Kevätkakku raparperistä, limetistä ja valkosuklaasta

Raparperilimettikakku_Kasvihormoni.fi-5

Joko teillä saa pihalta raparperiä? Kaupassa näkyivät jo ensimmäiset varret myynnissä ja meillä on pihalla lupaus siitä, että kohta saa kiskoa. Pakastimessa on myös pari purkkia viimevuotista sosetta, jota käytin tämän herkullisen ja helpon kevätkakun täytteeksi.

Raparperi on jo itsessään raikasta, mutta makumaailma täydellistyy vielä limetillä. Ylellisyyttä ja makeutta kirpeään täytteeseen tulee makeasta pinnasta, joka on valmistettu valkosuklaasta ja kermasta. Täytekakku on hyvä tehdä tarjoilua edellisenä päivänä, jolloin maut tasaantuvat jääkaapissa ja kakusta tulee tasaisen kostea.

Raparperilimettikakku_Kasvihormoni.fi-3

Raparperi-valkosuklaatäytekakku

Kakkupohja

  • 5 munaa
  • n. 2 1/2 dl sokeria
  • n. 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 6 liivatetta
  • 6 dl vispikermaa
  • 2 rkl vaniljakreemijauhetta
  • 2 1/2 dl raparperisosetta
  • 1/2 dl sokeria (tai maun mukaan)

Kostutukseen 

  • 1 1/2 dl sokeroitua mehua
  • 1 1/2 dl lime curdia

Pinnalle

  • 200 g valkosuklaata
  • 1 limetin kuori
  • 2 dl vispikermaa

Valmista ensin munakakkupohja lasitekniikalla

  1. Riko lasiin 5 munaa.
  2. Kaada toiseen lasiin saman verran sokeria.
  3. Mittaa kolmanteen lasiin leivinjauhe. Lisää vehnäjauhoja sen verran, että kuivia aineita on saman verran kuin munia tai sokeria. Sekoita jauhoseos hyvin lasissa.
  4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.
  5. Siivilöi vaahdon sekaan jauhoseos, älä vatkaa vaan kääntele se sekaan. Varmista, että taikina on tasaista eikä osa jauhoista ole jäänyt kulhon pohjalle.
  6. Laita irtorengasvuoan pohjalle leivinpaperi. Voit käyttää leivinarkkia: levitä se irtopohjan päälle ja kiristä rengas ympärille niin, että osa paperista jää tursottamaan vuoan ulkopuolelle.
  7. Kaada taikina irtorengasvuokaan.
  8. Paista kakku kypsäksi 175 asteessa. Aikaa menee noin 30 minuuttia, varmista pohjan kypsyys hammastikulla: tökkää tikku kakkuun ja nosta pois. Mikäli tikkuun jää taikinaa, jatka paistamista.
  9. Irrota kakku vuoasta ja jäähdytä hyvin. Jäähtynyt kakkupohja voidaan pakastaa tai säilyttää useita päiviä huoneen lämmössä.

Valmista kakun täyte

  1. Kaada raparperisose siivilään ja anna siitä irtoavan nesteen valua sopivankokoiseen kippoon siivilän alle. Laita liivatteet turpoamaan toiseen isohkoon kulhoon, jossa on runsaasti kylmää vettä.
  2. Vatkaa tässä välissä kerma ja kreemijauhe vaahdoksi. (Kreemijauheen voi halutessaan korvata myös vaniljasokerilla, tällöin kakun täytteestä tulee hieman pehmeämpää ja kakkua tulee hyydyttää vähintään yön yli). Lisää valutettu raparperisose vaahdon sekaan ja mikäli sose on sokeritonta, myös sokeria. Jätä täyte melko happamaksi, sillä päällisestä tulee hyvin makea.
  3. Kuumenna raparpereista irronnut mehu esimerkiksi teekupissa mikrossa kiehuvaksi. Puristele vesi liivatteista pois ja tipauta liivatteet kuuman mehun joukkoon. Sekoita seos tasaiseksi.
  4. Lisää liivateneste vaahdon sekaan hyvin vatkaten.

Kokoa kakku

  1. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan.
  2. Sekoita mehu ja lime curd (saa kaupasta, löytyy yleensä hillohyllystä) keskenään löysäksi tahnaksi. Sivele tahna jokaisen kakkupohjan päälle.
  3. Nosta kakun alin kerros tarjoiluvadille lime curd -puoli ylöspäin. Viritä pohjan ympärille hyydytysrengas tai sen puuttuessa irtokakkupohjan reunarengas. Kaada puolet täytteestä kakkupohjan päälle ja tasoita. Toista. Nosta lopuksi pintakerros kakun päälle ja peitä kakku esimerkiksi muovikelmula. Laita kakku hyytymään kylmään paikkaan. Anna hyytyä vähintään kolme tuntia ennen kuorrutusta, voit jättää kuorrutuksen myös seuraavaan päivään.

Kuorruta ja koristele kakku

  1. Pese limetti erittäin hyvin kuumalla vedellä ja juuresharjalla. Raasta sen jälkeen limetistä kuori hienoksi raasteeksi, jätä kuoreen pienet vihreät raidat koristelua varten.
  2. Sulata valkosuklaa vesihauteessa.
  3. Vatkaa vispikerma pehmeäksi vaahdoksi yhdessä kuoriraasteen kanssa. Lisää valkosuklaa kermavaahdon sekaan hyvin vatkaten.
  4. Irrota kakun ympäriltä hyydytysrengas ja kaada kuorrute kakun päälle. Levitä se tasaiseksi kerrokseksi reunoille ja päälle.
  5. Siivuta limetti ohuiksi renkaiksi ja koristele kakun pinta niillä.

Raparperilimettikakku_Kasvihormoni.fi-1

Ei kommentteja.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *