Elokuun marjojen kakku

_MG_0228
Meillä vietettiin eilen juhlia ja tein sinne elokuisen sitruuna-marjakakun. Kakun tuli soveltua maito- ja muna-allergikoille samoin kuin eläinperäisiä tuotteita välttäville ihmisillekin, joten tätä ohjetta voi käyttää vegaaniseen leivontaan. Varmista tällöin kuitenkin keksien ja vaniljakreemin ainesosaluettelo, sillä niiden raaka-aineet vaihtelevat valmistajittain.

Tein kakun suorakaiteen muotoiseksi, mitä varten tein hyydytyskehikon leikkaamalla pari maitotölkkiä siivuiksi ja taittelemalla ja teippaamalla ne oikean mallisiksi. Kehikko pysyy hyvin paikoillaan, kun laittaa sen ja tarjoiluvuoan reunojen väliin sopivia kartonkisiivuja tiivisteeksi ja käyttää tarvittaessa apuna teippiä.

Keräsin kakkuun pihalta pensasmustikoita, kirsikoita ja punaviinimarjoja, lisäksi ostin karhunvatukoita marjakauppiaalta. Pinnalle sopivat näiden lisäksi lähes kaikki marjat ja hedelmät, joten ei muuta kuin soveltamaan oman halun ja kauden tarjonnan mukaan. Mikäli käytät ohjeesta poiketen pakastemarjoja, käytä ne jäisinä tai kohmeisina ja kiepauta ne ohjeen sokerisiirapin kautta, näin vältät marjojen mehun valumisen kakun pinnalle ja tarjoilulautaselle.

_MG_0234

Sitruunainen marjakakku

pohja

  • 400 g kaurakeksejä
  • 30 g margariinia tai voita
  • 2-4 rkl vettä

väliin

  • 2 dl kookoskermaa
  • 1 1/2 rkl vaniljakreemijauhetta

sitruunahyydyke

  • 5 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 4 dl sokeria
  • 8 tl agar agar jauhetta (esim. apteekista)
  • 9 dl vettä
  • 2 dl sitruunalimsaa
  • 1 dl perunajauhoja

pinnalle

  • 1 l tuoreita marjoja
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 dl vettä

Valmistus

  1. Valmista sitruunahyydyke: pese luomusitruunoiden pinta hyvin ja kuivaa ne. Raasta kuoren keltainen pinta karkealla terällä kattilaan. Halkaise sitruunat tämän jälkeen ja purista mehu. Lisää mehu, sokeri, vesi ja desin verran limsaa sekä agar agar kattilaan ja sekoita tasaiseksi haarukkavatkaimella (puuhaarukalla). Kuumenna kiehuvaksi.
    Sekoita odotellessa perunajauhot ja loppu limsa keskenään. Kun kattilan neste kiehuu, kaada vesi-perunajauhoseos ohuena nauhana kattilaan, sekoita kiisseliä koko ajan. Anna kiisselin pulpahtaa pari kertaa, jotta perunajauho kypsyy.
    Nosta kattila kylmällä vedellä täytettyyn altaaseen jäähtymään, sekoittele (älä vatkaa!) kiisseliä muutamaan kertaan jäähtymisen aikana, jotta seos hyytyy tasaisesti.
  2. Valmista pohja: Murskaa keksit. Voit esimerkiksi laittaa ne muovipussin sisään ja kaulia pussia sen päältä, kunnes olet saanut keksit muruiksi.
    Lisää keksimurujen sekaan sulatettu rasva sekä puolet vedestä. Sekoita keksinmurut tasaiseksi massaksi ja purista seosta kädessäsi: mikäli siitä ei muodostu hyvin koossa pysyvää palloa, lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan. Tarvittava veden määrä riippuu kaurakeksien koostumuksesta.marjakakku_kehikko_levitys
    Levitä muruseos kakkuvuoan pohjalle ja tiivistä kerros tasaiseksi.
  3. Vatkaa kylmä kookoskerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää kreemijauhe ja vatkaa vielä pari minuuttia. Levitä kreemi tämän jälkeen keksipohjan päälle. Varmista kreemin avulla, että pohja on tiiviisti hyydytyskehikkoa vasten.
  4. Kun sitruunakiisseli osoittaa hyytymisen merkkejä, kaada se kakkupohjan päälle. Koeta tehdä kiisselistä pienet, muutaman millin korkuiset reunat marjoja ja sokerisiirappia varten. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään pariksi tunniksi. Mikäli reunojen tekeminen ei onnistunut heti, tee ne lusikan avulla hyytymisen aikana.
  5. Keitä sokeri ja vesi siirapiksi. Asettele marjat kakun päälle keoksi ja kaada hieman jäähtynyt ja jähmettynyt siirappi niiden päälle (mikäli et tehnyt reunoja, siirappi voi valua kakun päältä aluslautaselle). Voit halutessasi myös kaataa marjat siirapin sekaan ja nostaa sokerikuorrutteiset marjat kakun päälle.
  6. Irrota hyydytyskehikko terävällä veitsellä ja tarjoile kakku heti.

_MG_0235

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Kommentit
    • 1.1

      sanoo

      Olet oikeassa! Reilusti marjoja vuoreksi niin aina näyttää hyvältä 🙂 Ja kun valitsee marjat oikein, niin makukin on mahtava.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *