Heinäkuun pihan runsaus tyyperryttää

Heinäkuupiha_Kasvihormoni.fi-2

Pioni ’Festiva maxima’, kauneimmillaan mielestäni näin ensimmäisenä aukiolon päivänä (ja ennen rankkasadetta).

Siinä missä meidän nurmi ei ole kasvanut kunnolla, tuntuu, että muut kasvit ovat sen tehneet. Tietysti osa on kasvanut hitaasti ja hissukseen, mutta kosteuden myötä kasvua on paljon ja hennon lämmön (viileyden) vuoksi kukinta on pitkää. Esimerkiksi nämä parin viikon sisällä napsitut kuvat pihasta tuntuvat yhä ajankohtaisilta, sillä yksikään näistä kasveista ei ole vielä lakastunut. Ihmeellistä! Viime vuonna en ehtinyt edes jokaisen kukan äärelle ennen kuin se menetti parhaat puolensa. Sovitaanko siis, että tämä kesä ei kuitenkaan ole täysi ilmastokatastrofi?Heinäkuupiha_Kasvihormoni.fi-3Pidän erityisen paljon tästä grillausterassin edustalla olevasta neidonkurjenpolvesta. Yleisesti ottaen en ole kova vaaleanpunaisen fani – ja tämä totta tosiaankin on vaaleanpunainen – mutta se miellyttää silmää tuon takana kirkkaana loistavan keltajapaninangervon parina. Vieressä on myös muita värikkäitä lehtiä, jotka täydentävät paikkaa, mutta koska tausta ei ole kovin kuvauksellinen, huomaan, että se jää monesti kameran linssin ulkopuolelle. Hupsis.

Heinäkuupiha_pioni2_kasvihormoni.fiParas heinäkuun alkupuolen kasvikokonaisuuksista on kuitenkin ollut mielestäni tämä pieni pioninurkkaus. Isotöyhtöangervon vierellä kasvaa muutama erilainen pioni, joiden kaveriksi nousee harakankelloja ja isotähtiputkia. Paikka on ihan kuin kukkakimppu, johon on aseteltu muhkeita ja siroja kasveja sekaisin. Tosin tuo isotöyhtöangervo on saanut häädön liian massiivisena kasvina muualle (se peittää kokonaan toisen puolen kasvit), mutta nyt onkin sitten ongelma, minkä valkoisen kasvin istutan tuohon kaveriksi? Korkeutta saisi olla reilusti, paikka on puolivarjoinen ja kukinta saisi olla pionien kanssa yhtä aikaa. Ehdotuksia?

Nukkapähkämö, kaverinaan jotain sinistä kurjenpolvea, harakankelloja ja vehreää kortetta.

Nukkapähkämö, kaverinaan jotain sinistä kurjenpolvea, harakankelloja ja vehreää kortetta.

Toinen suosikkokohtani pihalla on pohjoispuolella oleva nukkapähkämölampi. Ajattelin siirtää isotöyhtöangervon tämän taakse mutta nyt olen alkanut epäillä, mahtaako pähkämöiden herkkyys kärsiä massiivisesta kaverista? No, sen näkee sitten parin vuoden päästä kun angervo toipuu siirrosta ja kotiutuu näille nurkille.

Pioniunikko 'Black peony'.

Pioniunikko ’Black peony’.

Talon eteläpuolella pidän puolestaan tummasta pioniunikosta (joka on siis yksivuotinen unikko, ei pioni), lajinimeltään ’Black peony’. Kaveriksi sopii mielestäni hyvin kaksivuotinen sormustinkukka, sillä ne ovat riittävän näyttävä yhdistelmä. Vieressä on myös tuuhea mätäs anilliininpunaisena kukkivaa verikurjenpolvea sekä valkoista salviaa, jotka nekin muodostavat yhdessä hyvän kokonaisuuden. Lehtiin tuo väriä tummalehtinen kurjenpolvi sekä hopeapeippi. Ensi vuonna oletan, että rinteen reunuksen angervot ovat kasvaneet sen verran runsaiksi, että tämän rinteen ilme tulee muuttumaan uudeksi. On jotain, mitä odottaa!Heinäkuupiha_Kasvihormoni.fi-5Heinäkuu on kyllä uhkea ja näyttävä kukintakuukausi!

Heinäkuupiha_Kasvihormoni.fi-7

Many plants that usually are in bloom in June are actually at their best now, mid-July. It has been such a chilly summer with us. I believe this is about the only corner of the Northern hemisphere to experience coolness and therefore we are in awe of the weather. And of the plants, too, for they have not died of drought or hot weather. I’m loving the views!

Heinäkuupiha_Kasvihormoni.fi-10
Kurkkaa myös aiempia kuvia näiltä kohdilta:

Valkoisen pionin naapurit juhannuksen aikaan ja punaisena tulppaanimerenä

Etelärinne heinäkuun alussa sekä toukokuussa tulppaanien aikaan

Pionien viereinen heisinurkka juhannuksena

Pohjoispuoli sinivalkoisena ja varhain keväällä

Sormustinkukkapenkki ennen kukkavanojen ilmestymistä

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
 1. 1

  sanoo

  Mahtavia kuvia. Itse pohdiskelin ihan samaa eilen: siis sitä, kuinka tuntuu juuri nyt siltä, että kaikki kukkii. Pihalla tuoksuu käsittämättömän upealta.

 2. 2

  sanoo

  Menisikä siinä valkoinen ritarinkannus? Onko liian varjoinen? Särkynytsydän ’Alba’ olisi ihana, mutta se on paljon aikaisempi. Tykkään tosi paljon kun siroja kasveja yhdistetään rönsyäviin kasveihin. Kivan näköistä!

  • 2.1

   sanoo

   Kiitos vinkeistä! Ritarinkannusta olen itsekin pohtinut, mutta en ole varma, kukkisiko se kunnolla, sillä paikka on vähintään puolivarjoinen. Jos en keksi muuta, testaan ainakin. Tuon ’Alban’ siirsin vasta viime syksynä toiseen kohtaan, kun jäi töyhtöangervon alle, ehkäpä senkin voisi palauttaa. Ainakin tänä kesänä sen kukinta on niin myöhäinen, että kukkii yhtä aikaa pionien kanssa, mutta lieneekö kyse viimesyksyisestä siirrosta ja näistä viileyksistä, jotka saavat kaiken kukkimaan niin pitkään?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *