Se ihana leikkokukka-aika

kukkamalja_kasvihormoni-8

Oi ihana kesäkukka-aika!

Elokuu on ehkä leikkokukkien kannalta parasta aikaa, sillä pihalla on niin paljon näyttävää, että jatkuvasti saa leikellä haluamiaan kaunokaisia sisälle. Siis jos haluaa, ja minä haluan, sillä oleskelusta ei meillä näe suoraan kasvupaikoille.

Tässä on ohjeet siitä, miten meistä jokainen onnistuu tekemään kauniita asetelmia. Yllätyin kovasti, kun kerroin äidilleni bongaamastani innovaatiosta ja hän kertoi, että jo muinaisen 1950-luvun aikana hän keräsi pihalle rautapadallisen päivänkakkaroita ja ne aseteltiin tällä tekniikalla näytille. Sillä toisin kuin voisi luulla, ihanan asetelman saa aikaiseksi vaikka tienpientareen ilmaisista horsmista ja sen teko on helppoa kuin kaupassa käynti. Katso vaikka!

Näin teet malja-asetelman

kukkamalja_vaiheet

Tarvikkeet: kulho, 25*25 cm pala jyrsijäverkkoa, kukkia, lehtiä, terävä veitsi, vettä ja halutessa kukkavirkistettä

Tekniikka: Helppo metalliverkkopallo pitää maljaan tökityt kasvit kuosissa. Kasveja tulee pohjakerrokseen, täytekerrokseen ja korostuskerrokseen, jokaiseen (noin) kolme erilaista kasvilajia

Valmistus

  1. Hae pihalta kukkia ja lehtiä, mieluiten aamusta. Leikkaa kukat poikki melko pitkän varren kanssa hyvin terävällä veitsellä ja aseta leikatut kukat saman tien vesiämpäriin. Kipaise työpisteen äärelle. (Toinen vaihtoehto on, että pistät työpisteen pihalle ja kipaiset joka välissä hakemaan juuri sitä, mitä asetelma juuri silloin kaipaa. Enemmän askelia mutta vähemmän ylimääräisiä varsia. Tämä on Instagramissa Maikulta saamani vinkki.)
  2. Aloita rutistamalla metalliverkon pala pallomaiseksi möntiksi. Aseta se sopivaksi katsomaasi maljaan ja täytä malja vedellä, johon sekoitat halutessasi kukkavirkistettä. Kukkavirkisteen tärkein tehtävä on (erinäisten Yuoutube-lähteiden mukaan) pitää bakteerit kurissa ja pidentää sitä kautta kukkien elämää, mutta ilmankin pärjää.
  3. Leikkaa kukkien varret sopivan pituiseksi terävällä veitsellä työskentelyn edetessä. Mallaile ensin ja tee sen jälkeen rohkeasti viilto. Jos olo on epävarma, leikkaa ensin vähän pidempi varsi ja lyhennä sitä tarvittaessa uudelleen. Verkosta kasvit on helppo nostaa uudelleen pois.
  4. Tee ensin asetelman kenttäkerros noin kolmella eri kasvilla. Kenttäkerros toimii asetelman pohjana ja maljan reunan peittäjänä. Omassani pohjaa luovat kuunliljan ja kurjenpolven lehdet sekä lyhytvartiset valkoiset pompom-daaliat, joita meillä on runsaasti ja raaskin napsia niitä tällaiseen ihan vaan aputehtävään.
  5. Täydennä kenttäkerros täyttäjillä, näitäkin noin kolmea eri laatua. Täydentäjien tehtävä on nostaa asetelmaa vähän ylemmäs ja täyttää kokonaisuus jopa valmiin näköiseksi. Tähän maljaan asetin punaisia pompom-daalioita, väriin sointuvia anilliininpunaisia harmaakäenkaaleja ja samaa värimaailmaa olevia kärhön kukkia. Koska näiden jälkeen malja oli vielä vajaan oloinen, täydensin kokonaisuutta vielä valkokirjavilla kanukan oksilla.
  6. Lisää lopuksi asetelmaan korkeutta noin kolmella erilaisella (ilmavalla) kasvilla. Hain maljaan hauskan ja vähän vänkyrän koiranputken oksan, herkän punertavia tähtiputkia sekä unikon siemenkotia. Asettelin kasvit niin, että näyttävän koiranputken alle jää tilaa ja näkyvyyttä ja punaiset värisävyt asettuvat daalioiden ja kärhöjen kanssa samalle puolelle. Lopuksi lisäsin vielä yhden kesäpäivänhatun tumman kukinon, jotta myös täydentäjien päälle tulee yksi piste voimakasta väriä.

kukkamalja_kasvihormoni-6Usko tai älä, helppoa on! Ja tällaiseen asetelmaan menee kukkien hakemisen kanssa puolisen tuntia aikaa, omaani ehdin tuossa ajassa käydä jopa naksimassa varaston pupuverkosta palasen. Ja koska kukkia hakiessa en osaa koskaan hillitä itseäni, tämän lisäksi meille tuli siivouspäivän puhtaita pintoja koristamaan myös toinen maljakko, mutta sen kokoaminen meni jo seuraavan puolen tunnin puolelle.

Ehkä pienellä treenillä ehtisi molemmat alle puoleen tuntiin.

kukkamalja_kasvihormoni-7

An easy way to bring August lushness is to cut a bucket full of plants and set them in a vase – where there is a metal net squeezed into a ball. The stems set firmly on their place and even a beginner (like me) can make nice arrangements.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *