Ensin maahan ja sitten mahaan

kirsikka_kasvihormoni-4Seurasin kolme päivää, kuinka rastaat löysivät meidän kirsikkapuun ja tyhjensivät sen. Jos olisi ollut tikkaat, olisin mennyt mukaan yläoksien talkoisiin, nyt piti tyytyä siihen, mitä yltti keräämään tuolilta.

Ensi vuodelle on siis pistettävä hankintalistalle marjankeräystikkaat, sillä tämän puun marjat ovat paitsi rastaista myös meistä herkullisia.

kirsikka_kasvihormoni-3Puu on edellisen omistajan istuttama, joten marjojen lajista ei ole tietoa. Ne kypsyvät kuvassa näkyvän hehkuvan punaisiksi ja niiden siemen saattaa jäädä kiinni tikkuun, kun marjan vetää irti. Ne ovat mehukkaita kuin mitkä ja sopivan makeita, joten puun äärellä tuli vietettyä hetki jos toinenkin herkutellen sillä, mihin yltti helposti.

Yläoksien marjat jäivät lintujen ravinnoksi. Ne tiputtivat marjan ensin maahan ja kävivät nokkimassa sieltä parempiin suihin. Toivottavasti löysivät kaikki tiputetut marjat, en halua, että näitä herkkuja menee hukkaan.

kirsikka_kasvihormoni-2Ehkä ostoslistalle pitää laittaa tikkaiden ohelle viisimetrisen puun peittävä verkkokin, mikäli mielii tehdä taas hilloa tai muuta suurta kirsikkojen määrää vaativaa laatua – nyt niitä tuli kerättyä aamiaisiksi ja jälkkärien sekaan, mihin marjat riittivät hyvin, vaikka rastaat veivätkin niistä suurimman osan.

Huomasin, että tämän nykyisen blogin puolelta puuttuu ohje, joka on käsittämättömän hyvä, nimittäin kirsikkainen semifreddo. Se on jäätelön kaltainen herkku, mutta valmistus on helpompaa. Tässä on lainaus muutaman vuoden takaisesta postauksestani:

Tällä hetkellä meillä pihassa on kypsänä valkoiset herukat ja omat hapankirsikat, joten niistä ja sitruunaisesta sokeriliemestä syntyy makukimara semifreddon sekaan. Itse semifreddovaahtoon tarvitset vain muutaman kulhon sekä sokeria, munia ja kermaa. Tämä on täydellinen jälkkäri niille, joilla on vain pakastelokero, sillä siellä jäädyke ei pääse kylmenemään liikaa.Vai mikä olisi tämän suomenkielinen nimi: jos kermamunavaahto on jäätyessään jäätelö, olisiko se näin kohmeisena kohmelo?

Marjainen semifreddo eli marjakohmelo (6-8 annosta)

  • 2-3 dl mehevän kypsiä marjoja, esim. valkoherukoita ja kirsikoita
  • 1/2 luomusitruunan raastettu kuori
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 dl vettä
  • 4 munaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 2 1/2 dl kuohukermaa
  • (1 tl vaniljasokeria)

Valmistus

  1. Puhdista marjat ja poista niistä mahdolliset isot siemenet. Pieni marjat, mikäli ne ovat isoja.
  2. Pese sitruuna juuresharjalla ja vedellä ja raasta puolet sen kuoresta hienolla terällä. Laita raaste kattilaan ja mittaa joukkoon sokeri ja vesi. Kiehauta.
  3. Kaada sokeriliemi marjojen päälle ja laita marjaseos jäähtymään jääkaappiin.
  4. Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin.
  5. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi niin, että vaahdosta saa muodostettua taipuisahuippuisia vuoria.
  6. Vatkaa keltuaiset ja puoli desiä sokeria vaahdoksi toisessa kulhossa.
  7. Vatkaa kerma kolmannessa kulhossa.
  8. Yhdistä keltuaisvaahto kermavaahdon sekaan ja mausta halutessasi vaniljasokerilla. Kääntele valkuaisvaahto kerma-keltuaisvaahdon sekaan. Kippaa lopuksi marjat joukkoon ja sekoita muutamalla käännöllä tasaiseksi.
  9. Siirrä vaahto pakastusastiaan ja laita se pakastimeen. Pakastimen kylmyydestä riippuen semifreddo on valmista eli kohmeisen jäistä 2-4 tunnin kuluttua, pakastuslokerossa vasta seuraavana päivänä.
  10. Koristele tuoreilla marjoilla ja tarjoile kohmeisen pehmeänä.

I watched for three days how the birds emptied our cherry tree. I took part in the project but managed only to gather cherries from the lower branches. Next year, I’ll need a ladder and some netting in order to get a better harvest. Meanwhile, it’s time to enjoy what was left for us.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *