Daaliarakkautta

daaliamalja_kasvihormoni-4Loppukesä ja alkusyksy ovat ihaninta leikkokukka-aikaa. Silloin sisälle kertyvistä asetelmista ei ole pulaa: tällä hetkellä meillä näkyy keittiön pöydän ääreltä päätä kääntämällä neljä erilaista kukkavaasia. Ihanaa ja niin runsasta!

daalia_arabian_night_kasvihormoni-2Daaliat ovat kasveja, joita jaksan istuttaa ja kaivaa maahan joka vuosi juuri niin paljon, kun mieleni tekee hankkia. Keväällä ostin etualalla näkyvien ’Arabian night’-daalioiden lisäksi myös pompomdaalia ’Natalia’ (taustalla) sekä valkoisia ’Petra’s weddingeja’ (myös taustalla) ja jättikukkaisia ’Fleurel’ daaioita. Viimeisimmät antava yhdessä trendivalinta ’Cafe au laitin’ kanssa odottaa vielä avautumistaan: kateellisena olen katsellut, kuinka muiden somekasvattajien kukat ovat ehtineet jo maljakkoon asti. Toivottavasti nekin ehtivät kukkia runsaana ennen kuin ensimmäiset pakkasyöt vievät kasvun.

Daalian juurakkojen talvetus ei minulta tahdo onnistua, sillä ne vaatisivat maakellarin kaltaiset olot, ja niitä meiltä ei löydy. (Miia, saisinko lainata teidän maakellaria?)

Mutta juurakkoja saa kevättalven irtomyynnistä edullisesti ja daalioiden esikasvatus onnistuu erinomaisesti lasitetulla terassilla. Kukinta alkaa heinäkuun puolella ja jatkuu siitä pakkasen tuloon saakka. Voiko olla parempaa? (No ei, ja siitä kertoo sekin, että seuraan Instassa ainakin viittä eri daalioita kasvattavan farmin feediä. Olen tykännyt lähes kaikista heidän kuvistaan.)

daaliamalja_kasvihormoni-1Naksin sisälle daaliarunsautta ja nappasin kaveriksi tummanpunaista keventäviä, vaaleita ja raikkaita sävyjä. Kuvan liljat eivät ole sitä, mitä ostin (’Key west’ on lupauksien mukaan tummempi), mutta sopivat tähän asetelmaan hyvin. Osan kukinnot ovat käpristyneet hassusti mutta ne näyttävät silti mainioilta daalioiden kaverina. Ulkona vaikuttaa, että näiden kaverit tahtovat jäädä aukeamatta, mahtoivatkohan ne saada liikaa kylmää esikasvatuksen aikana?

Liljat ja jaloangervot nahistuvat melko nopeasti, joten nappaan ne pois maljasta. Tällöin tummanpuhuva daaliapaljous saa aivan uudenlaisen, dramaattisen ilmiasun. Ehkä saan siinä vaiheessa näille jo kaverin ’Cafe au laitista’?daaliamalja_kasvihormoni-2

Dahlias are some of the best cut flowers I know. And the best is that they are quite easy to grow.

Sini K. ♥ kasvihormoni@gmail.com
Ei kommentteja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *