Kevään ensimmäinen raparperipiiras

raparperi_Kasvihormoni.fi-8Kasvattelen taas tänä vuonna raparperejä pimennossa, niihin kun tulee sillä tavalla niin tavattoman mureat ja miedon lempeät varret. Hapot jäävät niin vähäisiksi, että varsia voi vallan mainiosti siivuttaa salaatin sekaan sellaisenaan tai laittaa jäätelön kaveriksi. Pimeän kasvuympäristön saan ihan vaan laittamalla päälle mustan ämpärin ja silloin varsista tulee tällaiset taianomaisen herkulliset.

Keräsin mustan pöntön salaisuudesta ensimmäiset varret sosetta varten. Tämä nippu sai niskaansa desin verran sokeria ja keitin sitä pari minuuttia kattilassa. Sen jälkeen se pääsi piirakan päälliseksi. Piirakkaan laitoin tällä kertaa kaveriksi banaania ja vaniljakreemiä, yhdistelmä on yhtä aikaa pehmeän lempeä ja voimakkaan maukas.

raparperipiirakka_Kasvihormoni.fi-2

Makean raikas raparperipiirakka

pohja

  • 4 dl jauhoja
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 1/2 tl soodaa
  • 125 g sulaa voita tai juoksevaa margariinia
  • 1 dl jogurttia
  • 1 muna

täyte

  • 2 kypsää banaania
  • 2 dl vettä
  • 4 rkl vaniljakreemijauhetta
  • 2 munaa
  • 100 g tuorejuustoa

päälle

  • 2-3 dl makeutettua raparperisosetta

valmistus

  1. Sekoita kaikki pohjan aineet keskenään. Taikinasta tulee melko tiivis. Taputtele taikina halkaisijaltaan noin 24 cm pannuun tai piirasvuokaan.
  2. Soseuta banaanit haarukalla. Lisää joukkoon kaikki muut täytteen aineet ja vatkaa pari minuuttia sähkövatkaimella. Kaada täyte piiraspohjan päälle.
  3. Pursota tai levitä raparperisose piiraan päälle.
  4. Paista 175 asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

raparperi_Kasvihormoni.fi-1

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Kevään eka raparperipiiras on aina yhtä herkullinen! Mä teen aina maisemakahvilan raparperipiirakan. Mutta joka vuosi oon unohtanu kokeilla laittaa sen sangon raparperien päälle. Jospa ens keväänä… 😀
    Tuo basilika vinkki oli hyvä, laitoin saman tien vesilasiin juurtumaan. Mä unohdan aina kans kylvää siemenet.

    • 1.1

      sanoo

      Onhan se raparperipiiras hyvää, oli kyseessä sitten eka tai vaikka kuinka mones :). Ekaa odottaa kovasti, sillä ainakin minusta on kovin juhlallista, kun saa ekaa kertaa uuden kasvukauden herkkuja. Ja ole hyvä vaan basilikavinkistä!

  2. 2

    sanoo

    Wautsi, tuosta mustan pöntön salaisuudesta en ole kuullutkaan.. Nyt voisi kokeilla, mutta pitäisi jostain keksiä ämpäriä isompi astia, tai muu..
    Ihana piirakka, banaani käy täytteeseen varmasti loistavasti!

  3. 3

    Kirsi sanoo

    1,5dl soodaa???? Oikeesti? Enpä ole ennen nähnyt vastaavaa määrää resepteissä.

    • 3.1

      sanoo

      Tähän voisi vastata, että vitsi vitsi, mutta huomaan, että kyseessä on typo. Pitää korjata äkkiä, kiitos, kun huomasit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *