Kaiketon omenapiirakka

Tonton_piirakka_kasvihormoni.fi-3Vaikka ruokavalio on rajattu, ei ruokailun ja herkuttelun tarvitse olla mautonta. Meillä pyydettiin arki-iltana hyvää omenapiirakkaa ja kehittelin herkun, joka sopii niille, jotka tavallisesti eivät saa kuin erikoisvieraan vierasvarana toimivia riisikakkuja. Piirakka on muunnos tavallisesta amerikkalaisesta apple piesta, mutta tämä on ton-ton: munaton, maidoton ja viljaton. Rakenne on hieman murenevampi kuin vehnällisessä taikinassa, joten vaihdoin koko pinnan peittävän kannen taikinaristikkoon. Toimii hyvin näinkin!

Rapeutta taikinaan tulee käytetystä karkeasta riisijauhosta. Mikäli kaipaat pehmeää unelmaa, vaihda riisijauho ihmeessä maissijauhoihin. Psyllium on puolestaan se aine, joka varmistaa gluteenittoman taikinan koossapysymisen, ksantaani tuo taas reunojen rapsakkuutta, joka muutoin tahtoo jäädä puuttumaan. Ilmankin selviää, mutta näiden kahden ihmeaineen kanssa piiras on parempaa.

Täytteeseen tulevan soseen voi keittää itse, pilko tällöin ainekset parin sentin paloiksi ja keitä keskilämmöllä kymmenisen minuuttia ja soseuta. Laita sokeria oman maun mukaan, noin 3 dl litraan sosetta. Piirakan täyte on voimakkaan makuinen, joten tämä herkku paranee vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa tarjottuna, maidoton valitsee tietysti soija- tai kaurapohjaisen version.

Tonton_piirakka_kasvihormoni.fi-4

Kaiketon omenapiirakka

Pohja

  • 1 dl riisijauhoja
  • 1 dl tattarijauhoja
  • 2 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 2 tl psylliumia
  • 1 tl ksantaania
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl sokeria
  • 150 g maidotonta margariinia

Täyte

  • 10 dl makeutettua omena-raperperisosetta
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl kardemummmaa
  • 1 tl inkivääriä
  • 2 rkl perunajauhoja

Valmistus

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Kuutioi joukkoon kylmä margariini ja nypi taikina tasaiseksi.
  2. Jaa taikina kahteen osaan niin, että toinen osa on vähän toista pienempi. Painele isompi taikina leivinpaperin päälle tasaiseksi pyöreäksi levyksi jauhotettujen käsien avulla. Taikinan tulee olla muutaman sentin suurempi kuin mitä piirakkavuokasi halkaisija on. Nosta molemmat taikinan osat jääkaappiin kylmettymään ainakin tunnin ajaksi. (Taikinan voi myös pakastaa.)
  3. Sekoita täytteen aineet keskenään. Mikäli täyte on löysää, voit lisätä vielä yhden ruokalusikallisen perunajauhoja.
  4. Voitele 24 cm halkaisijaltaan oleva rautapannu tai piirakkavuoka. Nosta kylmettynyt taikina paperin avulla pannulle, käännä se ympäri ja poista leivinpaperi. Mikäli taikina murtui, paikkaa syntyneet kolot, lämpenevä taikina on helposti muotoiltavaa.
  5. Kaada päälle sose ja tasoita pinta.
  6. Leikkaa lopusta taikinasta siivuja, joista pyörität piirakan päälle tulevia taikinatankoja, sopiva paksuus on noin puoli senttiä. Nosta tangot piirakan päälle ristikoksi.
  7. Paista piirakkaa 150-175 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Jäähdytä ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Tonton_piirakka_kasvihormoni.fi-2

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Niin ihana näköinen omenapiirakka! Pitääpä kokeilla! Uudet reseptit innostavat leipomaan!
    Ihana blogi! 🙂

    • 1.1

      sanoo

      Kannattaa kokeilla 🙂 Kaikettoman voi vaihtaa kaikelliseen, jos siltä tuntuu. Ja kiitos blogikehuista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *