Kauhunhetkiä tappajan rinnalla

kolme_puutarhapuuhaa_kasvihormoni-1Jyväskyläläinen kotipuutarhuri Sini K. järkyttyi pahan kerran tavattuaan puutarhassaan tappajan. Puolipilvinen päivä oli erinomainen kukkapenkkien ihailuun, mutta yllättävä kohtaaminen loi vahvan varjon miellyttävän puutarhapäivän ylle.

-En osannut lainkaan odottaa tapaamista, sillä olen ollut tarkka valitsemani kasviseuran kanssa. Olen tehnyt taustatutkimuksen kaikille tulokkaille enkä ole päästänyt epämääräistä sakkia lainkaan puutarhaan. Tämä pisti miettimään tarkasti, millaiset turvatarkastusten kiristämiset olisivat ajankohtaisia ja onko yleiset taimitorit syytä kiertää tämän jälkeen kaukaa.

kolme_puutarhapuuhaa_kasvihormoni-3Kohdattu tappaja sai nopean häädön penkistä.

-En koe sitä kohtaan mitään sääliä. Tällaiset vitsaukset on kitkettävä juurineen ylös penkistä. Jos näiden antaa jäädä hetkeksikään kasvamaan, ne levittäytyvät ja vievät elinmahdollisuudet kaikilta lähikasveilta. Pois vaan saman tien.

Eroon kaivaen tai myrkyttämällä

Tällä kertaa tulokas sai häädön talikolla kaivaen ja kasvi juurineen jäi kuivumaan kivikolle. Mikäli kasvu jatkuu, myös viereinen pioni saa tarvittaessa lähtöpassit, puupäätarhuri lupaa.

Sini K. huomauttaa, että pahimmat ongelmat osaavat huijata tavallisia kansalaisia. Kaunis kukka houkuttelee ostamaan ja kylvämään kasvia, vaikka kerran puutarhaan päästyään kierrosta on lähes mahdotonta päästä eroon, ainakaan ilman myrkkyä. Tämäkin kuoleman tuoja on kansan suussa ”elämänlanka”, vaikka mukanaan se tuo vain tuhoa ja kuristavaa kuolemaa.

-Kuolemanlanka sopisi nimeksi paremmin.

Mistä sitten arvelet saaneesi kasvin?

-En osaa arvata lainkaan, mutta epäilen, että se on levinnyt siemenestä. Tuossa kasvaa muutaman vuoden ikäisiä taimistolta ostettuja kasveja, joten niiden salamatkustajana se ei ole voinut tulla. Nyt pitää katsella naapurustoa, olisiko linnut saaneet napattua tuleentuneita siemeniä jostain mukaansa, järkytyksestä toipuva Sini K. pohtii.

kolme_puutarhapuuhaa_kasvihormoni-2

I found alystegia sepium growing in my garden. A shock! I dug it all up and now the spot is under survillance, since I heard a small snap while going for the root.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
 1. 1

  Piivi sanoo

  Olipa valtaisi juuri jo tuolla alulla! Hui jui, ensi kesänä sitä vyyhtiä olisi ollut jo koko penkki täys. Tosin saattaa vieläkin olla. En tietty toivo…
  Joskus 15 vuotta sitten laitoin ruukkuun, että pidän sitä siinä. No, sehän pääsi kuolemaan minulta… heh.. Jälkeenpäin olen ajatellut, että tosi hyvä niin! Uutta alkua en ole haikaillut edes, aivan liki olisi saatavilla, ikävä kyllä!

  • 1.1

   sanoo

   Juu, metrinen spagetti pienellä varrella. Ja sieltä kuului vielä naps, kun kaivoin ylös (löysin vielä yhden pätkän), mutta luultavasti löysin jatkonkin pois.

   Tässä on luultavasti kyse peltokierrosta, jota et varmaankaan laittanut purkkiin. Sinne käsitykseni mukaan laitetaan useimmiten isokiertoa. Kumpaakaan en silti istuttaisi!

   • 1.1.1

    tarja savolainen sanoo

    Hei!
    Minäkin olen taistellut tuota vastaan tänä kesänä. Viime kesänä tappoi yhden ruusun, sen rangat olivat kuin muoviputkia, niin elottomaksi oli ruusu imetty. Kaivoin myös juurineen ylös ja peitin alueen sanomalehdillä ja pressulla, ettei vaan enää maasta nousisi. Pari alkua vielä bongasin pari viikkoa myöhemmin, mutta samalla käsittelyllä jatkoin ja levitin vielä peitealuetta. Toivotaan parasta ja pelätään pahinta!
    Hyvää loppukesää!

    • 1.1.1.1

     sanoo

     Voi kääk, toivottavasti noin voimakas yksilö on nyt historiaa. Mutta tämän kanssa pitää olla armoton, niin on kiertokin. Hyvää loppukesää!

  • 1.2

   Merja sanoo

   On teillä murheet kun vertaa mitä Turussa tapahtui perjantaina. Tuli tappajasta mieleen..

   • 1.2.1

    sanoo

    Huomasin saman, kun osui tämä postaus torstaille. Perjantaina oli postaukseen melkoinen Googletunku! Melkein kävin muuttamassa otsikon tapahtuman vuoksi, ei ole enää oikein asianmukainen.

 2. 2

  sanoo

  Meillä tuo kuolemanlanka on vallannut koko puutarhan. Olen yrittänyt taistella sitä vastaan kynsin hampain, mutta sille ei voi mitään. Myrkkyä en ole uskaltanut käyttää, kun meillä on porakaivo josta taloomme tulee vesi. Asumme vanhassa rintamamiestalossa ja tuota viheliäistä kasvaa naapuristossa. Minusta se on kaikkein kauhein kasvi 🙂

  • 2.1

   sanoo

   Onpa hankala tilanne, eroon pääsy on varmasti mahdotonta. Toivottavasti saat kuitenkin tehtyä edes jonkinasteista puutarhan hoitoa kasvista huolimatta. Tsemppiä taistoon!

 3. 3

  Erja Tikka sanoo

  Minusta on uskomatonta, että tätä tuholaiskasvia myydään siemeninä! Sitten niitä lentää koko naapuristoon. Hyvät ihmiset, vetäkää ne maasta irti ennen kuin ne siementävät. Kiitos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *