Kesäinen lumipallomeri

lumipalloheisiaika_kasvihormoni.fi-5

Olen ihastunut lumipalloheisiin. Syy löytyy tästä huikeasta muurista, joka kasvaa anopin pihalla. Siis katso: ainakin kymmenen metrin aita valkoisena pallomerenä kukkivaa pensasta, ihania talven muistoja juhannuksen aikaan. lumipalloheisiaika_kasvihormoni.fi-6 lumipalloheisiaika_kasvihormoni.fi-7

Yhtä aikaa lumipallojen kanssa kukassa ovat ukkolaukat, jotka ovat samanlaisia palloja mutta väri on intensiivisen violetti. Tässä(kin) kohtaa anopin piha jättää sanattomaksi.

lumipalloheisiaika_kasvihormoni.fi-10 lumipallo_laukka_kasvihormoni.filumipalloheisiaika_kasvihormoni.fi-8Katso anopin pihan kukkiva ’Hopa’-koristeomena täältä ja tulppaaniajan hehku täältä.

Mom-in-Law’s garden has an amazing hence of Viburnum opulus.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com

 

Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Upea pallomeri. Lumipalloheisi on kyllä yksi lempipensaistani. Omasta puutarhastani ei vielä sitä löydy, mutta otin viime kesänä sukulaisen pihan lumipalloheidesta pistokkaita ja ne juurtuivat hyvin syksyyn mennessä. Nyt vain jännittää kuinka pistokkaat ovat selvinneet talvesta kasvimaahan (talveksi) istutettuina ja havuilla peitettyinä. Toivotottavasti edes muutama taimi olisi elossa, niin saataisiin toivottavasti omassakin pihassani joskus lumipalloheiden kukintaa ihastella.

  Puutarhamyyrä Kasveja siellä ja täällä -blogista

 2. 2

  sanoo

  Vau, sait pistokkaat juurtumaan! Itse olen juurrutellut pistokkaita useaan otteeseen ja vain joka kymmenes tekee juuret. Ottaisin vinkkisi mielelläni vastaan! Sen sijaan juuriversot lähtevät hyvin kasvuun, olen käyttänyt niitä enemmän lisäämistarkoitukseen.

  • 2.1

   sanoo

   Ei se lumipalloheiden pistokkaiden juurruttaminen mitään kovin vaikeaa mielestäni ollut.
   Kesällä (en muista tarkkaa aikaa, joskus juhannuksen tienoilla) nappailin tuoreista, vahvoista, saman vuoden versoista kärkipalat (n. kolmen ylimmän lehtiparin pituuudelta).
   Versopalasista poistin alimman lehtiparin ja katkaisin ylimmän lehtiparin alapuolelta kasvupisteen pois, näin jäi pistokas, jossa on jäljellä vain keskimmäinen lehtipari ja paljas nivelpari niiden alapuolella (tällöin pistokas ei kuluta energiaansa uuteen kasvuun ja moniin lehtiin vaan keskittyy, tekemään juuria). Tökkäsin versot purkkeihin runsaasti kostutettuun multaan lehdettömän nivelparin upotessa multaan (niihin pitäisi kehittyä juuren alut). Pistokkaat sijoitin varjoiselle seinänvierustalle isoon läpinäkyvään muovipussiin ja laitoin vettä pussin pohjalle. Suljin pussin suun ja pussin nurkkaan viilsin viillon, josta pääsee yli määräinen vesi pois. Pistokkaat viettivät pari kuukautta suljetussa pussissa, johon lisäilin aina välillä vettä, että pussin sisällä olisi mahdollisimman suuri ilmankosteus. Loppukesällä ja syksyllä vahvat juuret olivat jo kasvaneet.
   Ohjeet pistokkaiden ottamiseen ja juurruttamiseen sain joskus joltain ammattipuutarhurilta, joka lisäili myyntiin juuri esim. lumipalloheittä.
   Nyt sitten tosiaan jännitän, miten pistokkaat ovat selvinneet talvesta.
   Toivottavasti ohjeeni olivat jotenkin ymmärrettävät ja niistä olisi apua sinulle.

   • 2.1.1

    sanoo

    KIITOS! Nyt tiedän, mitä teen ensi kesänä 🙂 Heisi, heisi, heisi, heisi ja heisi tulevat niin kasvamaan meidänkin pihalla.

 3. 4

  Sonja sanoo

  No onkos tullut talvi nyt kesän keskelle… Aivan upea lumipallovyöry! Ja muutenkin anoppisi puutarha on tosi hurmaava ja niin kuvauksellinen. Nyt alkoi tehdä mieli samanlaisia pompuloita meillekin.

  • 4.1

   sanoo

   Välitän kehut anopille! Itseäni kadehdittaa tuo kuvauksellisuus, kun jokaiseen kuvaan pyrkii tulemaan naapuria näkyviin. Ollapa samanlaiset vanhat puut ja vehreys ympärillä.

   • 4.1.1

    Sonja sanoo

    Se on muuten niin totta! Miten kuvauksellisimmassa kulmassa onkin aina naapurin auto takana?

 4. 5

  sanoo

  Lumipalloheisi on kyllä upea ilmestys! Jo ne vihertävät pallot ovat ihania ja siitä kauneus vaan jalostuu.

  • 5.1

   sanoo

   Mun mielestäni ne vihertävät pallot ovat erityisen ihastuttavia kukkakimpuissa, sopivat esim. tulppaanien ja helmililjojen kaveriksi niin kauniisti.

 5. 6

  sanoo

  Ihana yhdistelmä! Parhaiten toimivat juuri tuollaiset monilajiset kasviyhdyskunnat, joissa on kaikkea puista ja pensaista sipulikukkiin ja maanpeittokasveihin. Kun vaan valitsee kasvupaikalle sopivat lajit, homma toimii!

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *