tuija-aitaa ja syy oli mitä suurimmassa määrin juuri nuo kamaluudet, joihin törmää tuon tuostakin. Meilläpäin on kuitenkin yksi erityisen ihastuttava tuija-aita, nyt jo varmaan reilusti yli parikymmenvuotias, joka on antanut mielessäni mahdollisuuden tuija-aidalle. Meidän oma tulee olemaan tiiviiksi leikattu, kapea versio, sillä en voi kuvitella mitään kauheampaa kuin hapsottava tuija-aita. Mutta toisaalta – kamalia ovat myös hapsottavat kuusiaidat, ja hyvin hoidettu (= leikattu) kuusiaita on kaunein aita, minkä tiedän.

 2. 2

  Anneli Mela sanoo

  Kiitos erittäin tarkasta istutusohjeesta! Ostin juuri 10 kpl brabant tuijia aitaa varten. Myyjä sanoi, että istutusväli olisi 2 metriä. Ehkä laitan väliksi vain 80 sm, koska tuijat ovat nyt jo tuuheita ja n.120 sm korkeita. Tuo minua hirvittää, että maan pitää olla rikkaruohoton! Siinäpä minulla urakkaa kerrakseen. Leikkasin nimittäin Siperianhernepensasaidan pois, tyngät vain jäivät, olen odottanut naapurin isännän poikaa ottamaan juurakot pois traktorin kauhalla, mutta ei näytä olevan aikaa sellaiseen. Nyt ajattelin istuttaa ne juurakoiden eteen ja kaivaa maata pois se puolen metrin verran. Käykö lannokkeeksi hyvin kompostoitunut ulkohuoneen alusta? Komposti on yli 2 vuotta vanhaa, eli hyvin palanutta. Marjapensaille ja omenapuille en tohdi sitä laittaa. Ostin myös havupuille ja rodoille tarkoitettua multaa lisukkeeksi. Onpa minulla urakkaa, kun melkein 70 kymppisenä alan kaivaa maata, mutta kuntohan siinä vain kohenee ja selkä menee jumiin….
  Kiitos vielä hyvistä neuvoista, katsotaan, kuinka minun käy
  Terveisin Anneli Mela

  • 2.1

   sanoo

   Terve Anneli! Uskoisin, että myyjä on sanonut tuon kahden metrin istutusvälin sillä ajatuksella, että tuijistasi kasvaa täysikokoiset puut, ei tiivis aita. Leikattu aita tehdään aina tosi tiiviiksi, jotta siitä tulee tuuhea ja peittävä. Joten laita vaan tiiviimmin kuin mitä myyjä ehdotti.
   Ulkohuussin alustaa voi ymmärrykseni mukaan laittaa kasveille, joita ei syödä ja kasvimaallekin sen jälkeen, kun se on kompostoitunut hyvin (vähintään sen pari vuotta). En tosin ole koulutettu puutarhuri, joten tämä neuvo on sen mukaan, mitä olen muilta oppinut.
   Hyvää kaivamisintoa ja keittelehän naapurin isännän pojalle kakkukahvit, jos sillä saisit hänet tulemaan teidän tontille apulaiseksi!

 3. 3

  Kirsi Kauko sanoo

  Hei vaan!
  On hauska lukea aiheesta, kun omalla pihalla on useampi erilainen tuija ja nyt kokeillaan pientä aidan pätkää terassin sivustalle näkösuojaksi. Terassin laajennus toi ajatuksen tuijista, koska alkuperäisen terassin varjostajana on tosi upea liki 3 metrinen tuija, joa ei ole ilostuttanut meitä vielä kovinkaan montaa vuotta ja on kasvanut jo hyvinkin komeaksi.

  Meillä maa-aines tontilla on tätä niin yleistä Etelä-Suomen alueen savea ja savea… ohuehko kerros multaa ja siinä kasvaa ”sekalaista nurmea”. Jokaisen istutuksen kohdalle on pitänyt kaivaa riittävä kuoppa ja multaa alle ja ympärille. Kanankakalla enimmäkseen lannoitellaan. Keväisinkin lisäilen mieluiten juurille sitä kanankakkaa ja tarpeen mukaan uutta multaa.
  Suuri ihmetys tässä etelään päin viettävällä melko aurinkoisella rinnetontilla onkin ollut se, miten hyvin tuijat ovat pärjänneet ja kasvaneet nopeasti ja kauniisti. Meillä ei ole tehty näin mittavaa kaivuu- ja kastelutyötä kuin kuvailet, mutta toki tuijan ominaisuudet huomioiden ja tieto siitä, miten se heräilee kevään tullen vielä jäisessä maassa, on tarpeen ja antaa puulle lämmintä kasteluapaua, ettei etenkään alussa tuija kuole jo seuraavana tai sitä seuraavana keväänä. Suojasin alussa puita kylmältä, mutta nyt en enää ole ollut niistä niin tarkka. Kenties leudommiksi tulleet talvet myös helpottavat puiden selviämistä. Saapa nähdä kuinka tuo pieni aidanne tulee pärjäämään täällä muiden tuijien mukana. Kesäterveisin KK

  • 3.1

   sanoo

   Kiva kuulla kokemuksista siellä teidän pihalla! Kaikki käytännön kokemukset lisäävät onnistumisen mahdollisuutta seuraaviin yrityksiin.

   Meillä tuota kastelua on harrastettu erityisesti sen vuoksi, että seitsemänkymmenen tuijan kanssa ei halua kokea joukkokuolemaa. Lisäksi voimakkaasti kuivuva rinteen yläosa lisää tarvetta kastelulle. Hyvä, että teillä on selvitty pääosin ilman kastelua – tosin savimaa pidättää vettä hyvin.

   Toivon pitkää ikää teidän laajennusistutukselle!

 4. 4

  Noora sanoo

  Kiitos tosi hyvästä postauksesta! Meillä istutettiin timanttituija-aita tänä keväänä (26 tuijaa) aurinkoiseen rinteeseen ja asennettiin samanlainen tippukasteluletku, joka on ajastettu kastelemaan päivittäin, tuijien juurilla myös kuorikate. Nyt kuitenkin osassa tuijista on ruskeita kohtia ja mietin mistä tämä voisi johtua? Onko kokemusta tai tietoa? Harmittaa tosi paljon jos ihana ja kallis aita menee pilalle. Kiitos jo etukäteen vinkeistä! 🙂

  • 4.1

   sanoo

   Meillä ainakin istutusvaiheessa osa oksista sai vaurioita ja ne kuivuivat. Uutta kasvua tuli kuitenkin tilalle niin, että aukkoja ei päässyt tulemaan. Toivottavasti teillä on samanlainen tilanne! Ja jos ei oikeasta istutustavasta ja huolehtimisesta huolimatta juurtuminen ota onnistuakseen, kannattaa valittaa ostoliikkeeseen. Heilläkin on vastuu siitä, että taimet ovat hyvässä kunnossa myytäessä. Muutama valokuva ja vaikkapa näyte istutusmaasta mukaan, kun käy kertomassa tilanteesta, niin myyjä uskoo kertaheitosta, että vika ei ole teidän istutus- ja hoitotavassanne. Uskon, että aidastanne tulee hyvä!

 5. 5

  jari sanoo

  Mistä kannattaisi tuijat ostaa että tietää mitä saa. Ei varmaaan mistään halpakaupoista?

  • 5.1

   sanoo

   Me varmistettiin tuijien tuoreus tekemällä tilaus etukäteen, jolloin ne tulivat suoraan viljelymaasta eli Hollannista meidän pihaan. Toimituksen etenemistä pystyi seuraamaan rahtinumeron avulla koko matkan ajan, jolloin tiesi, kuinka kauan kuljetus seisoo missäkin paikassa kuivumassa. Tilauspaikka oli muistaakseni Kodin terra, josta oli keväinen tarjous. Mikäli ostaa ison määrän, harvalla myyjällä on sellaista varastossaan, yleensä varastomäärät ovat alle 50 kappaletta. Ja jos tuijia on valmiina varastossa, kannattaa kysyä tarkkaan, miten niitä on hoidettu ja kuka on toiminut hoitajana, puutarhuri osaa työnsä taatusti paremmin kuin kesäapulainen.

 6. 6

  Tuulia S. sanoo

  Hei,

  Tosi kiva postaus tuijien istutuksesta. Itse olen mietiskellyt timanttituijien istuttamista keväällä ja tästä on varmasti mukavasti apua, kun päästään sinne asti. Mainitsit tilanneesi tuijasi Hollannista. Törmäsin itse tällaiseen sivustoon . Olisikohan kenelläkään kokemuksia siitä? Lupaavat, että taimet tulevat ihan suoraan kotiin taimistolta. Sivustolta löytyy myös tietoa tuijista, tosin ei niin kivoilla piirroskuvilla kuin täältä 😀

   • 6.1.1

    Tuulia S. sanoo

    No voi jee 😀 Vieläkin se uupuu, jätetään sitten html pätkät pois, eli plantinavia.fi sivustoa olen miettinyt tässä hetken aikaa, jos jolla kulla on kokemuksia, niin kertokaa 🙂

    • 6.1.1.1

     sanoo

     Moikka! Mulla nuo linkit toimivat, joten ei hätää! Sivuston lupaukset kuulostavat tosi hyviltä! Eli jos uskallusta riittää, ei muuta kuin tilaamaan! Itse rupesin miettimään tuota valkopyökkiaitaa: pyökki olisi mahtava aitana, mutta ei tahdo menestyä III-vyöhykkeellä asti. Valkopyökille ei myöskään luvata menestymistä kuin meri-ilmaston muuttuessa mannerilmastoksi, joten olisi kiva kuulla, onko joku onnistunut talvettamaan sitä täällä Suomesa.

     • 6.1.1.1.1

      Tuulia S. sanoo

      Hyvä, että toimivat 😀 Valkopyökki olisi kyllä myös todella kaunis, mutta tuija taitaa silti olla meille se juttu tällä kertaa. Onneksi on vielä aikaa seuraavaan istutuskauteen, niin voi kunnolla tuumia ja suunnitella mistä hankki ja mitä.

 7. 7

  Heikki Mannermaa sanoo

  Hei,
  Laitamme 2016 keväällä timanttituija aidan samantapaiseen omakotitalon rinnepihaan.
  Kysymys; millainen tihkukasteluletku teille tuli (merkki,malli), onko ollut ok, onko molemmin puolin aitaa kuten 9 kohdan kuvasta voi ymmärtää olevan?
  Terveisin,
  Heikki Mannermaa
  Kerava

  • 7.1

   sanoo

   Hei Heikki!

   Meidän tihkukasteluletku taisi olla Lidlistä hankittu, joten sen tarkempaa merkkiä tai mallia en osaa sanoa. Letku on sellainen, jossa on reiät veden tihkumista varten, toinen tihkuletkuversio on huokoista materiaalia, jossa vesi ikään kuin vuotaa materiaalin läpi. Tätä Lidl ei siis myynyt.

   Ensimmäisenä vuonna letku oli kuvan tavoin molemmin puolin aitaa, tosin koko aidalle ei kaksinkertainen pituus riittänyt, mutta suurimmalle osalle kyllä. Kaksinkertainen letkutus lyhentää kastelun pituutta ja varmistaa, että maa on kostea taimien molemmin puolin. Syksyllä letku kerättiin pois ja seuraavana keväänä, kun se viritettiin uudelleen, laitoimme sen hieman eri tavalla aitataimien ympärille. Tuolla taovin suoraksi viritettynä letkua piti hieman vahtia, että se ei veden paineesta hypännyt tukitikkujen yli ja valunut rinnettä pitkin alas. Ratkaisimme tilanteen pujottamalla letkun siksakiksi noin kolmen taimen välein, se siis kulkee tällä hetkellä kolmen taimen oikealla puolella, sitten niiden välistä kulkeakseen taas kolmen taimen vasemmalla puolella. Pujotin koko letkun pituuden taimille, eli näinkin letkua on miltei koko matkalta taimien molemmin puolin.

 8. 8

  Heidi sanoo

  Onko tuija-aita pysynyt hyvin rinteen päällä vai onko alkanut valumaan? Pitäisi itse myös istuttaa rinteen päälle..

  • 8.1

   sanoo

   Aita on pysynyt hyvin rinteen päällä. Tuijat juurtuu nopeasti, joten sen jälkeen kun alussa jaksaa kiskoa taimet suoraksi, kasvattaminen sujuu itsestään.

 9. 9

  Pia sanoo

  Hei,
  ja kiitos hyvästä postauksesta.
  Meillä on savinen maa ja hieman arvelluttaa istuttaa tuija-aitaa siihen. Kirjoitit että silloin on parempi istuttaa aita hieman koholleen ja jättää oja matalammaksi. Tarkoititko tällä sitä, että istutussyvyys olisi hieman korkeampi ja että kaivaisi ojan syvemmäksi, jottei pohjalle jäävä vesi tukehduttaisi taimen juuria? Tasamaalla kuten meillä, kun ei oikeen taida olla konsteja millä veden saisi ojan pohjalta valumaan pois.

  • 9.1

   sanoo

   Moikka, tulkitset ihan oikein: tavoitteena on nimen omaan se, että vesi ei jää syvänteen pohjalle ja jäädy talvella jääkimpaleeksi. Tällöin juuret saattavat myös vaurioitua. Periaatteessa sopivan määrän kasvualustaa voi kipata suoraan tasamaan päälle ja istuttaa taimet siihen. Se on vaan eri asia, suostuuko silmä tähän… Savimaa toimii hyvänä vesieristeenä ja siihen voi halutessaan kaivaa vaikka oman pienen lammen, joten jonkinlainen ratkaisu veden poissaamiseksi tuijien juurilta pitää löytää. Jos homma ei mitenkään onnistu, kannattaa istuttaa seisovaa vettä ja jäätymistä sietäviä aitataimia, kuten vaikka korallikanukkaa. Se on kalju talvella, mutta tosi kaunis silloinkin punaisine varsineen!

   • 9.1.1

    Jenni sanoo

    Hei Sini!

    Kiitos tosi hyvästä postauksesta! 🙂 Siitä on ollut paljon apua. Luin sitä monesti istuttaessani 6m pitkää Brabant-aitaani.
    Kysyisinkin nyt sinulta, onko mielestäsi syytä olla huolissaan kun taimet olivat jo Bauhausista ostettaessa kaikki kaarevia ja ovat edelleen melkein C-kirjaimen muotoisia, alaosasta tosin suoria. Istutimme aidan n 1,5kk sitten. Ovat siis ilmeisesti kasvaneet valoa kohti kurotellen jo taimistolla.
    Laitoin jokaiseen taimeen molemmin puolin tukikepit ja sidoin narulla rungosta kiinni yrityksenä suoristaa niitä.
    Taimet olivat ostettaessa 120 cm. Kastelen lähes päivittäin oikein kunnolla ja istutusmultana kokonaan uusi multa n. 50×50 ojanteeseen.
    Myös ruskeita oksia ilmestyy vähän väliä, vaikka kastelen reilusti.

    • 9.1.1.1

     sanoo

     Taimetko eivät ole suoristuneet lainkaan? Silloin olisin huolissani, sillä vähitellen aidan pitäisi kohota sille luonnolliseen kasvusuuntaan. Mutta jos ne osoittavat suoristumisen merkkejä, tulee aidasta lopulta suora, sillä 120 cm on vasta alku kasvulle. Alussa aita keskittyy juuriston kasvattamiseen, jolloin maan yläpuolen tapahtumat ovat paitsiossa.

     Meillä ruskeita oksia tuli ensimmäisenä vuonna, kun kuljetuksessa vaurioituneet oksat kuolivat pois. Aukkoja ei jäänyt, sillä uusi kasvu paikkasi vahingot. Jos kasvu tuntuu vielä syksyn alussakin ongelmalliselta, kannattaa olla yhteydessä myyjään, sillä reklamaatio on helpompi tehdä saman kasvukauden aikana.

     • 9.1.1.1.1

      Jenni sanoo

      Kiitos! Saattaa hienoista suoristumista olla havaittavissa, varsinkin kun tuin vinoimmat tukinaruilla, toivottavasti elpyvät. Yksi tosin on ruskistunut koko latvaosuudestaan, se varmaan täytyy vaihtaa ensi vuonna uuteen, jos kasvu sen vuoksi tyrehtyy…Hyvää kesää sinulle! T. Jenni

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *