Sinin suosikit: harjaneilikka

harjaneilikka_kasvihormoni.fi-7Harjaneilikalla on ominaisuudet, joita jokainen supernainen kaipaa. Vai etkö itse kaipaisi kestää kauniina säässä kuin säässä, olla vahva ja pää pystyssä kulkeva sekä tuottaa satoa niin, että kauneutta levittävä jälkesi tässä maailmassa levittäytyy laajalle?

Harjaneilikka on ihanan uskollinen ja takuuvarma kukka, mahtava leikkokukka ja värikirjoltaan moninainen valkoisesta vaaleanpunaiseen ja voimakkaan anilliiniin sekä välillä jopa tummanpuhuvaan purppuraan. Useimmiten sen siemenet myydään sekoituksena, mutta keräämällä omista kukista talteen ne parhaimman väristen kukkien siemenet, saa oman pihan kukkakirjon muunnettua vähin erin siihen sävyyn, mitä itse toivoo.

Harjaneilikan pallukkamaista kukintoa on kiva yhdistää tähkämäisiin kasvipareihin, samoin sen ympärille sopivat kasvit, joiden lehdet ovat rotevia tai muuten vaan näyttäviä. Harjaneilikan kukat tulevat uhkeimmiksi auringossa, maaperän suhteen se ei ole niin kovin nuuka.

harjaneilikka-kasvihormoni.fi-1Harjaneilikasta on iloa usealle vuodelle, vaikka sitä sanotaankin kaksivuotiseksi kasviksi. Toki se antaa odotuttaa ensimmäistä kukintaa kaksi vuotta, mutta ei se mihinkään häviä, kun muistaa poimia kukat maljakkoon. Silloin lehtiruusuke talvehtii ja seuraavana vuonna se kukkii taas, ja taatusti samanvärisenä kuin ensimmäisenäkin vuonna!

Tässä on harjaneilikan koukuttavuus: sitä on muistettava leikata reilulla kädellä maljakoihin, tai muuten se tekee siemeniä ja tulkitsee elämäntehtävänsä suoritetuksi. Siis ihan pakosta ja luvan kanssa kukkia on leikattava sisätilojen koristukseksi. Jee! Ja jos joku kukkavarsi lopulta unohtuu leikata, ei ykisttäisen kukkavarren siementuotanto saa kukkaa tulkitsemaan koko ruusukkeen lakastamisen olevan ajankohtaista, kyllä se vielä seuraavanakin vuonna nostaa uusia pallopäisiä hujoppejaan.

Jotta kukkatuotanto kuitenkin pysyy varmana, pitää neilikan antaa siementää (tai itse laittaa siemeniä lisää) jokainen vuosi. Tällöin pihaan kasvaa uusia pieniä vauvataimia, joista tulee taas uusia kasveja.

harjaneilikka-kasvihormoni.fi-2Harjaneilikan kasvatusopit olen saanut mummoltani. Vaikka kasvin voisi vallan mainiosti antaa siementää maahan ja nousta siitä itsekseen, pienellä (suurella) puuhalla kukinnasta saa hurrrjan paljon runsaamman, ja jos puutarhaan haluaa kukintaa, runsaus on valttia. Siksi hullu puutarhuri tietysti näpertelee kasviensa parissa.

harjaneilikka_kasvihormoni.fi-2

Mummoviisautta harjaneilikan kasvatukseen:

1. Anna harjaneilikan kehittää siemeniä elokuussa, minkä jälkeen sen lehtiruusuke kuolee. Varistele siemenet hallitusti kasvupaikalle tai anna tipahtaa maahan ihan itsekseen. Siemennyksen jälkeen kasvin jämät voi nakata kompostiin. (Ruusukkeen kehittymistä voit edistää kylvämällä jo valmiita siemeniä joskus kukinnan loppuvaiheilla, heinäkuussa. Ota siemenet talteen edellisenä vuonna, ne säilyvät kasvukykyisinä vuosia.)

2. Istuta nousseet taimet keväällä uudelleen: nosta ne varoen ylös, erittele elinvoimaisimmat taimet istutettavaksi ja töki penkkiin niin, että niistä jää vain muutama sentti näkyviin. Etäisyyttä kannattaa olla vähintään viisi senttiä, viisitoistakaan ei haittaa. Hullu puutarhuri laittaa ne miljoona pientäkin sinne jonnekin kehittymään, etteivät poloiset joudu kompostiin. Mikäli kasvit ovat valmiiksi sopivin välein, multaa varret niin, että ohuempi ja rennompi varsi jää lisätyn mullan alle, se tekee kasville hyvää.

3. Kun hankit harjaneilikkaa pihaasi ensimmäistä kertaa, kylvä siemeniä kahtena peräkkäisenä vuotena. Näin varmistat, että jatkossa kukkia on jokainen vuosi. Halutessasi luonto hoitaa homman kahden ensimmäisen vuoden jälkeen! (Ja muista ihmeessä oma vinkkini niiden kukkavarsien keräämisestä maljakkoon.)

harjaneilikka-kasvihormoni.fi-4

Katso aiempia kasvisuosikkejani näistä postauksista:

Kirjopikarililja
Kuunlilja

Täpläimikkä
Tulppaanit
Pikkusydän
Posliinihyasintti

Dianthus barbatus is a pretty and one of those very easy to grow plants. I tend to cut the flower stems down (or indoors to a vase) so that instead of producing seeds, it brings grows new flowers each year. I love the plant!

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
 1. 1

  Eeviregina sanoo

  Onpa sinulla loistava kukkapenkki, aivan upeat värit! Harjaneilikka on minunkin lempparini. Olen saanut harjaneilikkaa tädiltäni ja se on onneksi levinnyt penkissä ihan itsekseen. Toki olen sitä maljakkoonkin leikkonut, mutta nytpä tiedän leikata vielä enemmän!

  • 1.1

   sanoo

   Nämä kuvat ovat kolmesta eri kukkapenkistä: meidän nykyisestä kodista, edellisesä kodista ja äidin kukkamaalta. Tässä nykyisessä kodissa kasvaa tuo ensimmäisen kuvan haljuin värikirjo, mutta on siinäkin riittävästi näköä tähän elämänmenoon!

 2. 2

  sanoo

  Toissa kesänä kukki ensimmäistä kertaa, viime kesänä ei, siis ensi kesänä pitäis taas kukkia. Ja sitten kyllä poimin niitä maljakkoon reilulla kädellä:)

  • 2.1

   sanoo

   Tänä kesänä pitää siis leikata taas varret ennen siementen muodostumista, niin kukkii ensi kesänäkin. Tämä on uskollinen kasvi!

 3. 3

  sanoo

  Kiitos kovasti vinkeistä, harjaneilikkaa olen ajatellut jo useampana vuonna kylvää, mutta jostain syystä se on jäänyt vieläkin tekemättä…

  • 3.1

   sanoo

   Tämän kasvin siemenpussiin kannattaa tarttua, vaikka ensimmäisenä vuonna pääseekin vasta katselemaan lehtiruusukkeen kehittymistä. Kyllä ne kukat sieltä seuraavana vuonna palkitsevat.

  • 4.1

   sanoo

   Harjaneilikoista saa aina hyviä värejä, minä olen ihastunut noihin yksivärisiin, joita pyrin lisäämään. Kirjavat poistuvat juurineen kukkakimppuihin.

 4. 5

  sanoo

  Olipa hyvät vinkit. Minulla taitaa olla harjaneilikkaa pihassa. Mutta olen ihmetellyt, kun aina ihan niin kivasti kuki. Nyt ymmärrän kerätä niitä siis maljakkoon ja kylvää siemeniä lisää 🙂

  • 5.1

   sanoo

   Kiva, jos näistä vinkeistä oli hyötyä! Kukkien kasvatuksessa tuo maljakkoon kerääminen on yksi palkitsevimmista vaiheista. Siihen vaan pöydälle kymmenen pientä lasitölkkiä ja muutama kukka jokaiseen – ja oma sisäniitty on valmis!

Trackbacks

 1. […] ja sointuu lähes kaikkiin vierustovereihinsa. Ehkä yksi suloisimmista yhdistelmistä on harjaneilikkapostauksessakin näkyviä yhdistelmä salviaa, harjaneilikoita, tummia pioniunikoita ja ukkolaukan siemenpalloja. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *